Milan Krek obiskal ZD Ravne, direktor je z obljubami zadovoljen

Nejc Strojnik
27.03.2021 14:18
Direktor Zdravstvenega doma Ravne Stanislav Pušnik je današnjega sestanka z direktorjem NIJZ Milanom Krekom prišel dobre volje in z zagotovilom, da si lahko prihodnji mesec obetamo bistveno več cepiva kot ga je regija prejemala do sedaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Da 1200 petkovih okužb ne pomeni nič dobrega, je bil ob današnjem obisku na Ravnah na Koroškem jasen Milan Krek. "Bojimo se izbruha britanskega seva, tu sta se še južnoafriški in brazilski. Pričakujemo, da se bo v naslednjih mesecih razvil še kakšen sev. Virus je nagnjen k temu, da ustvarja nove seve. Presenečenj z virusom še ni konec," pravi direktor NIJZ, ki se je z vodstvom ravenskega zdravstvenega doma pogovarjal tudi glede dobav cepiv in strategije cepljenja. Obljubil je, da se v naslednjem mescu in pol obetajo večje pošiljke cepiv.

Po pogovoru z direktorjem Stanislavom Pušnikom in vodjo ravenske območne enote NIJZ Nedo Hudopisk pa dejal, da je regija na to pripravljena. "Z lahkoto lahko pocepijo še vsaj enkrat toliko ljudi kot jih dnevno cepijo sedaj. V ta namen smo spremenili cepilno strategijo, saj bi radi čim prej cepili starejše od 60 let. Ti ljudje so bolj nagnjeni k temu, da pride do težje oblike poteka bolezni, zato se je vlada odločila, da ima ta skupina in skupina kroničnih bolnikov prednost." Ob obisku je izrazil tudi zadovoljstvo, da je ZD ravne tako dobro povezan z območno enoto NIJZ. "Redno se obveščajo, sestankujejo, ukrepe sprejemajo skupaj. Res sem vesel, da je regija tako dobro organizirana. ZD Ravne z mobilno ekipo denimo skrbi, da se cepijo tudi starejši ljudje, ki živijo na bolj odročnih mestih."

Nekateri učitelji in vzgojitelji so si premislili

Da je ZD Ravne, ki pokriva Mežiško dolino, pripravljen na večjo količino cepiva je potrdil tudi direktor Pušnik. "V Mežiški dolini smo z dvema dozama cepili okoli 1600 ljudi, okoli 3000 pa z eno. Do 1000 cepljenj tedensko lahko izvedemo v okviru rednega delovnega časa, če bo cepiv še dvakrat več, bomo nekaj dela opravili v dodatnem času." V njihovem cepilnem centru so cepili praktično vse ljudi, ki so starejši od 75 let in so izrazili interes, imeli pa so tudi akcijo, s katero so iz ambulant klicali vse starejše od 80 let, ki se niso prijavili. "To pomeni, da se je 172 oseb starejših od 80 let za cepljenje odločilo po dodatnih spodbudah," pove Pušnik, ki ocenjuje, da je cepljenih, odvisno od zavoda, med 50 in 60 odstotkov učiteljev in vzgojiteljev. "Zaradi negativnega stališča glede cepljenja s cepivom AstraZeneca se jih je namreč kar nekaj odločilo, da priložnosti ne bodo izkoristili."

Milan Krek, Zdravstveni dom Ravne (foto: Nejc Strojnik)
Nejc Strojnik

Direktor NIJZ se ob obisku ni mogel izogniti vprašanjem okoli vse glasnejših govoric, da bi lahko v kratkem popolnoma zaprli državo. "Potekajo razgovori, karkoli bi dejal, bi bil prehiter. Diskusija teče, so predlogi za in so predlogi proti. Jutri na Brdu pri Kranju bomo potegnili končne odločitve," je dejal Krek, ki svojega mnenja ni želel izraziti. Dejal je sicer, da je "lockdown" ob upoštevanju samo epidemiološkega vidika smiseln, a da je treba v razpravo vključiti vse partnerje, gospodarstvo, šolstvo in tako naprej.

"Če se bomo odločili za zaprtje se bomo odločili s težkim srcem in ne hitropotezno." Ob tem je povedal, da se ljudje priporočil in ukrepov velikokrat ne držijo. Skrbi ga, da ob rizičnem stiku z okuženo osebo niso doma, ob čemer dodaja, da bodo v kratkem tudi karantenski nadzori bolj pogosti in strožji. Ocenjuje tudi, da bi lahko do avgusta dosegli 70-odstotno precepljenost, ki je pogoj, da bi lahko v jesenski čas vstopili bistveno lažje. Cepiv bo vedno več, kar pomeni, da bodo v najkrajšem možnem času na vrsti tudi skupine ljudi, ki niso rizične in ne spadajo v kritično infrastrukturo. Ob tem pa je direktor ZD Ravne izrazil strah, da bo prišel čas, ko bo cepivo na razpolago, ne bo pa interesa za cepljenje.

Milan Krek, Stanislav Pušnik, Zdravstveni dom Ravne (foto: Nejc Strojnik)
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta