Vas Leše nad Prevaljami, kjer pravljice še živijo

Jasmina Detela Jasmina Detela
09.09.2022 15:43

V središču vasi pripravili že 10. festival. Za najmlajše ribič Pepe in Terkaj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po pravljični vasi se sprehajajo pravljični junaki.
Nace Zavrl

Nad Prevaljami v vasici Leše v organizaciji tamkajšnjega kulturnega društva poteka že deseti pravljični festival. Dogaja se je že danes popoldan, ko so na igrišču za podružnično osnovno šolo pripravili glasbeno predstavo Roka Terkaja z naslovom Repki, zvečer pa pravljični nočni pohod. Osrednja prireditev bo jutri, ko bodo v središču kraja potekale razne ustvarjalne in športne delavnice, pripravili so srečelov, pravljično tržnico in še marsikaj zanimivega za mlade nadobudneže.

Danes bo osrednje festivalsko dogajanje.
Nace Zavrl

Jutrišnje osrednje dogajanje se začne s pohodoma za otroke in družine, potekala bosta med 9. in 10. uro. Pravljična pohoda po sledeh nagajivih škratov in po čarovniških pustolovščinah bosta trajala eno oziroma dve uri. Oba vodijo animatorji. Med 10. in 15. uro bodo v središču vasi ustvarjalne delavnice, med obiskovalci se bodo sprehajali pravljični junaki, kot so čarovnice, leškirji, žal žene, škratje ... Odprta bo tudi pravljična tržnica, kjer bodo obiskovalci lahko kupovali različne, povečini doma izdelane izdelke, od sladic, palačink do napitkov. Na ogled bodo kovaški izdelki, prišla bo tudi pesnica Anja Golob, ki bo ponujala stripe. Plačilno sredstvo so tudi letos lešniki, ki so na voljo v leški banki. Dogajanje bo popestril ribič Pepe, pod krošnjami treh brez bodo najmlajši lahko prisluhnili pravljicam, predstavila se bo rap skupina Dnevna soba studio in učenci harmonikarja Klemna Rošerja ... Manjkali ne bo niti fižolčkova tombola, pravljični srečelov ter seveda že tradicionalna torta leškirka za vse obiskovalce.

Pestro festivalsko dogajanje se bo zaključilo ob 15. uri z nastopom skupine Zimski kosci. Vsako leto izberejo tudi ambasadorja Pravljične vasi Leše, ki vlada vsem sedmim pravljičnim kraljestvom. Lanska ambasadorka, županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, bo žezlo predala Ožbeju Poriju.

Danes bo osrednje festivalsko dogajanje.
Nace Zavrl

Pri pripravi in izvedbi festivala, ki poteka od leta 2012 vsako leto, sodeluje okoli sto krajanov. Že od začetka festivala poudarjajo ekologijo, letos prvič bodo vsi obiskovalci, ki pridejo peš ali s kolesom, prejeli posebno nagrado. "V teh letih smo postali eden najbolj prepoznavnih družinskih festivalov na Koroškem in tudi širše. Še vedno sledimo motu, da se vse dogaja v naravi in da je dogajanje brezplačno," je povedal idejni vodja Boštjan Gorenšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta