Prometna (ne)odgovornost na Ravnah

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
27.05.2020 07:31

Septembra lani huda prometna nesreča s posledico invalidnosti, decembra s smrtno žrtvijo, a je prehod še vedno neurejen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stalno tveganje za voznike in pešce 
Tomaž Ranc

Decembra lani smo prvič poročali o nevarnem prehodu za pešce sredi Raven, saj je v pičlih v treh mesecih terjal smrtno žrtev - za posledicami nesreče je umrla ženska - in eno hudo poškodbo, ko se pešec lahko le kirurgu zahvali, da ima nogo. Na kritično točko opozarjajo udeleženci v prometu in stroka, a kljub vsem obljubam prehod še danes ni urejen in osvetljen, kot se za kraj spodobi, in pomeni konstantno nevarnost in tveganje.
Ob Občini Ravne smo za mnenje tedaj vprašali tudi Agencijo za varnost v prometu (AVP). Ta je predlagala vrsto ukrepov, takojšnjo prestavitev ali znižanje svetilk na Sparovem reklamnem panoju pred centrom, zamenjavo nedelujoče žarnice na razsvetljavi, postavitev novih odsevnih prometnih znakov in najpomembneje - ureditev križišča ter boljšo razsvetljavo ob cesti in nad prehodi za pešce. Ravenska policija je takrat jasno povedala, da je treba ukrepe izpeljati čim prej in ob vsesplošnem strinjanju, da je potrebna ureditev, pogrešala časovne roke. In očitno imela prav, saj se je do danes zgodilo bore malo, četudi se je februarja na naše poizvedovanje odzvala tudi občina, župan Tomaž Rožen pa je obljubil ukrepe.
"V proračunu, ki ga sprejemamo v sredo, 12. februarja, imamo posebno postavko za ureditev prehoda za pešce v višini deset tisoč evrov. Na terenu se bodo dorekli ukrepi, ki bodo izvedeni. Zakon pravi, da ukrepe določi država, plača pa občina. Te ukrepe bi lahko izvedli do konca februarja. Dogovorili se bodo​ o svetlobnem biču, ali ga je smiselno izvesti, odvisno bo od cene, po mojih podatkih je cena zanj 1500 evrov, svetlobne elemente namreč plača občina," je tedaj dejal župan.

Vmes so minili meseci

Februar je že zdavnaj mimo, a na terenu o resnejših ukrepih ne duha ne sluha - zgodila se je le menjava žarnice na visokem drogu in postavitev dveh novih prometnih znakov –, a še ta sta bila zamenjana šele v tednu od 18. maja. Ker se stvari ne premaknejo, se ljudje zgražajo.

Aleš Brumnik: "Najboljše bi bilo krožišče ali dvignjena platforma celotnega križišča. Ponoči pa bi bila nujna dobra osvetlitev." 
Tomaž Ranc
Dimitrij Gaberšek, komandir PP Ravne: "Tudi mi opozarjamo in čakamo." 
Tomaž Ranc

Zakaj nevarni prehod še vedno ni urejen in kdaj bo varnejši, kot je bilo obljubljeno tudi javno, smo vprašali tudi na občino. Naštevali so, da so 13. februarja predstavniki občine na sestanku in terenskem ogledu s predstavniki DRI, d.o.o., Direkcije za infrastrukturo in projektantom izpostavili, da pri Sparu (in več problematičnih lokacijah) ni zagotovljene prometne varnosti. "Občina Ravne na Koroškem je pristopila k projektu analize osvetljenosti s predvidenimi predlogi ukrepov, ki že čakajo na ustrezna soglasja in bodo predmet realizacije, takoj ko bo ta možna. Rezultat meritev osvetljenosti je nezadostna osvetlitev križišča. Elaborat vsebuje tudi predlog kratkoročnega ukrepa (dodaten kandelaber in še dve svetilki), za soglasje smo 4. maja zaprosili DRSI, po prejetju slednjega bomo nadaljevali postopek izvedbe investicije. V tem času je DRSI pripravila projektno nalogo za rekonstrukcijo križišča, občina pa bo naročila izdelavo izvedbene dokumentacije," so odgovorili.
In dodali, da je vzdrževalec državne ceste 18. maja odstranil odvečno prometno signalizacijo, nadomestno pa sta bila postavljena dva nova prometna znaka pred prehodom za pešce, vsak v obe smeri. Odgovora, kdaj bo prehod dokončno varen, torej še vedno ni, kar kaže tudi na to, da odgovornosti krepko primanjkuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta