(FOTO) Zoran Dragić po porazu proti Avstraliji: Mlado ekipo imamo, če bo bog dal, bomo pa v Parizu vzeli eno od medalj

STA, M.D., U.G.
07.08.2021 12:50
Slovenska košarkarska reprezentanca je na tekmi za tretje mesto proti Avstraliji izgubila s 107:93.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Sekulić 
Kiyoshi Ota
EPA

Predzadnji dan olimpijskih iger v Tokiu je rezerviran za obračune za medalje v ekipnih športih. Slovenski košarkarji so ob 13. uri začeli z bojem za prvo olimpijsko odličje za Slovenijo v ekipnih športih. Njihov tekmec je bila tretja reprezentanca na lestvici Fiba, Avstralija, ki ima v svojih vrstah pet igralcev iz lige NBA.

Košarkarji Slovenije so na olimpijskih igrah v Tokiu osvojili četrto mesto. V tekmi za bron so morali priznati premoč Avstraliji, ki je bila boljša s 107:93 (20:19, 53:45, 78:67).

Slovenija ostaja brez olimpijskega odličja v ekipnih športih, Avstralija pa je prvič v zgodovini prišla do medalje na OI. Do zdaj je bila štirikrat četrta.

Patty Mills je bil nerešljiva uganka za slovensko obrambo.
EPA

Olimpijski prvaki so košarkarji ZDA, ki so bili v finalu boljši od Francije s 87:82. Zanje je to šestnajsti olimpijski naslov in četrti v nizu. Najboljša strelca Slovenije sta bila Luka Dončić z 22 točkami in Klemen Prepelič, ki je dosegel 18 točk. Pri Avstraliji je kar 42 točk dosegel Patty Mills.

"Emocionalno smo bili zaradi poraza proti Franciji preveč prazni. Probali smo zmagali in dobiti medaljo. Začeli smo dobro, potem pa delali preveč napak. Izgubljene žoge, tehnične, namerne napake. Zmeraj ko smo prišli na pet razlike, so Avstralci dali lahke koše in so pobegnili. Imeli so svoj strelski dan, vse odprte strele so zadeli. Mislim, da so metali izjemno. Mi pa smo dali vse od sebe, ampak ni šlo," je bil razočaran Zoran Dragić.

EPA

Ljubljančan je, kot potegne črto pod olimpijskimi igrami. vseeno zadovoljen: "Da smo prvič na olimpijskih igrah, že to je bil uspeh. Nihče ni od nas pričakoval, da bomo v polfinalu. Imamo mlado ekipo, prihodnost je zelo dobra, pred nami so evropsko, svetovno prvenstvo in morda še ene olimpijske igre v Parizu. Če bo bog dal, pa tam vzamemo eno od medalj."

"Razočaran sem, ne nad tem, kar smo dosegli, ampak nad igro, ker nismo bili pravi od prve do zadnje sekunde. Avstralci so izkušeni, veliko teh polfinalov so že dali skozi, teh tekem za tretjo mesto in so točno vedeli, kako morajo igrati. Na žalost poraz, vseeno pa sem ponosen na vse, od strokovnega štaba do igralcev, ljudi, ki nam pomagajo vsak dan. Enostavno se danes ni izšlo," pa je povedal Jaka Blažič.

"Zaslužili so si bolj to medaljo, ker so igrali boljše od nas. Ampak, zelo sem ponosen na to moštvo. Žal mi je za vse Slovenke in Slovence, vem, da so vsi navijali. In smo jim želeli dati medaljo. Želeli smo osvojiti medaljo tudi zase, bila je želja vseh nas. Na trenutke smo bili v zadnjih dveh tekmah preveč čustveni. Sploh jaz, iz tega se moram kaj naučiti. To ni način, na katerega se moram obnašati. Ob tem pa smo igrali za svojo državo, dva milijona ljudi. Zato smo imeli tako močno željo. Dva meseca smo bili od naših družin, eden z drugim smo trenirali, se borili vsako minuto na parketu. Vse smo dali, to vam zagotovim, lahko mi verjamete," je predstavnikom sedme sile po tekmi razlagal Luka Dončić

Prvemu zvezdniku slovenske ekipe veliko pomeni podpora javnosti v domovini: "Veliko mi pomeni podpora, ampak moram se veliko naučiti, vsi se moramo naučiti. Ob istem času pa smo bili top 4 na svetu, Slovenija, dva milijona ljudi. Očitno smo zelo žalostni, ker smo si vsi želeli osvojili medalje, ampak mislim, da nas nihče ni videl na tem mestu. Sploh pa ne cela Litva, v olimpijskih kvalifikacijah, cela dvorana je navijala proti nam, ampak smo stopili skupaj in zmagali. Zelo težko je bilo, imeli so odlično moštvo. Zato pravim, da sem zelo ponosen na to moštvo."

EPA
EPA

Med tekmo s Francijo si je Dončić poškodoval zapetje, proti Avstraliji je imel roko povito, a pravi, da večjih težav ni: "Moje zapestje je v redu, potrebujem le nekaj dni brez košarke. Vsak dan se je vse vrtelo okrog nje od začetka NBA sezone, veliko je bilo tekem. Malo počitka potrebujem."  Kaj pa moštevni uspeh na prvih olimpijskih pomeni o stanju slovenski košarki, potencial in olimpijskih igrah v Parizu čez tri leta? Dončić odgovarja: "Imamo možnost že naslednje leto, naš cilj je biti prvi. Spet se bomo zbrali z novim znanjem iz tega turnirja ter upali na najboljše."

EPA

Tekma za bron je zadnje dejanje olimpijskega košarkarskega turnirja za moške, saj je bilo finale na sporedu že ob 4.30 po slovenskem času. Šestnajstič so zlato v košarki osvojili Američani, krvnike Slovenije iz polfinala so premagali s 87:82. Junak je bil Kevin Durant, ki je dosegel 29 točk.

Avstralija je doslej sodelovala na petnajstih olimpijskih igrah, od 1972 je bila vselej med udeleženkami, še vedno pa čaka na svojo prvo medaljo v košarki. Štirikrat je igrala tekmo za tretje mesto in vsakokrat izgubila. V Rio de Janeiru je bila za točko boljša Španija, 1996 in 2000 ji je bron speljala Litva, 1988 pa ZDA.

Čeprav je Avstralija izkušena reprezentanca, ki v podobni postavi že vrsto let igra na največjih tekmovanjih - svetovno prvenstvo 2019 je prav tako končala na četrtem mestu, ji športne stavnice pripisujejo manj možnosti za osvojitev medalje kot Sloveniji. Bwin na primer ima za Slovenijo kvoto 1,72, za Avstralijo pa 2,15.

Tako Slovenija kot Avstralija sta predtekmovanje v Tokiu končali brez poraza. Slovenci so bili boljši do Argentincev, Japoncev in Špancev, Avstralci pa so nastopili v skupini z Nemci, Italijani in Nigerijci. V četrtfinalu je nato Slovenija ugnala Nemčijo, Avstralija pa prav tako prepričljivo Argentino.

"Avstralci gojijo 'poletno igro', agresivno v obrambi in hitro v napadu. Veliko mečejo za tri, ogromno se vrti okoli Pattyja Millsa, ki bo kar izziv za nas. Imajo veliko izkušenih igralcev, ki imajo izkušnje z vseh velikih tekmovanj, lige NBA in evrolige. Tudi oni imajo veliko motivacijo, saj do zdaj še nimajo kolajne na olimpijskih igrah," je pred zgodovinskim izzivom dejal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Po tekmi za tretje mesto bodo organizatorji razglasili najkoristnejšega igralca olimpijskih iger, ki ga izbirajo obiskovalci spletne strani Mednarodne košarkarske zveze (Fiba). Trenutno močno vodi Luka Dončić; zbral je 65-odstotkov glasov. Na drugem mestu je Španec Ricky Rubio (10 %), tretji je Američan Kevin Durant (6 %), sledita pa Avstralec Patty Mills (7 %) in Francoz Nando de Colo (5 %).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta