Sklad za blažitev posledic krize na Ravnah?

Jasmina Detela
03.12.2020 06:10
Nova pobuda občinskega svetnika Andreja Omerzela: iz občinskega proračuna bi 250 tisoč evrov namenil za podjetja in posameznike
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina že pomaga zaradi koronavirusa ogroženim podjetnikom in občanom. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Potem ko je na Ravnah na Koroškem na pobudo občinskega svetnika Andreja Omerzela sedem od skupno 22 občinskih svetnikov svoje službene prenosne računalnike, ki jim jih je za potrebe elektronskega komuniciranja kupila tamkajšnja občina, začasno odstopilo učencem iz socialno šibkejših družin za spremljanje pouka na daljavo, je Omerzel podal novo pobudo. Predlaga oblikovanje posebnega sklada za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19. Iz občinskega proračuna bi vanj prerazporedil 250 tisoč evrov, od tega 150 tisoč za občane, razliko pa za pravne osebe s sedežem v ravenski občini.

​Pobuda za prerazporeditev

Vlada je že uveljavila številne ukrepe z namenom zajezitve širjenja koronavirusa, med njimi tudi prepoved opravljanja nekaterih dejavnosti, kar vpliva na poslovanje številnih gospodarskih panog. Slabša ekonomska slika in prepoved dela sta prizadeli tudi gospodarstvo v ravenski občini. Veliko občank in občanov je izgubilo službo oziroma utrpelo zmanjšanje prihodkov iz naslova zaposlitve, v pobudi piše Omerzel in županu predlaga, naj na decembrsko občinsko sejo uvrsti dva sklepa, in sicer o izredni pomoči občanom in o izredni pomoči pravnim osebam, v skupni višini 250 tisoč evrov.

"Denar bi zagotovili s prerazporeditvijo sredstev iz občinskega proračuna oziroma z dodatno kratkoročno zadolžitvijo občine. Vlada je za naslednje leto dvignila povprečnine, kar pomeni, da bo občina pridobila dodatnih 442.303 evre sredstev iz državnega proračuna. Prerazporeditev sredstev oziroma zadolžitev bi zato bila zelo kratkoročna," navaja Omerzel. Župan Tomaž Rožen odgovarja, da so doslej prejeli že več tovrstnih pobud podjetnikov in občanov. Na svetnikovo pobudo se bodo odzvali, a ne s predlagano višino.

​Rožen: Znesek je previsok

Glede finančnih sredstev župan pojasnjuje, da je občina omenjeni znesek v višini slabih 450 tisoč evrov prejela letos po delih iz naslova dejanske dohodnine in ga tudi vključila v letošnji proračun, prihodnje leto pa bo dodatno prejela le okoli 15 tisoč evrov. "Znesek, ki ga predlaga omenjeni svetnik, je dokaj visok. Bomo pa v osnutku proračuna del sredstev zagotovo namenili za odpravo težav zaradi covida, predvidoma do 50 tisoč evrov za obe skupini, tako za občane kot za podjetja," pojasnjuje Rožen.

Župan Tomaž Rožen Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Občina Ravne že pomaga podjetnikom in društvom pri blaženju posledic epidemije covida-19. Najemnike občinskih prostorov, za katere velja prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev, so oprostili plačila najemnine za poslovne prostore v občinski lasti. Letos bo to naneslo okoli 15 tisoč evrov. Prav tako razmišljajo, da bi podjetjem, ki zaradi epidemije ne smejo poslovati, v proračunu 2021 zagotovili subvencijo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v višini zneska, ki so ga vplačali letos.

Glede občanov pa župan pove, da so že ob prvem valu povečali višino občinske subvencije za komunalne storitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta