Afera doping: Do zaslišanja atletinje bosta molčala

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
06.10.2020 13:52

Boris Špes in Igor Šalamun, mariborska tekača, sta se na začetku sojenja odločila, da se še naprej ne bosta zagovarjala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Špes (v ospredju) in Igor Šalamun bosta svoje povedala šele po zaslišanju hrvaške atletinje, ki naj bi jima za prepovedane substance plačala 900 evrov.
Andrej Petelinsek

Več kot dve leti po vložitvi obtožnice in skoraj leto dni po izvedenih predobravnavnih narokih se je na mariborskem okrožnem sodišču pričelo sojenje 39-letnemu Borisu Špesu in 55-letnemu Igorju Šalamunu, mariborskima tekačema, ki sta obtožena omogočanja dopinga v rekreativnem in profesionalnem športu. A obtožena sta sodnici Simoni Murko danes dejala, da se bosta - kot je to veljalo že v predkazenskem postopku - zagovarjala z molkom, vse dokler ne bo zaslišana hrvaška atletinja Danijela Kuna. Ta je aprila leta 2017 po zmagi na maratonu v avstrijskem Linzu padla na dopingu. Proti tekačici je bila uvedena preiskava, v okviru katere je bila zaslišana pred avstrijsko protidopinško agencijo. Tam je povedala, da ji je jemanje nedovoljenih snovi predlagal Šalamun, snovi pa da ji je priskrbel Špes. Avstrijska policija je o tem obvestila naše preiskovalne organe in mariborsko okrožno sodišče je na predlog tožilstva policiji odredilo izvajanje prikritih ukrepov proti osumljenima. Tajno so jima sledili, jima prisluškovali in v preiskavo vključili tudi tajna policijska delavca.

​Aprila dve leti nazaj pa sta bila Špes in Šalamun aretirana. Dva meseca kasneje je višja državna tožilka Januša Kušar Rotman vložila obtožnico, v kateri jima očita, da sta v sostorilstvu izvršila kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z nedovoljenimi snovmi v športu. Špes naj bi bil tovrstno kaznivo dejanje storil še sam, očita pa se mu tudi kaznivo dejanje prometa s škodljivimi sredstvi za zdravljenje. Obtožnica je postala pravnomočna šele decembra 2018, in to po tem, ko je bila v Livnem v BiH zaslišana Danijela Kuna - na to zaslišanje so tedaj odpotovali tako tožilka kot odvetnika obeh obtoženih.

Prodaja tudi policistoma pod krinko

​Če na kratko strnemo očitke tožilstva: Šalamun, atletski trener, naj bi bil med rekreativnimi in profesionalnimi športniki iskal takšne, ki bi za boljše rezultate bili pripravljeni jemati nedovoljene snovi, te pa je dobavljal Špes, sicer takrat zaposlen v UKC Maribor. Odmerke prepovedanih substanc sta sicer med preiskavo med drugim kupila tudi tajna policijska delavca - za dva odmerka sta Špes in Šalamun skupaj prejela 500 evrov, od tega je dobil Šalamun 100 evrov, Špes pa 400. Tako Špes kot Šalamun naj bi bila odmerke prepovedanih substanc posameznikom tudi injicirala. Atletinja Kuna je prvi prepovedani odmerek domnevno prejela 16. decembra 2016 v Čatežu, druga dva pa januarja in februarja 2017, za kar je po njenih besedah obtoženima plačala skupaj 900 evrov. Omeniti velja, da so policisti aprila 2019 v preiskavah našli prepovedane substance pri Špesu tako v službi kot doma. Po preiskavah sta oba obtožena naprej pristala v priporu, nato je bil ta zamenjan s hišnim priporom, od februarja lani sta na prostosti.

Videokonferenca s Kuno

​Sodnica Murkova je pojasnila, da je bila Danijela Kuna za danes vabljena na sodišče, a se je opravičila, da je ne bo zaradi epidemioloških razmer. Ker je v Bosni in Hercegovini, jo bodo zaslišali preko videokonference, kar je bolj ekonomično in smotrno, še posebno zaradi koronavirusa, je pojasnila sodnica.

Na predobravnavnem naroku, ki je bil decembra lani, sta oba obtožena zanikala krivdo za očitke iz obtožnice. Sodnica Murkova je danes tako prebrala le kratek pisni zagovor Špesa, ki ga je ta dal v času preiskave. V njem je zapisal, da ne dojema, kaj se mu dogaja, in da so vsi očitki neutemeljeni. Kot je tedaj dejal, je vedno živel športno in pošteno, nikoli za nikogar ničesar ni ukradel v UKC Maribor, kar je po njegovem pokazala tudi notranja preiskava, vse, kar so od zdravil našli pri njem doma, pa je bilo izključno za uporabo znotraj njegove družine.

Za kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami, izvršena v hudodelski združbi, je zagrožena kazen od pet do petnajst let zapora, za kaznivo dejanje proizvodnje in prometa škodljivih sredstev za zdravljenje pa do osem let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta