Kvalifikacije za Eurobasket: Na Balkanu slavje in bes

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
01.12.2020 07:00
Kvalifikacije brez zvezdnikov so premešale razmerja moči, največje presenečenje pa so Danci, s slovenskim znanjem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veselje Bosancev 
Fiba

Na Eurobasketu, ki bo na sporedu med 1. in 18. septembrom 2022, že imajo zagotovljeno mesto gostiteljice Nemčija, Italija, Češka in Gruzija, ob Sloveniji pa so se konec tedna kot prve kvalificirale še Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Grčija.

"To je naš poskus, da Hrvaško vrnemo na evropski košarkarski zemljevid," je odločen Roko Prkačin, sin še bolj znanega očeta Nikše, ki je celo prejšnje desetletje nastopal v evroligi. Hrvati so ponosni, uspelo jim je tudi brez NBA-jevca Maria Hezonje, ki se javno norčuje, da je za reprezentanco utrujen in da se mu niti ne da. Dosežek je še toliko bolj vreden, saj so sredi Carigrada z 79:62 odpihnili Turke, ki kot edini nastopajo s svojimi evroligaši.

Zelo uspešno se je dve leti po končanju športne poti zaradi pljučne embolije v novi vlogi kot predsednik bosansko-hercegovske košarkarske zveze znašel nekdanji NBA-jevec Mirza Teletović. Rojaki so mu že odpustili afero z začetka leta, ko naj bi bil z investicijami v hidroelektrarne na reki Doljanki uničeval okolje, saj je državo po sedmih letih popeljal na EP. Latvijci so klonili s 73:79 in bodo še morali malo počakati. Iz iste skupine so napredovali že tudi Grki.

Gre vsem Balkancem kot po maslu? Ne ravno. Zlati Igor Kokoškov si je s Srbi privoščil "zgodovinsko sramoto", kot piše Kurir, proti Švici (90:92). Da je bolelo še bolj, je tik pred koncem sirene odločilni koš za Švico dosegel v Srbiji rojeni Dušan Mlađan. Nekaj podobnega si je privoščila Črna gora s porazom proti Veliki Britaniji (59:74). V nasprotju s temi pa Makedonci niso niti dobili priložnosti za igro. Ker so bili trije člani delegacije pozitivni na koronavirus, se je morala reprezentanca, podobno kot Madžari v Ljubljani, izločiti iz mehurčka v Talinu.

In zgodba vikenda? Danci! Dežela pravljic je zdaj dobila še košarkarsko. Ne brata Grimm, zaslužni so igralci, pa četudi se vsi v tej državi ne žogajo profesionalno. V litovskem mehurčku so gostitelje, redne nosilce medalj z največjih tekmovanj, šokirali z 80:76, za piko na i pa še Čehe z 91:90. Gabriel Lundberg iz Stelmet Zielone Gore je zabil 38 točk. Ja, očitno njegov trener, pozabljeni nekdanji slovenski selektor Andrej Urlep, na Poljskem dobro dela …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta