V Tab Mežica pričakovano razdelili milijone delničarjem

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
06.11.2018 13:36

Na skupščini Tab Mežica so opoldne soglasno potrdili edini sklep o delitvi dobička. Za dividende 15,55 milijona evrov, izplačila delničarjem že prihodnji teden. V podjetju sicer obisk več inšpekcij. "Kot običajno, niso našli nič posebnega," pojasnjujejo v Tab.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Tab Mežica v prvih devetih mesecih letos ustvarili skoraj 20 milijonov evrov dobička.
Foto: Andrej PETELINŠEK

Delničarji Tovarne akumulatorskih baterij - Tab Mežica so na današnji skupščini na sedežu družbe na Poleni pričakovano potrdili sklep o delitvi dobička. S tem so tudi formalno omogočili predlagano razdelitev dobička delničarjem v višini 15,55 milijona evrov ali 60 evrov bruto na delnico, kar je največ v zgodovini dividendne politike Tab Mežica. Delničarjem bodo dividende izplačali prihodnjo sredo, 14. novembra. Skupno je delničarjev 214 (210 fizičnih oseb in štiri pravne osebe, pri čemer je glavnina v lasti peščice sedanjih in nekdanjih menedžerjev). Na skupščini je bilo zastopanih 78 odstotkov kapitala. 

Direktorju Auprihu 2,5 milijona evrov

Energija RM, ki ima kot pravna oseba v Tab najvišji, okoli 40-odstotni delež, bo iz naslova dividend prejela 6,5 milijona evrov bruto. O delitvi dobička v Energiji RM, znani kot firmi v solastništvu njenega glavnega akterja ekonomista s Prevalj Janeza Pačnika, bodo sicer odločali na jutrišnji skupščini. Za dividende bodo v Energiji RM namenili 59 evrov bruto na delnico, skupno bodo delničarjem kanilo okoli 4,8 milijona evrov.  Direktor in največji, okoli 16 odstotni lastnik med fizičnimi lastniki, Bogomir Auprih bo prejel približno 2,5 milijona evrov bruto. V ožjem krogu lastnikov z lastništvom okoli šestih odstotkov so finančnica Klavdija KajzerIgor Lipovnik iz hčerinske družbe MPI in nekdanji direktor proizvodnje v Tabu Pavel Hercog. Lastniški deleži ostalih so bistveno nižji. 

Uspešno naprej

Tab Mežica še naprej posluje nadvse uspešno. Lani je ustvaril 270 milijonov evrov realizacije in 22,7 milijona evrov čistega dobička (predlani 20,9 milijona evrov), v prvih devetih mesecih letos pa je ob realizaciji 201 milijona evrov dobiček dosegel 19,7 milijona evrov. Konsolidirani dobiček skupine je v letu 2017 znašal 29,6 milijona evrov, leto prej pa 26,4 milijona. Tako z uspešnim poslovanjem kot z ustavljeno prodajo, ne nazadnje pa tudi z napovedmi novih davkov, je Auprih tudi obrazložil odločitev o izplačilu dividend.

Obisk inšpekcij: Ni nepravilnosti, le manjše pripombe

So pa v Tab v preteklih dneh imeli tudi obiske več inšpekcij, kar je povezano z napovedjo okoljskega ministrstva oziroma Arso o reviziji okoljevarstvenih dovoljenj. Inšpekcije niso ugotovile praktično nikakršnih omembe vrednih pomanjkljivosti ali kakršnihkoli nepravilnosti. "Obiskali so nas okoljski, elektro, strojni, požarni ter kemični inšpektor. Razen manjših administrativnih in organizacijskih pripomb (da moramo npr. organizirati izobraževanje za upravljalce kompresorjev) pričakovano, kot običajno, niso našli nič posebnega," pojasnjujejo iz Tab Mežica. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta