Krek: Da imamo šolo odprto, je danes dobrina. Na ministrstvu pojasnjujejo, koliko razredov je v karanteni, o stanju v šolstvu tudi Fafangel

Asja Lednik Štrukelj
18.03.2021 13:42
Od začetka marca v šolskih klopeh znova sedijo srednješolci. Ti se izobražujejo po modelu C, kar pomeni, da se dijaki v šoli tedensko izmenjujejo. Za osnovnošolce medtem pouk poteka po modelu B, kar pomeni, da se otroci izobražujejo v šoli. Novost, ki jo je v prvi polovici meseca sprejela vlada, je obvezno nošenje zaščitnih mask tudi v matičnih razredih za vse učence od vključno 6. razreda. Obvezne so tudi v srednjih šolah, maske morajo uporabljati tudi vsi učitelji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

"Ne samo mene, celotno strokovno skupino zelo skrbijo sproščanja, predvsem nas skrbijo sproščanja v luči šol. Mi želimo šolo pripeljati do junija, do konca, da bodo otroci lahko dobili v roke spričevala. In ves ta trud, ki ga vlagamo, je treba vedno gledati skozi ta zorni kot, da želimo, da je šola odprta. V sosednji Italiji, recimo, tega ni. Da imamo šolo odprto, je danes dobrina. In vsi se moramo boriti za to, da bo ostala odprta," je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. Ob tem je javnost seznanil tudi z ne prav optimistično napovedjo, da nas verjetno čaka nov epidemični val.

Kakšno pa je dejansko stanje v šolah? Epidemiolog Mario Fafangel je včeraj na Twitterju zapisal, da so pretekli teden zabeležili rahel upad okužb med otroki in mladostniki. V predšolski vzgoji in prvi triadi osnovnih šol je delež okužb na ravni kot pred odprtjem vzgojno-izobraževalnih zavodov. V drugi in tretji triadi osnovne šole delež okužb po porastu stagnira, v srednjih šolah je delež okužb že dva meseca enak, je zapisal Fafangel.

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so nam medtem sporočili, da je bilo 16. marca v karanteni 163 osnovnošolskih oddelkov. Največ, 43, jih je bilo v Osrednjeslovenski regiji, sledijo Savinjska (25), jugovzhodna Slovenija (22) in obalno-kraška (21). Med srednješolci pa je situacija sledeča: 16. marca je bilo v karanteni 59 srednješolskih oddelkov. Največ, 19, jih je v Osrednjeslovenski regiji, sledijo Podravska (14), Jugovzhodna (9) in Savinjska (8) regija. Na eni od ljubljanskih šol je zaradi okužb zaprt celoten razredni pouk, kar so potrdili tudi na ministrstvu in obenem pojasnili, da je ta šola tudi edina v državi s takšnim primerom.

16. marca, to so zadnji podatki, ki jih imajo na ministrstvu, je bilo v karanteni 51 oddelkov predšolske vzgoje, največ 11, v osrednji Sloveniji. V Savinjski in Gorenjski regiji je v karanteni osem oddelkov, v Obalno-kraški in Pomurski pa pet. Podatki o okužbah po informacijah ministrstva kažejo, da je bilo v vrtcih doslej okuženih okoli 11 odstotkov zaposlenih, v osnovnih šolah pa 13 odstotkov.

Največ vprašanj staršev, ki ne soglašajo z nošenjem zaščitnih mask

Ob novici, da je nošenje mask obvezno tudi v matičnih razredih za vse učence od vključno 6. razreda, je med starši završalo. Na ministrstvu na vprašanje, ali se še vedno pojavljajo kakšne težave, odgovarjajo: "Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport glede uporabe zaščitnih mask zaupa strokovni presoji strokovne skupine ministrstva za zdravje in predstavnikov NIJZ, ki uporabo zaščitnih mask, poleg umivanja rok in fizične razdalje, izpostavlja kot enega najbolj učinkovitih ukrepov za preprečevanje širjena covida-19. Odlok je zavezujoč predpis, izdan na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, kršitev odloka pomeni prekršek. Edini razlog, ki je lahko opravičljiva izjema od obveznosti nošenja mask, je zdravniško potrdilo, iz katerega izhaja, da otrok ne sme nositi maske." Ob tem pojasnjujejo, da se je situacija po tistem, ko so otroci znova sedli v šolske klopi, nekoliko umirila. Največ vprašanj še vedno prejemajo na temo nošenja zaščitnih mask, predvsem od staršev, ki ne soglašajo z nošenjem le teh.

Spomnimo, skupina skrbnikov mladoletnih otrok je v ponedeljek vložila pobudo za presojo ustavnosti odloka, ki določa obvezno uporabo zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih. Pobudniki menijo, da je zapoved nošenja mask arbitraren ukrep, ki ne temelji na kakršnih koli strokovnih podlagah, zato ni mogoče preveriti ne potrebnosti oziroma nujnosti ukrepa ne njegove primernosti in učinkovitosti za doseganje zasledovanih ciljev, je včeraj poročala STA. To velja še posebej zato, ker se otroci v šoli pretežno nahajajo v t. i. družabnih mehurčkih, to je v zaključenem krogu ljudi in se družijo le v zaprtih skupinah, kar je še do nedavnega zadostovalo za izjemo od obveznega nošenja mask.

Sama obveznost nošenja mask v šolah sicer po njihovem mnenju nima prav nobenega dokazanega učinka na širjenje oziroma obvladovanje epidemije covida-19. Na drugi strani pa ima po navedbah pobudnikov ustavne presoje dolgotrajno vsakodnevno nošenje maske številne negativne posledice, ki se odražajo na telesnem in duševnem zdravju, pomenijo pa tudi resno oviro pri socialnih stikih. 

Fotografija je simbolična.
Igor Napast

O zaključkih preuranjeno govoriti

Kako pa je z znanjem otrok? V času šolanja od doma so se pogosto pojavljale skrbi o tem, da bi bili otroci z znanjem lahko v precejšnjem zaostanku, marsikdo je imel učne težave. Na ministrstvu pojasnijo: "Evalvacija pouka na daljavo je potekala. Že v prvem valu epidemije so bile v nacionalnem in mednarodnem prostoru opravljene raziskave in analize učinkov izobraževanja na daljavo na različnih področjih. Načrtujemo izvedbo celovite študije, s katero želimo prejeti utemeljene informacije in podatke o poteku izobraževanja na daljavo. Na podlagi analize stanja ter identificiranih primanjkljajev na področju znanja in socialno-čustvenega razvoja bomo začrtali kompenzacijske ukrepe. Ta trenutek pa je še preuranjeno govoriti o zaključkih v zvezi s tem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.