Strip Moč Evrope: Ciril Horjak ve, kako približati Evropsko unijo mladim

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.04.2024 15:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strip Moč Evrope so predstavili v Koroški osrednji knjižnici na Ravnah. Na posnetku Ciril Horjak podpisuje strip. 
Jasmina Detela

Kako približati Evropsko unijo, njeno delovanje in konkretne prednosti, ki jih prinašajo mlajši generaciji, pa tudi širši javnosti, na zabaven in radoživ način? Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je v sodelovanju s striparjem in Prešernovim nagrajencem Cirilom Horjakom izdala strip Moč Evrope, ki ponuja odgovor na to vprašanje skozi pustolovščino ciničnega Zevsa, idealistične Evrope in dijakov Sare in Tomaža. Predstavili so ga tudi v Koroški osrednji knjižnici (KOK) na Ravnah, kjer so predvsem mladi prisluhnili pogovoru z avtorjem Cirilom Horjakom in urednikom Andrejem Miholičem o nastajanju stripa, njegovem pomenu, prednostih evropskega povezovanja in pomenu aktivnega državljanstva, tudi v luči bližajočih se evropskih volitev 9. junija.

"Strip smo se odločili narediti iz preprostega razloga, to je ozaveščanje širše javnosti o Evropski uniji (EU) - kako deluje, čemu je namenjena, kakšne prednosti nam prinaša in kako lahko nanjo vplivamo," navaja Andrej Miholič, predstavnik za stike z javnostmi v pisarni evropskega parlamenta v Sloveniji. Hkrati pa, kot dodaja, imajo slovenske institucije včasih problem s tem, da uporabljajo preveč formalistični jezik in da preveč zapleteno razlagajo evropske vsebine. "Iščemo metode in načine, kako jo s komunikacijskimi orodji približati širši javnosti. Cilj tega stripa je, kako na čim bolj enostaven in lahko razumljiv način razložiti kompleksnost delovanja EU mlajšim bralcem, da stopijo na to pot aktivnega državljanstva, pa tudi širši javnosti," pove Miholič. 

Predstavitev stripa Moč Evrope v KOK Ravne 
Jasmina Detela

"Strip je nastajal tri leta, sprva kot plod sodelovanja z našim časnikom oziroma sobotno prilogo, v kateri je izhajal kot serija kratkih epizod o EU, nato so se ga odločili nadgraditi v novo zgodbo. Predelava ni bila enostavna, saj je bilo treba zgraditi celotno strukturo zgodbe na novo, zato da je povezana. Ciril je tudi dorisal okoli 40 odstotkov stripa," še pove urednik. Glavni junaki so štirje. Cinični Zeus in idealistična Evropa skleneta stavo, ali EU sploh zanima njene državljane. Prideta na Zemljo iz Olimpa, kjer srečata dva dijaka in ju z argumentacijo preko skupnih avantur seznanita z EU. Izšel je v 4800 izvodih in je na voljo v splošnih knjižnicah pa tudi knjižnicah osnovnih in srednjih šol po Sloveniji. Devetega junija gremo na evropske volitve. Miholič pravi, da bodo ljudje sodelovali na njih, če bodo razumeli, kaj je EU. V tem trenutku strip pride zelo prav, tudi za spodbujanje mladih, da pridejo na volišča, ima pa ambicijo trajati dlje - vzgajati nove generacije mladih, da bodo razumeli EU in da jo bodo ponotranjili. Kot testni bralci so sodelovali tudi dijaki II. gimnazije Maribor in Škofijske gimnazije Ljubljana. "To je bilo ključnega pomena, saj so nam sproti povedali, kje je tematika preveč zapletena. Zdaj imamo izdelek, ki je enostaven in ima jasen namen," je prepričan urednik.

Zanimanje za strip in Horjaka je bilo veliko. 
Jasmina Detela

Da je bila ideja za strip super, ocenjuje tudi ilustrator, stripar in likovni pedagog Ciril Horjak: "Ključen faktor je bil časopis Večer, kjer smo ga začeli objavljati. Potem naju je tretjo leto tega projekta čakala velika naloga, te enostranske stvari sva morala spraviti v usklajeno zgodbo v obliki stripovske knjižnice." Strip ocenjuje za lušten didaktičen paket. "Izveš ogromno stvari o EU, smešno je povedano, simpatično narisano. Za osnovnošolce in srednješolce je to super pripomoček, lahko tudi plonklistek. Prav tako je dobrodošel za odrasle, da nam osveži spomin," še pove Horjak. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta