Šok za vse: Niti vodstvo slovenjgraškega Adienta ni vedelo, da bo lastnik tovarno zaprl

Jasmina Detela Jasmina Detela
18.03.2021 11:47
Predstavniki ameriške multinacionalke Adient so včeraj vodstvo in zaposlene v Slovenj Gradcu obvestili, da bodo tovarno zaprli, glavnina delavcev bo na cesti do konca letošnjega leta. Danes pred tovarno novinarska konferenca.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adient v Slovenj Gradcu 
Jasmina Detela

Včeraj je v Slovenj Gradcu nepričakovano odjeknila vest, da bo družba Adient, ki se s 430 zaposlenimi uvršča med večje zaposlovalce v Slovenj Gradcu in tudi v regiji, zaprla svoj obrat. Informacija je bila za vse, tako vodstvo slovenjgraške tovarne kot delavce in tudi sindikat boleče presenečenje. Kot razlog naj bi predstavnik lastnika navedel slabe razmere v avtomobilski industriji, dodaten udarec pa naj bi jim zadala še epidemija. Več informacij bodo predstavniki sindikata, ki zapiranju ostro nasprotuje, posredovali na današnji novinarski konferenci ob 14. uri pred tovarno v Slovenj Gradcu.

Informacija o zaprtju tovarne je presenetila tudi direktorja slovenjgraškega Adienta Tomaža Primožiča. "To je hud šok za vse zaposlene. Včeraj nam je moj oziroma operativni direktor Matthias Gross v Adient foam group povedal, da so naredili veliko analiz in primerjav za našo lokacijo, a žal nobena ni napovedovala nekih optimističnih rešitev. Kljub temu da je naše podjetje izvedlo kar nekaj sprememb in veliko izboljšav, niso bile dovolj in niso vplivale na končno odločitev lastnika, da zapre našo tovarno v Slovenj Gradcu."

Kot je še povedal Primožič, se bo zaustavitev podjetja zgodila v več korakih. Del proizvodnje bodo zaprli že junija, drugi del pa do konca letošnjega leta. Nekaj delavcev bo ostalo do maja 2022, ko je načrtovano dokončno zaprtje. Na naše vprašanje, ali lastniki ob lanskem odpuščanju 119 delavcev niso zagotavljali, da imajo za lokacijo v Slovenj Gradcu delo zagotovljeno do 2025, pa je odgovoril, da so jim lani res predstavili plane do 2025. Kam bodo selili proizvodni program iz Slovenj Gradca, kjer proizvajajo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, še ni znano. Primožič: "Informacij, kam bo šla proizvodnja, nimamo. Pričakujemo, da nam bo centrala v kratkem posredovala več informacij in da bomo imeli v tednu dni bolj jasno sliko. Najbolj pomembno za nas v tem trenutku je, da se čim prej začnejo pogovori s sindikatom in svetom delavcev."

Tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler ocenjuje, da je to velik udarec za občino in predvsem zaposlene. Koliko jih prihaja iz Slovenj Gradca še ne ve natančno, a naj bi jih bilo veliko. "Včeraj me je o predvidnem zaprtju tovarne obvestil direktor Tomaž Primožič. Odločili smo se, da v začetku prihodnjega tedna skličemo sestanek. Na povabilo sta se že odzvala predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup in predsednik UO GZS OZ Koroške gospodarske zbornice Boštjan Paradiž, pričakujemo, da se bo tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Na sestanku bomo preverili vse možnosti za zaposlene, kako jim lahko pomagamo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta