Spopad med strankama SDS in SD za komunalo na Ravnah na Koroškem

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
04.02.2022 06:30

Za mesto direktorja Javnega komunalnega podjetja Ravne se potegujeta Andrej Erjavec in Tomaž Škafar. Ali slednji ob le treh letih delovne dobe izpolnjuje zahtevane vodstvene izkušnje? Kakšna bo končna odločitev, tudi občine oziroma nestrankarske liste župana Tomaža Rožena?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Javno komunalno podjetje Ravne, ki posluje pozitivno, je dobiček namenilo v nove naložbe, tudi v opremo in strojni park.
JKP Ravne

Na Ravnah na Koroškem ob novi, za občino in občane precej pomembni kadrovski potezi, imenovanju direktorja Javnega komunalnega podjetja (JKP) Ravne, mešajo in preštevajo politično-strankarske karte ter kombinirajo pozicije, ki so deloma vezane tudi na poprejšnje oziroma še pričakovane kadrovske spremembe in imenovanja v javnih zavodih in podjetjih. Sedanji direktorici Andreji Jehart, ki so jo imenovali ob ustanovitvi samostojne komunale konec leta 2016 in bo predvidoma ostala finančnica v podjetju, se izteka mandat. Razpis za delovno mesto direktorja JKP Ravne je tako nadzorni svet podjetja, katerega edina ustanoviteljica je ravenska občina, objavil decembra lani. Vse od objave razpisa oziroma prejetih prijav se izkazuje, da bo imenovati novega direktorja vse prej kot preprosto oziroma da se bodo pri tem imenovanju na čelo precej pomembnega podjetja v občini znova merili predvsem politične moči in vplivi.

Od štirih ostala dva

Na razpis za direktorsko mesto so se prijavili štirje kandidati, med katerimi sta v končnem naboru ostala dva, dva pa sta izpadla zaradi neustrezne izobrazbe. Kandidata za ta položaj sta Andrej Erjavec, ki je tudi občinski svetnik stranke SD, po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik, magister poslovnega gospodarskega prava, od nedavnega zaposlen v Regionalni razvojni agenciji Koroška, in Tomaž Škafar, magister inženir gradbeništva, ki je bil doslej tudi član petčlanskega nadzornega sveta JKP Ravne iz kvote SDS.

JKP Ravne na Koroškem

Ker se Škafar poteguje za direktorsko mesto, je kot nadzornik ob prijavi podal odstopno izjavo. Ravenski občinski svet je na zadnji seji minulo sredo namesto Škafarja, ki ga je razrešil kot nadzornika, imenoval novo članico, predstavnico lokalne skupnosti, in sicer Olgo Gruden. Ta je denimo tudi že članica sveta Splošne bolnišnice Slovenj Gradec in je že preverjena linija SDS. Sklep je za občinski svet pripravila komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki jo vodi protikandidat za direktorski položaj Andrej Erjavec.

Preostali člani nadzornega sveta JKP Ravne, ki mu predseduje Andrej Omerzel (SD, tudi občinski svetnik), so Marjana Kamnik in Peter Stočko (oba občinska svetnika nestrankarske lista župana Tomaža Rožena), predstavnik zaposlenih (v podjetju jih je trenutno 31) pa Miha Horvat. Takoj po koncu seje občinskega sveta, potem ko se je z imenovanjem Grudnove popolnil nadzorni svet, se je v sredo zvečer sestal nadzorni svet JKP. Seznanil se je s pravnim mnenjem, ki so ga pridobili glede vprašanja o izpolnjevanju vodstvenih izkušenj Škafarja, hkrati pa, kot je pojasnil Omerzel, na tej seji odločil, da bosta oba kandidata dobila možnost predstavitve na naslednji seji, ki bo čez dva tedna. Odločitev sveta glede izbire direktorja bodo, kot je dejal Omerzel, nato posredovali občinskemu svetu v obravnavo na marčevski seji.

Prav izpolnjevanje pogojev, in sicer vodstvenih oziroma vodilnih izkušenj, pa je bilo točka zapleta pri odločanju o novem vodstvu. ​Za direktorja, kot izhaja iz razpisa, je lahko imenovana vsaka "poslovno sposobna fizična oseba", ki poleg zakonskih pogojev izpolnjuje še sledeče pogoje: ustrezna izobrazba, pridobljena po specializaciji po visokošolskih strokovnih programih ali na univerzitetnem programu ali magisterij stroke (II. bolonjska stopnja) ekonomske, tehniške ali pravne smeri, sposobnosti za organizacijo in delo v kolektivu ter najmanj tri leta delovnih izkušenj po pridobitvi izobrazbe, ki je navedena kot pogoj, od tega najmanj dve leti delovnih izkušenj na vodilnih ali vodstvenih delih in nalogah.

Med drugim so ob prijavi zahtevali predložitev programa poslovanja in razvoja JKP v mandatnem obdobju. Zataknilo pa se je pri vprašanju, ali mlajši od kandidatov, Škafar dejansko izpolnjuje zahtevo po pridobljenih vodstvenih izkušnjah. Vsega skupaj ima namreč le nekaj več kot tri leta delovne dobe. Razpisna komisija je namreč sprva ugotovila, da Škafar pogojev dveh let vodstvenih izkušenj ne izpolnjuje oziroma da izpolnjevanja pogojev iz njegove prijave ni mogoče razbrati. Zato ga je pozvala k dodatnim pojasnilom ter ga sprva ni nameravala predlagati v nadaljnjo obravnavo in odločanje nadzornikom.

Škafar je sicer opravljal naloge pomočnika vodje gradbišča, a je tudi pojasnjeval, da je to delo dejansko opravljal povsem samostojno. Nadzorni svet je za razčiščenje dvoma pridobil pravno mnenje pri Odvetniški pisarni Senica & partnerji (po vsebini je to zaupne in interne narave), ki je bilo tudi vodilo pri nadaljnjem odločanju glede izkušenj. Po neuradnih informacijah je to pravno mnenje sicer dopustilo dve različni razlagi, torej da izpolnjuje oziroma da ne izpolnjuje pogojev, ker je določba odloka o ustanovitvi JKP v delu, ki opredeljuje zahtevanje delovne izkušnje, nejasna.

To pravno mnenje pa hkrati ni bilo edino spisano za razrešitev te dileme - pripravili so ga namreč tudi na ravenski občini. Tako je, čeprav se nadzorni svet s tem mnenjem ni posebej seznanjal, postalo dokončno, da Škafar zahtevani problematizirani pogoj vendarle izpolnjuje. Erjavec ima sicer dobra štiri leta vodstvenih izkušenj in približno 19 let delovne dobe.

Tretja rešitev?

Ob tem ni zanemarljivo, da je občina v zadnjem obdobju nasploh precej rahljala pogoje za zasedbo direktorskih mest v javnih zavodih in podjetjih, denimo pri gasilskem zavodu. To po eni strani širi nabor kandidatov za vodilna mesta, po drugi pa odpira (še) več prostora političnim oziroma strankarskointeresnim kadrovanjem, zato ima spuščanje kriterijev obe plati, pozitivno in negativno.

Župan Tomaž Rožen je sicer z vidika ustanoviteljice v primeru zasedbe direktorskega mesta JKP komentiral le, da so na politični ravni zdaj izpopolnili sestavo nadzornega sveta, da so torej v njem zastopane svetniške liste, ter se dogovorili, da se tempo imenovanja direktorja upočasni. Hkrati pa je torej, kot je dodal tudi ob dodatnem mnenju občinskega pravnika, obveljalo, da pogoje vendarle izpolnjujeta oba kandidata, s katerima se bo postopek tudi nadaljeval. Rožen dodaja, da je nadzorni svet v vsakem primeru organ, ki nadalje odloča.

Dilema, ki se v vsakem primeru odpira, je, kam in kako bi se ob kandidatih iz dveh protipolov, ki sicer na lokalni ravni zlasti na Ravnah pogosto relativno dobro sodelujeta, nagnila tehtnica v svetu in kaj bi imenovanje pomenilo tudi z vidika nadaljnjega razmerja strankarskih in nestrankarskih (zlasti tudi županovih) odločevalskih pozicij na Ravnah. Med pomisleki, ki se porajajo, so tako tudi opozorila, da bi v primeru podpore Tomažu Škafarju dejansko iz ozadja na vodenje komunale pridobil prevelik vpliv njegov oče, Milan Škafar, vidni dolgoletni član SDS na Ravnah in občinski svetnik.

Andreja Jehart, direktorica JKP Ravne, bo morebiti vsaj začasno še ostala na položaju kot vršilka dolžnosti. 
Jasmina DETELA

A hkrati ideološkost oziroma strankarski vpliv tudi SD glede na razmerja sil v občinskem svetu in Roženovo manevriranje med interesi lastne nestrankarske liste in na Ravnah močne SDS občini tudi ni najbolj po godu. Hkrati so v končno odločitev, ki je pravzaprav v veliki meri odvisna od odločitve članov Roženove liste, vkalkulirane še vse dosedanje in prihodnje kadrovske poteze - pri vodenju ZKŠTM Ravne je recimo (pri)dobil vpliv SDS, hkrati se obeta še razpis za direktorja Koroške osrednje knjižnice.

Zato je ob tehtanjih obeh kandidatov oziroma imenovanju direktorja povsem možno, da bo (vsaj začasna) rešitev med dvema tretja izbira - podaljšanje mandata sedanji direktorici kot vršilki dolžnosti za vsaj pol leta in s tem odložena odločitev. A s tem ostane odprto, ali bi na podlagi dveh povsem ustreznih prijav lahko mirno odločili o neizbiri oziroma ali bi kandidata neizbiro oziroma potencialni ponovni razpis to tudi povsem mirno sprejela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta