(INTERVJU) Ciril Horjak, nagrajenec Prešernovega sklada: Apostol stripa na misiji

Petra Vidali Petra Vidali
05.02.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ciril Horjak: "Sam imam kot risar nekaj pomanjkljivosti, moja prednost pa je v tem, da znam zadrege pri produkciji stripa poimenovati in da se mi da, za razliko od Tomaža Lavriča, ki je fenomenalen stripar, o tem veliko govoriti."
Ciril Horjak: "Sam imam kot risar nekaj pomanjkljivosti, moja prednost pa je v tem, da znam zadrege pri produkciji stripa poimenovati in da se mi da, za razliko od Tomaža Lavriča, ki je fenomenalen stripar, o tem veliko govoriti."
Robert Balen
Stripar in risar Ciril Horjak bo v sredo zvečer dobil nagrado Prešernovega sklada tudi za naslovnice, ki jih ustvarja za Večerovo prilogo V soboto.

V nadaljevanju preberite:

Je to, da dobita nagrado Prešernovega sklada ustvarjalca naslovnic Večerove in Dnevnikove sobotne priloge, Ciril Horjak in Tomato Košir, dobra novica za medije? Kako vidi prihodnost tiskanih medijev?

Kako stripar odgovarja na očitek, da je strip manjvreden žanr? Ali je mogoče, da se z očitkom celo strinja? "Na prehodu iz 20. v 30. leta 20. stoletja se je prvič v zgodovini človeštva zgodilo nekaj izjemnega: otroci niso bili več vključeni v delovne procese, na kmetiji ali v industriji. To lahko upravičeno razglasimo za izjemen uspeh kapitalizma. Kapitalizem bomo strašno kritizirali, ampak to je fenomenalen uspeh. Prvič osvobodi otroke. In potem te otroke ta kapitalizem vpraša: A imate kaj denarja?"

Ciril Horjak misli, da ni najboljši risar, vendar je v redki presečni množici. Kateri?

Sčasoma bi rad bil predvsem pedagog. Zakaj mora znati dober pedagog dobro izgubljati? Zakaj je bil študij na likovni akademiji pedagoški pekel za profesorje in študente?

Zakaj se vidi kot Bleiweis in Prešeren v eni osebi? Kaj iz nagrajenega opusa bi bilo všeč enemu in s čim bi bil zadovoljen drugi?

 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta