Afera ZD Žalec: Reševalec na noč vpisal 60 lažno cepljenih, koliko je za to računal?

Na celjski policiji zaradi interesa intenzivne kriminalistične preiskave skopi z informacijami o ugotovitvah glede izdajanja lažnih covidnih potrdil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Zdravstvenem domu Jožeta Potrate Žalec so zaznali nepravilnosti pri vnosu podatkov v elektronski register cepljenih. 

Občina Žalec

Skoraj mesec in pol je minilo, odkar je 20. oktobra prišlo v javnost, da je dvojica zaposlenih v žalskem zdravstvenem domu izdajala lažna potrdila o cepljenju proti covidu. Dejanja sta osumljena dva zaposlena na oddelku zdravstvene nege, šlo naj bi za reševalca R. I. in njegovo dekle Z. S. (ta naj bi bila zaposlena pri eni izmed splošnih zdravnic), ki sta, kot so ob razkritju zadeve uradno sporočili iz Zdravstvenega doma Žalec, nato dobila tudi izredno odpoved.

400 evrov za potrdilo

Dvojica je osumljena kaznivega dejanja jemanja podkupnine. V zdravstvenem domu so namreč ob uradnem preverjanju cepljenih, kar so morale izvesti zdravstvene ustanove po smrti 20-letne Katje, ki je umrla po cepljenju s cepivom Janssen, ugotovili, da naj bi bil osumljenec vpisoval ure cepljenja kar med nočnim dežurstvom. Na eno noč naj bi bil tako s kodo vpisal kar 60 imen fiktivno cepljenih. V javnosti je tedaj zakrožila informacija, da naj bi bila dvojica izdala štiri tisoč lažnih potrdil, za vsako pa naj bi bila prejela 400 evrov. Skupaj naj bi bila tako zaslužila kar 1,6 milijona evrov. Pri hišnih preiskavah naj bi bili pri dvojici iskali predvsem denar, a ga po naših informacijah niso našli. Kdo vse naj bi bil plačeval, da je dobil znano potrdilo, ni znano, v javnosti pa krožijo informacije, da naj bi se med njimi znašli tudi znani posamezniki z različnih področij, med drugim športniki, estradniki, lokalni politiki in druge znane osebnosti. Med njimi naj bi bili tudi policisti oziroma kandidati za policiste, doma s Celjskega, ki pa niso zaposleni neposredno v celjski policijski upravi. Vse to naj bi bilo tudi sprožilo govorice, da se je kriminalistična preiskava zaradi pomembnih posameznikov tudi upočasnila.

Odstranili so ju z delovnega mesta

Na celjski policiji so še vedno zelo skopi z informacijami, kaj se dogaja s kriminalistično preiskavo, v uradnem odgovoru na naše vprašanje so nam včeraj zapisali le, da preiskava intenzivno poteka in da nam zaradi interesa le-te konkretnejših podatkov še ne morejo posredovati. Ob izbruhu afere pa so pojasnili, da celjski kriminalisti v okviru predkazenskega postopka intenzivno preverjajo dejstva in okoliščine zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Neuradno je vabila na zaslišanje dobilo že večje število posameznikov, ki naj bi bili plačali za pridobitev lažnega potrdila, da so cepljeni proti covidu.

Ob izbruhu afere pa so se z uradnim sporočilom oglasili tudi iz Zdravstvenega doma Žalec. Direktorica Hana Šuster Erjavec je tedaj v izjavi zapisala med drugim: "V Zdravstvenem domu Jožeta Potrate Žalec smo zaznali nepravilnosti pri vnosu podatkov o cepljenju v elektronski register cepljenih. Direktorica je s tem seznanila strokovnega vodjo, ki je takoj opravil izredni interni strokovni nadzor. Ta je potrdil sum hujše kršitve delovnih obveznosti pri dveh zaposlenih sodelavcih s področja zdravstvene nege. Zoper dvojico je bil izdan sklep o odstranitvi z delovnega mesta, kazensko ovadbo smo podali tudi na celjsko policijsko upravo. Ob tem pa smo o ugotovitvah internega strokovnega nadzora obvestili tudi ministrstvo za zdravje in NIJZ."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta