Slovenski košarkarji proti Avstraliji, kot da gre za zlato: "Zavedamo se, kaj je na pladnju"

Po srce parajočem porazu v polfinalu proti Franciji so v slovenski košarkarski reprezentanci strnili vrste in napovedujejo srčen boj za bronasto medaljo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francozi so odnesli zlato in srebro, sanje pa so Slovencem pustili. Foto: EPA
EPA

Danes ob 13. uri naše košarkarje čaka tekma za bronasto medaljo. Ko smo se včeraj srečali v olimpijski vasi, so še vedno obžalovali in premlevali polfinalni poraz s Francijo. A časa, da se četa Aleksandra Sekulića zbere in udari z vsemi orožji, je bilo ob našem pogovoru še dovolj.

"Lahko igramo veliko bolje"

"Zadnjo akcijo sem gledal 50-krat. Da sem videl, kaj smo sploh naredili in kaj bi lahko boljše. Težko rečem, da bi lahko boljše, pa tudi če bi, vprašanje, kaj bi se zgodilo. V danem trenutku smo odigrali perfektno, imeli smo odprt prostor. Klemen (Prepelič) je dal vse od sebe, ampak tu se je znašel Nicolas Batum, ki je izjemen atlet in je to že nevemkolikokrat ponovil. Na žalost je tudi proti nam," je nemočno ugotavljal slovenski selektor.

"Spomnim se Klemna v prodoru, mogoče tudi žoge skozi obroč … Potem pa se je prikazal Batum, skočil zelo visoko in svojo ekipo popeljal v finale." A nekaj pozitivnega je selektor v porazu le videl, kar jim danes utegne koristiti. "Bolje bi lahko igrali v obrambi in napadu, a smo bili na koncu še v igri za zmago. Za Francoze pa lahko rečem, da so igrali na meji svojih zmogljivosti. Mislim, da lahko igramo še veliko boljše."

Vse pravilno, le rezultat napačen

S tem se strinja tudi edini naturalizirani Slovenec v naši vrsti. "Srce parajoč je tak poraz, ohrabrujoče pa zavedanje, da nismo odigrali najboljše, vendar smo bili točko oddaljeni od finala. Ne preostane nam kaj drugega, kot da stopimo korak nazaj, se umirimo in se zavedemo, da igramo še za bronasto medaljo," je dejal Mike Tobey. Tudi Miha, kot ga kličejo soigralci, se je za trenutek ustavil pri tragičnem večeru. "Ko smo hodili k vam, smo se pogovarjali, kdo bi takšen met lahko zadel, in smo se strinjali, da Klemen. Brez njega ne bi bili v tem položaju, bil je neverjeten, sploh v zadnjih minutah. Ampak Batum je tako obdarjen, odličen v obrambi in z dolgimi rokami, uspelo mu je. Odigrali smo pravilno, moramo pa Batumu čestitati z.a blokado."

S tem je bila francoska zgodba za nami. Pred nami pa obračun s kenguruji, ki je še večjega pomena. "Fantje vedo, kako velika tekma jih čaka. Po tekmi smo se pogovorili v garderobi in se še bomo. Vsi se zavedajo, kapetan, Luka Dončić, vsi preostali. Tudi če smo izgubili polfinale, bomo to tekmo vzeli, kot da je finale," je zagotovil Sekulić. Dvoboj bo še eden v seriji težkih, saj so Avstralci v Tokiu izgubili le z ZDA, premagali pa Italijo (86:83), Nemčijo (89:76), Nigerijo (84:67) in v četrtfinalu za kar 38 točk Argentino (97:59). Slednjo so v prvi tekmi olimpijskih iger tudi Slovenci (118:100).

Avstralska tradicija naj ostane

"Težko rečem, koliko nam njihova igra ustreza, bomo videli. Pokazali so zelo veliko, en polčas proti ZDA odigrali fantastično, mislim, da so vodili za 16, 17 točk. Močni so, igrajo poletno, agresivno v obrambi, zelo hitro v napadu, veliko metov za tri imajo. Veliko se vrti okrog Pattyja Millsa, ki bo kar izziv za nas. Tudi pri njih obstaja velika motivacija za olimpijsko medaljo, ki jim še manjka," je povedal prvi mož slovenske stroke. Ja, uspeh na velikem tekmovanju edini preostali ekipi z južne poloble še manjka. Že štirikrat so izviseli prav v boju za olimpijski bron, nazadnje v Riu 2016 in enako se jim je predlani zgodilo na svetovnem prvenstvu. "Upam, da tako ostane," je pristavil Sekulić.

"Zavedamo se, kaj je na pladnju, igramo za nekaj fenomenalnega. Slovenija je majhna država, morali smo se kvalificirati, da igramo na olimpijskih igrah, zdaj pa igramo za medaljo." Pa bi lahko danes igralo vlogo, da je visok poraz Avstralce najbrž manj preganjal, kot je tesen Slovence. "Razlika je le, če si dopustiš. To je bitka uma, šport, del tekmovanja, da greš čez poraze, nikoli prenizko, nikoli previsoko," pravi Tobey. In dodaja, da jih do uspeha vodi le, da igrajo svojo igro: "Ta nas je pripeljala do sem. Razočaranje bomo skušali pretvoriti v nekaj pozitivnega."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta