Mandarine so velik biznis

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
02.11.2018 18:06

Kdor se vsaj občasno pelje med Ravnami in Prevaljami, je gotovo vsaj opazil stojnico z mandarinami, če jih že ni kupil. Ustavili smo se pri prodajalcu, ki je v zadnjih šestih letih postal prepozaven.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mandarine na postojanki pri Brančurniku na Prevaljah gredo za med.
Nejc Strojnik

Dober dan, kako ste, nas prijazno pozdravi prodajalec, čigar zaščitni znak so sončna očala, ki jih nosi v prav vsakem vremenu. Ko smo mu razložili, zakaj smo prišli, da nas zanima, kako gre prodaja mandarin, nas je preusmeril nekaj metrov desno. "Tam je šef, vam bo on vse povedal." In je res. Moris Šuman je Hrvat, ki prodaja mandarine na avtobusni postaji pri Brančurniku na Prevaljah. Kot je razložil, je zadolžen za birokracijo, urejanje papirjev in vso potrebno administracijo. Zaposlena ima že omenjenega prodajalca in šoferja, ki se približno enkrat tedensko, če je to potrebno, tudi pogosteje, odpelje na Hrvaško po sveže mandarine.

S prodajo mandarin so zadovoljni.
Nejc Strojnik

Letos za 70 odstotkov več mandarin

Posel mu gre dobro, prizna tudi sam. "Ljudje so zadovoljni in mi smo zadovoljni. Radi se ustavljajo in radi kupujejo." Ker so mandarine njegove, je veliko lažja tudi pot v Slovenijo. Na meji tako nima nikakršnih problemov, je pa imel probleme s hitro spreminjajočo se zakonodajo pri nas. "V Sloveniji so zdaj kar zaostreni pogoji. Včasih je bilo, kar zadeva davčne blagajne in dovoljenja, lažje." Enkrat so ga tudi kaznovali. Zdaj, pravi, si pred vsako sezono natančno pregleda spremembe v zakonodaji in se pripravi. Tri mesece, kolikor traja sezona mandarin, živi na Prevaljah. "Dobro je malo zamenjati okolje. V Sloveniji se počutim kot doma." A mandarine niso njegov edini vir dohodka. Kot pravi Dalmatinec, si januarja in februarja privošči počitek. Nato se začne pripravljati na poletno sezono. Moris se poleti ukvarja s kajtanjem. Ob izlivu Neretve ima svojo šolo za kajtanje in bar na plaži. V poletnih mesecih torej mandarine zamenja z vodnimi vragolijami.

Vrhunec med prvim novembrom in Miklavžem

Na Prevaljah je z mandarinami prisoten že šesto leto zapored, in čeprav je prodaja vseskozi razmeroma dobra, je vrhunec med prvim novembrom in Miklavžem. Še posebej je pohvalil letošnjo letino, ki je za kar 70 odstotkov boljša kot lanska. "Seveda mandarine uspevajo tudi drugje, a nikjer tako dobro kot pri nas. Jug Dalmacije in dobro podnebje pač naredita svoje." Dejstvo, da je prodajalcev ob cesti tudi na Koroškem vedno več in se s tem krepi konkurenca, ga ne moti. Večina so to tako ali tako njegovi prijatelji. Kljub konkurenci pa prodaja bistveno ne upada, zato bo na Prevaljah, je zagotovil, ostal tudi v prihodnjih letih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta