Po nesreči na Kopah iz Švice pride nova jeklena vrv

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
11.02.2022 18:00

Vlečnica Pahernik obratuje od daljnega leta 1978. Zadnji tehnični pregled je bil novembra 2021. Vzrok nedeljske nesreče še ni znan. Povezava začasno s štirikolesniki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prevoze smučarjev začasno zagotavljajo s štirikolesniki ali motornimi sanmi.
Kope

Potem ko se je na Kopah minulo nedeljo zgodila žičniška nesreča, porušila se je transportna vrv in poškodovana sta bila dva človeka, nas je zanimalo, kako daleč je preiskava vzroka nesreče na stari napravi in kako bo smučišče obratovalo naprej. "Glede vzroka težko povemo kaj več, ker zapisnika inšpektorja še nismo prejeli, je pa tuja oziroma naša krivda izključena. Moralo je priti do neke tehnične napake, da je vrglo vlečko ali kaj podobnega in na tak način poškodovalo jekleno vrv, da se je kakšna žička pretrgala in potem vse ogulila, ampak uradno še ni pojasnjenega razloga. Zapisnik še pričakujemo," pravi Boštjan Paradiž, direktor in lastnik upravljavca, podjetja VA-BO.

Potrebna vrv in pregled

Na Inšpektoratu za infrastrukturo so nam odgovorili, da v Sloveniji ni posebnega organa za preiskovanje nesreč na žičniških napravah in zato takšne nesreče preiskuje policija v okviru svojih pristojnosti. "Tako da boste morali odgovore o vzrokih poiskati pri njih," je zapisal inšpektor za žičniške naprave in smučišča Samo Tofant. Storili smo tudi to in Milena Trbulin iz Policijske uprave Celje nam je sporočila, da preiskava nesreče še poteka.

Vlečnice na Kopah bo treba zamenjati.
Andrej Petelinsek

Je pa inšpektor, ki ga je o porušitvi obvestil upravljavec, določil ukrepe pred ponovnim obratovanjem. "Na vlečnici bo med drugim pred ponovnim obratovanjem treba namestiti novo transportno vrv, izvesti vizualni in neporušni pregled vseh prižemk ter opraviti strokovno tehnični pregled s strani pooblaščene organizacije," je za Večer odgovoril Tofant. Inšpektor je bil na terenu na ogledu dva dni, 7. in 8. februarja. Tofant doda, da vlečnica ima veljavno dovoljenje za obratovanje in da je bil zadnji tehnični pregled na tej napravi opravljen v novembru 2021.

Do naslednjega vikenda

Medtem na Kopah, saj je smučišče sredi zimske sezone, niso stali križemrok. "Iskali smo novo jekleno vrv povsod po Evropi, a najprej je bil problem, ker je nihče ni imel v zalogi. Naposled smo jo našli v Švici in je že na poti, dobimo jo v ponedeljek. V naslednjem tednu bomo izvedli splet in tehnični pregled, tako računamo, da bo do naslednjega vikenda vlečnica v celoti spet obratovala," je povedal Paradiž.

Nova transportna vrv je stala 14.000 evrov, skupni stroški zamenjave bodo po njegovi oceni okoli 20.000 evrov. Naprava ni bila zavarovana. Kljub obratovalnemu dovoljenju pa je nesreča več kot jasen signal, da sta zlasti strmi vlečniški povezavi na Kopah - tudi Kopnik - dotrajani in potrebni zamenjave. Naprava Pahernik ne le vleče navzgor, ampak v delu tudi zavije levo nazaj proti Veliki Kopi oziroma Pungartu.

"Vlečnica Pahernik je stara 45 let in potrebna zamenjave, zato se prijavljamo na razpise za novo vlečnico," pojasnjuje Paradiž in poudarja, da medtem povezava med sedežnicama Pungart in Kaštivnik nemoteno obratuje. "Zagotovili smo prevoz smučarjev, s štirikolesniki in sankami jih peljemo čez planoto," pravi. V praksi to pomeni, da se smučar, če prihaja iz smeri Pungarta, po smučišču Pahernik lahko normalno zapelje po istoimenskem smučišču in se nato po vlečnici Kopnik, ki normalno obratuje, povzpne proti Kaštivniku. Ko se vrača, pa uporabi začasni prevoz, ki ga zagotavlja upravitelj.

Vlečnice na Kopah bo treba zamenjati.
Andrej Petelinsek

Na inšpektoratu še pojasnjujejo, da mora imeti vsaka žičniška naprava v Sloveniji, s katero se izvaja prevoz oseb, dovoljenje za obratovanje, ki ga izda ministrstvo za infrastrukturo, in sicer na podlagi opravljenega strokovno tehničnega pregleda. Tega opravljajo pravne osebe ali podjetniki posamezniki, ki jih za to pooblasti minister, in v Sloveniji sta za to pooblaščena Zavod za gradbeništvo Slovenije in Inštitut za varstvo pri delu Maribor. Dovoljenje za obratovanje se izda za pet, štiri, tri ali dve leti, odvisno od starosti naprave, v enakih rokih potekajo tudi pregledi žičniških naprav. Pri strokovno tehničnem pregledu naprave se izvede preverjanje ustreznosti za varno obratovanje oziroma opravljanje meritev, preizkusov in kontrol, določenih s predpisi. Imajo pa tudi na inšpektoratu podatek, da je bila vlečnica Pahernik zgrajena oziroma dana v obratovanje že daljnega leta 1978.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta