Predkazenski postopki in popoplavna sanacija: Kriminaliste zanima tudi dokumentacija občine Mežica

Jasmina Detela Jasmina Detela
16.07.2024 11:00

Mežiški župan Mark Maze potrjuje, da so prejeli poziv PU Celje, predložili so jim dokumentacijo in dodatna pojasnila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mežica po poplavah
Sašo Bizjak

Portal Necenzurirano je objavil, da policija oziroma kriminalisti oddelka za gospodarsko kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije vodijo dva predkazenska postopka glede sumov nepravilnosti v povezavi z lanskimi poplavami. To so nam po našem preverjanju potrdili tudi pri Policijski upravi (PU) Celje. Na naše dodatno vprašanje, katere občine preiskujejo in za katere sume kaznivi dejanj gre so odgovorili, da predkazenska postopka aktivno potekata, zato več podatkov še ne morejo posredovati.

Po nekaterih informacijah naj bi kriminalisti v nekaterih občinah preiskovali sume kaznivih dejanj pri porabi denarja za intervencijske stroške. V mesecih po poplavah naj bi namreč prihajalo do dvojnih plačil za ista sanacijska in gradbena dela. V posameznih primerih pa naj bi podjetja izstavljala račune tudi za dela, ki jih je pred tem opravila Slovenska vojska.

Občina Mežica, seja občinskega sveta Mežica, Mark Maze, Mežica
Urška Polanc

Ena od občin, ki naj bi jo preiskovali, je občina Mežica. Kot nam je danes potrdil župan Mark Maze, je občinska uprava prejela poziv PU Celje, da predložijo določeno dokumentacijo, kar so tudi storili, in potrebna dodatna pojasnila. "Kolikor vem, gre za pojasnila v zvezi z intervencijo oziroma izvajanjem sanacijskih del po lanskih poplavah. Nisem pa se podrobneje oglabljal," je še povedal župan. 

Občina Mežica je bila sicer tudi na seznamu občin z največ škode, ocenili so jo na okoli 90 milijonov evrov. Za stroške intervencije so od države prejeli 2,5 milijona evrov, avans za sanacijo po ujmi pa je bil 'težak' 4,6 milijona evrov. "Okoli 80-odstotkov sredstev je že porabljenih, reševali smo plazove, ceste, brežino reke Meže, uredili hudournike ..." pojasnjuje Maze. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta