Na Prevaljah v vodi koliformne bakterije, zato iz pip še ni pitna

Jasmina Detela Jasmina Detela
18.10.2023 11:59

Do nadaljnjega ostaja v veljavi ukrep prekuhavanja vode, so povedali pri Javnem komunalnem podjetju Log.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred pitjem še vedno priporočajo prekuhavanje.
Jasmina Detela

Na Prevaljah, kjer so prejšnji teden slovesno odprli sedem kilometrov dolg vodovod, nanj so ljudje čakali od avgustovskih poplav, saj je starega med Mežico in Prevaljami na več mestih odneslo, do nadaljnjega ostaja v veljavi ukrep prekuhavanja vode za pitje.

Kot nam je povedala Meta Tasič Bukovec, direktorica Javnega komunalnega podjetja (JKP) Log, ki je upravljalec vodovodnega sistema za občino Prevalje, je voda mikrobiološko oporečna, saj so v njej prisotne koliformne bakterije. Zato najmanj do petka ostaja v veljavi ukrep, da je treba vodo iz pip pred zaužitjem prekuhati. "Odvzeti so bili že novi vzorci pitne vode in poslani v mikrobiološko analizo v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v Mariboru, ki je nosilec in izvajalec državnega monitoringa pitne vode. Rezultate pričakujemo v petek, takrat bomo občane tudi obvestili o tem, ali je voda ustrezna za pitje. V tem času sistem dodatno spiramo in vodo kloriramo," je pojasnila direktorica.

Nazdravljanje z vodo iz novega vodovoda.
Jasmina Detela

Kaj so koliformne bakterije? Kot je razvidno s spletne strani NLZOH, so razširjene v naravnem okolju (prst, površinske vode). Običajno jih najdemo v večjem številu v primeru slabo vzdrževanih vodovodnih sistemov, vodnjakov, zajetij. Prisotnost v pitni vodi govori o splošnem higienskem stanju vodovodnega sistema in v primeru dezinfekcije o njeni učinkovitosti.

Premier Robert Golob in župan Matic Tasič po sanaciji vodovoda na Prevaljah 
Andrej Petelinsek

Na Prevaljah so sicer prejšnji četrtek, 53. dan od začetka polaganja cevi, obeležili zaključek gradnje sedem kilometrov dolgega vodovoda, ki zagotavlja dovolj pitne vode za nemoteno oskrbo okoli 12 tisoč ljudi s Prevalj in z Raven na Koroškem in delno tudi iz Mežice. Naložba je bila vredna 7,5 milijona evrov in jih je skozi intervencijska dela plačala država.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta