Afera odrezana roka: Obtoženo z vabilom na sodišče iskal detektiv

Damijana Žišt Damijana Žišt
15.04.2020 20:07

Sojenje za goljufijo na račun zavarovalnic, pri čemer si je obtožena Julija Adlešič odrezala roko, da bi dobila visoko odškodnino, se včeraj ni opravilo. Pričetek so preložili na konec prihodnjega tedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Levo roko - tožilstvo ji očita, da si jo je za 1,2 milijona evrov zavarovalnine nad zapestjem odrezala namenoma - je Julija Adlešič tudi danes skrivala v žepu.
Robert Balen

Pred ljubljansko okrožno sodnico Marjeto Dvornik bi se danes moralo začeti sojenje v tako imenovani zadevi Odrezana roka, v kateri štirim obtoženim sodijo zaradi očitane goljufije na račun zavarovalnic. Glavna obtožena v tej aferi sta 29-letni Sebastien Abramov (prej Sebastjan Colarič) in njegovo dekle, 21-letna Julija Adlešič, ki si je odrezalo levo roko nad zapestjem z namenom pridobitve visoke odškodnine. Abramova so na sojenje pripeljali pravosodni policisti iz ljubljanskega pripora, Adlešičevo pa pravosodni policistki iz zapora na Igu. Par je v priporu od osmega marca lani.
​Zatožno klop si z njima delita Abramova starša, 58-letna Tinka Huskić Colarič in 65-letni Gorazd Colarič, ki pa se smeta braniti s svobode. Sojenje se  ni opravilo, ker Huskić Colaričeva ni pravočasno prejela vabila na obravnavo. Sodnica je pojasnila, da je imelo sodišče velike težave z vročanjem vabila obtoženi. Ker ga ni prevzela na domu niti na pošti, so ji ga poslali še preko detektiva, ki je obtoženi uspel vročiti vabilo šele pred tremi dnevi, po zakonu pa se mora vročiti osem dni pred obravnavo. Zaradi tega je njena obramba danes prosila za preložitev sojenja. Sodnica je predlogu ugodila, je pa obenem stranke v postopku nagovorila, naj bodo zaradi poostrenih ukrepov zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom konstruktivne v postopku, da bi obravnave v bodoče tekle normalno. Tožilstvu in obrambi je naložila, naj do 24. aprila, ko naj bi se sojenje pričelo, sporočijo, ali se strinjajo s tem, da bi izjave nekaterih v preiskavi zaslišanih prič zgolj prebrali in jih ne več neposredno zasliševali, kajti prič v postopku je kar 40.

Odrezano roko tiščala v zamrzovalnik

Spomnimo. Ljubljanski okrožni tožilec Sedin Kičin je obtožnico zoper četverico vložil v začetku lanskega avgusta. Iz nje izhaja, da si je Julija Adlešič roko odrezala 4. januarja lani na Velikem Osolniku pri Velikih Laščah, kjer stanuje Gorazd Colarič s svojo partnerico. Po dogodku je Colarič poklical na številko 112 in povedal, da si je Julija po nesreči odrezala roko. Nato ji je roko povezal in jo odpeljal proti Ljubljani. Med potjo so Colariča prestregli reševalci in prevzeli poškodovano. Policisti, ki so bili prav tako obveščeni o dogodku, so odšli na Colaričev dom, vzeli roko in jo odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer so zdravniki mladi ženski roko prišili nazaj. Policisti so kmalu ugotovili, da ima Adlešičeva dolgove in da je nezgodno zavarovana za visoko odškodnino. Ko je bila Adlešičeva odpuščena iz bolnišnice, je roko tiščala v zamzrovalnik, da bi ji odmrla, ona pa bi prejela poldrugi milijon evrov odškodnine. Roka ji ni odmrla, kriminalisti pa so med preiskavo ugotovili, da se ni zgodila nesreča, kakor so hoteli prikazati osumljeni, zato dekle ni dobilo nobene odškodnine. Za očitano kaznivo dejanje goljufije četverici preti do osem let zapora.

Želi si obiska Ruske federacije

Zoper obtožene so bili predobravnavni naroki pred okrožno sodnico Vesno Podjed opravljeni oktobra lani. Abramov, Adlešičeva in Huskić Colaričeva krivde niso priznali, Colariča pa ni bilo na sodišče. Ker je njegova obramba vložila ugovor na obtožnico, je sodnica menila, da krivdo zavrača tudi on. Odvetnik Mitja Pavčič iz odvetniške pisarne Kotlušek & Pavčič, zagovornik Abramova, je sodišču med drugim predlagal izločitev zapisnikov izpovedb očeta in mame Julije Adlešič, Boštjana in Monike Adlešič, ki sta pričala v preiskavi, vendar ju sodišče ni poučilo, da nista dolžna pričati proti Abramovu, s katerim je njuna hči živela v zunajzakonski skupnosti in s katerim sta bila torej v svaštvu. Odvetnik je zahteval tudi izločitev pisnih izvedenskih mnenj klinične psihologinje Ivne Bulić in psihiatrinje Maje Makovec Rus, ker sta izvedenki svoji oceni v mnenju oprli tudi na pričanje zakoncev Adlešič v preiskavi. Sodnica Podjedova je sledila predlogu odvetnika Pavčiča in je naštete listine kot nezakonite dokaze izločila iz sodnega spisa. Ker se je seznanila z nedovoljenimi dokazi, se je iz sojenja izločila. Nikomur od javnosti v sodni dvorani pa ni bilo  jasno, čemu si Sebastien Abramov želi, da bi ga v priporu obiskal kdo od predstavnikov Ruske federacije v Sloveniji. To prošnjo je danes na sodišču izrekel ustno, očitno pa za to ni prosil prvič. Sodnica Marjeta Dvornik mu je namreč odgovorila, da se je s tem ukvarjala že njena predhodnica, sodnica Podjedova, zdaj pa se ta zadeva obravnava na višjem sodišču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta