(V SPOMIN) Boris Kralj (1951-2023)

Mirko Vošner
19.12.2023 12:00

Svoj kreativni in ustvarjalni življenjski opus je sklenil metalurg, dolgoletni direktor, župan (2002-2014) in častni občan Občine Muta Boris Kralj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Kralj
Osebni Arhiv

Svoj kreativni in ustvarjalni življenjski opus je sklenil metalurg, dolgoletni direktor, župan (2002-2014) in častni občan Občine Muta Boris Kralj. Njegova pot na Muti se je začela v stari livarni, ki zaradi tehnološke zaostalosti in neprimerne lokacije ob Bistrici, ki ji je sicer skozi stoletja dajala energijo, ni bila več konkurenčna. V tem času je spoznal, da livarstvo zahteva nova spoznanja, nove in sodobne tehnične ter tehnološke rešitve, zato si je s študijem ob delu pridobival nova znanja, ki jih je skozi leta direktovanja v dveh metalurških podjetjih praktično udejanjal.

Bil je direktor novo izgrajenega podjetja Obrat jeklenih granulatov-OJG, ki ga je pred tem s svojim inženirskim znanjem v projektnem teamu takratne Tovarne Muta uspešno sooblikoval. Kasneje ga je službena pot zanesla v Vuzenico, kjer je bil vrsto let direktor Livarne Vuzenica. Z livarno je doživljal njene vzpone in padce takratnega časa tranzicije, ki jo je zaznamovala resna gospodarska kriza, privatizacija in socialne napetosti. Borisu Kralju je bil ob razreševanju zahtevnih ekonomskih in likvidnostnih težav podjetja vedno v ospredju človek, delavec in njihove družine. Zato med takratnimi državnimi upravljavci podjetij ni bil vedno najbolj priljubljen, nasprotno pa so ga imeli zaposleni za svojega branilca delavskih pravic.

Leta 2002 je postal župan občine Muta. V vseh treh mandatih županovanja je s svojim umirjenim delom pustil vtis izrazito gradualističnega tipa vodenja, brez velikih, drznih, konfliktnih ali radikalnejših potez vodenja občine. Kljub vsemu je bil kot župan naklonjen izvedbi velikega projekta občin Zgornje Dravske doline Čiščenje reke Drave z izgradnjo okrog 50 milijonov evrov vrednega projekta izgradnje kanalizacijskega omrežja in skupne čistilne naprave Muta-Vuzenica. V njegovih mandatih so bili zgrajeni prvi deli kolesarskih poti, ni pa zapostavljal niti podeželja, saj so bili asfaltirani tudi posamezni občinski odcepi cest.

Kot podžupana Mute v njegovem tretjem mandatu sem ga imel priložnosti spoznati tudi pobližje. Čeprav nisva prihajala iz iste politične opcije, je bil najin odnos vedno izredno korekten, odkrit, nikoli konflikten. Kot župan mi je na lastno željo zaupal marsikatero pomembno nalogo ter s tem zastopanje občine na različnih strokovnih in političnih ravneh. Morda tudi zato, ker sva oba gojila korekten človeški odnos. Za njegov doprinos k razvoju občine Muta je med mojim županovanjem prejel najvišjo nagrado občine Muta, saj je postal njen častni občan.

Boris Kralj je svoj življenjski opus na Muti zaznamoval tudi kot soustanovitelj in vodja Stanovanjske zadruge Gaj, v okviru katere so v novi soseski izgradili kar 22 stanovanjskih hiš. Bil je velik ljubitelj narave in še posebej gobarjenja - ter z leti postal priznani determinator gob. V zadnjih letih je vodil Društvo za ohranjanja vrednot NOB Muta. Kljub poznavanju zapletenih in v veliki meri še vedno ne povsem razjasnjenih krutih dogodkov iz časov po koncu druge svetovanje vojne, ki niso prizanašali niti prebivalstvu Mute in njene okolice, kot tudi skrivnostim delovanja takratne Jugoslavije, je gojil poseben odnos do ohranjanja obeležij in spomenikov NOB v širši okolici Mute in njenih hribovitih zaselkih.

Ne nazadnje pa velja posebej izpostaviti, da je bil predvsem dober in izrazito nekonflikten človek. V sebi je gojil umetniški dar, saj je imel velik občutek do estetike, glasbe in predvsem do slikarstva. V prostem času je nemalokrat igral na bobne, prijel za slikarski čopič in na platnu izražal svoja notranja občutenja, ki so na njegovih slikah ponazarjala njegov duhovni mir in toplino.

Svojcem in vsem njegovim bližnjim izrekam iskreno sožalje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta