V ZD Žalec naj bi izdajali lažna potrdila o cepljenju, sumijo zaposlena s področja zdravstvene nege, policija obiskala tudi ZD Velenje

20.10.2021 13:45
Izredni interni strokovni nadzor v Zdravstvenem domu Žalec je potrdil sum hujše kršitve delovnih obveznosti pri dveh zaposlenih sodelavcih s področja zdravstvene nege. Zadevo že obravnava policija, ki je obiskala tudi velenjski zdravstveni dom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O ugotovitvah internega strokovnega nadzora je ZD Žalec obvestil ministrstvo za zdravje in NIJZ
Občina Žalec

Zadnji dogodki, ki jih preiskujejo tudi celjski kriminalisti, potrjujejo sume, da so nekateri na Celjskem za lažna potrdila o cepljenju proti covid pripravljeni plačati tudi več sto evrov in pa zlasti, da so taka potrdila dostopna kar v zdravstvenih ustanovah. V izdajo potrdil naj bi bil vpleten tudi Zdravstveni dom Žalec, kjer naj bi nekateri za potrdilo plačali tudi do 500 evrov. Tako naj bi do takih potrdil prišlo tudi več članov iste družine. Policisti pa za zdaj nimajo prijav, ki bi potrjevale dodatna namigovanja, ki krožijo v javnosti, da naj bi podobno omogočal vsaj še eden od zdravstvenih domov v celjski regiji. Tako tudi nimajo prijav, da naj bi bil v to vpleten kar sam direktor enega od zdravstvenih domov.

Konkretneje, precej namigovanj je bilo, da naj bi se domnevne nepravilnosti dogajale tudi v Zdravstvenem domu Velenje. "Res so tudi pri nas bili kriminalisti, vendar niso odkrili nobenih nepravilnosti," je za Večer dejal direktor Janko Šteharnik. Dodaja, da do nepravilnosti niti ne more priti, saj so na cepilnem mestu vedno tri osebe. Potem bi se morale vse tri zmeniti, da kršijo pravila. Možno bi bilo le, da bi oseba, ki cepi, z injekcijo cepila mimo, meni direktor. A kaj takšnega odkriti je skorajda nemogoče, dodaja.

O tem, kaj naj bi se dogajalo v Zdravstvenem domu (ZD) Žalec, je prvo poročalo Delo, s celjske policije pa so nam na naše vprašanje danes odgovorili. "Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje v okviru predkazenskega postopka intenzivno preverjajo dejstva in okoliščine zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Glede na trenutno fazo predkazenskega postopka in glede na interes preiskave podatkov o konkretnih osebah in osredotočenem sumu kaznivega dejanja še ne moremo posredovati. O ugotovitvah bomo obvestili pristojno državno tožilstvo," so zapisali v odgovoru na celjski policiji.

Iz ZD Žalec pa so nam glede dogajanja, ki ga sedaj preiskuje tudi policija, med drugim v izjavi, ki jo je podpisala direktorica Hana Šuster Erjavec, zapisali: "V Zdravstvenem domu Jožeta Potrate Žalec smo zaznali nepravilnosti pri vnosu podatkov o cepljenju v elektronski register cepljenih oseb. Direktorica je s tem seznanila strokovnega vodjo, ki je nemudoma izvedel izredni interni strokovni nadzor. Ta je potrdil sum hujše kršitve delovnih obveznosti pri dveh zaposlenih sodelavcih s področja zdravstvene nege. Zoper imenovana je Zdravstveni dom dr. Jožeta Potrate Žalec izdal sklep o odstranitvi z delovnega mesta, hkrati pa zoper njiju poteka postopek skladno z delovnopravno zakonodajo. Prav tako je bila podana kazenska ovadba na Policijsko upravo Celje, ki že izvaja vse potrebne postopke. O ugotovitvah internega strokovnega nadzora je ZD Žalec obvestil tudi ministrstvo za zdravje in NIJZ."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta