Zakaj je Miami Heat - hit? Najbolj raznovrstna ekipa v ligi NBA ima tudi pomanjkljivosti

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
14.09.2020 04:00

Dragićevo moštvo, ki je prvo prilezlo do polfinala, je najbolj raznovrstno v ligi NBA - a tudi pomanjkljivosti, ki mu lahko preprečijo osvojitev naslova prvaka, ne more skriti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goran Dragić se je odlično ujel z Jimmyem Butlerjem. 
EPA

Še lani košarkarjev NBA-moštva Miami Heat ni bilo nikjer. No, vsaj v končnici ne. Celotna sezona kluba je bila podrejena slovesu od legendarnega Dwyana Wada, ki je v letih 2006, 2012 in 2013 na Florido prinesel tri šampionske prstane. Le kaj bo po njem, so se gotovo spraševali navijači. Legendarni predsednik Miamija Pat Riley, ki je šampionske prstane že osvajal kot košarkar (1972), pomočnik trenerja (1980), trener (1982, 1985, 1987, 1988, 2006) in predsednik (2012, 2013), je imel odgovor: prenova ekipe. Pa ne takšna dolgotrajna, kakršnih se po navadi lotevajo klubi, ampak - ekspresna.
Od desetih košarkarjev, ki so lani tvorili temelj moštva, so ostali le trije: Goran Dragić, ki je zaradi težav s kolenom lani odigral le 36 tekem, Bam Adebayo, ki je bil rezervist, in Kelly Olynyk, pri katerem nikdar ne veš, kaj pričakovati od njega. Prvega (Josh Richardson), drugega (Dwyane Wade), tretjega (Hassan Whiteside) in četrtega (Justise Winslow) strelca v lanskih absolutnih številkah zdaj sploh ni več v ekipi. Ki pa je - boljša.

Od super trojke do čete enakovrednih

Če so v začetku desetletja uspehi temeljili na sposobnostih trojice superzvezdnikov na vrhuncu kariere - LeBrona Jamesa, Dwyana Wada in Chrisa Bosha -, so letošnji rezultati plod ekipnega dela, kakršnega v drugih ekipah ni mogoče najti. Kar sedem košarkarjev (Butler, Adebayo, Robinson, Nunn, Dragić, Crowder, Herro) je v rednem delu lige v povprečju dosegalo dvomestno število točk. "Ni treba, da jih jaz zabijem 40. Ob meni so fantje, ki so vsi po vrsti sposobni zadevati ključne mete," je vodja ekipe Jimmy Butler ocenil moštvo, v katerem redko kdo preseže 20 točk, a obenem so vsi nosilci igre toliko pri žogi, da jim vsaj desetica večinoma ne uide.

Čim se pojavi luknja v obrambi tekmecev, Miamijevi košarkarji to izkoristijo - tudi v končnici prebujeni Dragić. 
EPA

Boston in zahodnjaki mu ne ustrezajo

In sodeč po rezultatih iz rednega dela lige morda niti ne čudi, da se je Miami uvrstil v finale vzhodne konference. Proti vsem najboljšim iz vzhodne poloble ZDA, razen Bostonu, s katerim se bo merila v finalu vzhodne konference, ima vročica pozitiven izkupiček. Indiano je v rednem delu premagala dvakrat, v končnici s 4:0. Milwaukee je premagala dvakrat, v končnici s 4:1. Tudi Philadelphia (1:3) in Toronto (1:2) sta imela v rednem delu slabši medsebojni izkupiček, le Boston (2:1), ki ga prav tako krasi zelo uravnotežena ekipa, je bil dvakrat boljši in enkrat slabši.

Miamijeva Duncan Robinson in Goran Dragić sta uspešno ustavila Grka Giannisa Antetokounmpa. 
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.