Aleksander Sekulić po zmagi za olimpijski polfinale: Fantje so pustili srce na terenu, krvaveli so

03.08.2021 04:39
Slovenski košarkarji so v zgodovinskem četrtfinalu olimpijskega turnirja premagali Nemčijo s 94:70 (44:37) v četrek ob 10.20 pa se bodo v polfinalu pomerili z ekipo Francije, ki je premagala Italijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Ne, ni se ponovilo leto 2005, ko so slovenski košarkarji na evropskem prvenstvu v Beogradu s sanjsko zasedbo, Nachbarjem, Nesterovićem, Milićem, Bečirovićem in drugimi ciljali na najvišja mesta, potem pa so jih v četrtfinalu ustavili - Nemci. V Tokiu so v olimpijskem turnirju držali vajeti v svojih rokah in prepričljivo slavili ter se podajajo v boj za kolajne, v katerem se bodo od štirih reprezentanc veselile kar tri. 

"Tekma je bila težka, ampak z naše strani odlična. Gojim veliko spoštovanja do nemške eikpe, kar so že naredili tukaj, na poti do Tokia. Vedeli smo, da bo težko, čeprav so ljudje mislili, da bomo z lahkoto zmagali. Ti fanje so pustili srce na terenu, krvaveli so za ekipo. Vse se vrti okrog ekipe, vsako odločitev, ki jo sprejemo. Neverjetno je, kako so igrali. Zelo sem ponosen nanje, da smo del olimpijskih iger in da smo zdaj med štirimi najboljšimi na svetu," je povedal slovenski selektor Aleksander Sekulić

Slovenci so dobro vstopili v tekmo (4:0), a so Nemci hitro odgovorili in s trojko Nielsa Giffeyja povedli s 5:4. Predvsem z meti izza črte so držali stik z našimi, po treh zaporednih trojkah Maoda Loja so zaostanek desetih točk spremenili v vodstvo 32:21. A tudi to je bilo kratkega daha, Mike Tobey je vrnil s trojko, tudi drugi košarkarji pa so "popravljali" mete Luke Dončića, ki ni imel povsem mirne roke (6 točk v prvem polčasu). Jo je pa imel Zoran Dragić, ki je bil nezgrešljiv, v petih poskusih je dosegel 12 točk in bil v prvem polčasu najučinkovitejši na parketu, edini je imel dvomestno cifro.

V tem stilu je nadaljeval, s trojko vstopil v drugi polčas. A ni šlo povsem gladko, Slovenci so bili v napadu precej skromni, še za odtenek bolj kot proti Španiji, toda Nemci tega niso znali izkoristiti in so capljali za našimi, ki pa so tudi igrali odločno v obrambi. Bilo je tudi nekaj nezadovoljstva zaradi sodniških odločitev, tehnično napako je prejel Jaka Blažič, dobila jo je slovenska klop, Dončić, na drugi strani Moritz Wagner ... Tekma je bila nervozna, trda, ne ravno atraktivna. So pa v zadnji četrtini Slovenci dali v prestavo višje, na krilih Klemna Prepeliča in njegovih treh trojk pobegnili na več kot dvajset točk prednosti (84:63) in tekma je bila tri minute pred koncem praktično odločena. Nemcem niti minuta odmora ni pomagala, še več, Zoran Dragić (27 točk) je z dvema trojkama zapečatil njihovo usodo. 

Zoran Dragić je bil s 27 točkami najboljši strelec pri Sloveniji.
Anze Malovrh/sta

"Ne vem, zakaj mi je šlo tako dobro," je dejal Dragić: "Dobro smo vstopili v tekmo, mislim, da najboljše na turnirju. Samo vesel sem, da lahko pomagam, kolikor lahko. Vemo, da je tu Luka, da delamo kot ekipa, da smo kot družina in to smo danes spet dokazali." Tekma z Nemci se mu je zdela težka. "Tudi, ko smo bili v prednosti dvanajst točk, smo vedeli, da še ni konec. Vedno so nam dihali za ovratnik, to je bilo najtežje, ampak smo se s tem dobro spoprijeli. V drugem polčasu smo se še dvignili, mislim, da smo zmagali z odlično obrambo," je dejal prvi strelec tekme. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta