Alkohol v prometu: Pozivov za odgovorno vožnjo ni nikdar preveč

Elizabeta Planinšič
07.12.2020 00:00
Od danes pa vse do konca leta bodo policisti pogosteje preverjali prisotnost alkohola in drog v prometu. Alkohol kriv za vsako tretjo žrtev na cestah
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti, reševalci, zdravniki, ki s svojimi sporočili sodelujejo v akciji Foto: AVP
Avp

Danes se prične tretji del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Akcijo koordinira agencija za varnost prometa, ki je v tokratni akciji k sodelovanju povabila tiste, ki so prvi posredovalci na kraju prometne nesreče in neposredno po njej: reševalce, zdravnike, policiste in gasilce. Zdravniki in reševalci Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, Zdravstvenega doma Maribor - Centra za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, policija in Zavod Reševalni pas v kratkih osebnih sporočilih slovensko javnost pozivajo k ničelni toleranci do alkohola v prometu.

0,0 za koncertno vstopnico

Zloraba alkohola je v prometu botrovala vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. V 1256 nesrečah, katerih vzrok je bil tudi alkohol, povzročenih od začetka leta do 26. novembra, je umrlo 26 oseb, 113 je bilo hudo telesno poškodovanih in 439 lažje. "To žal znova dokazuje, da alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč," razlagajo na agenciji. Zato s partnerji javnost poziva k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Od danes pa vse do zadnjega dneva tega leta bo policija na območju Slovenije izvajala poostrene nadzore psihofizičnega stanja voznikov. Policisti bodo preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, poleg tega pa bodo izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. V okviru akcije, ki bo izvedena skupaj z ministrstvom za zdravje, bodo voznikom, ki bodo napihali 0,0, izročili vstopnico za tradicionalni koncert Slovenija piha 0,0.

V prvih enajstih mesecih letošnjega leta je policija ugotovila 11.277 kršitev s področja alkohola. Odrejenih je bilo 315.784 alkotestov, od katerih je bilo 10.934 pozitivnih, 311 pa je bilo odklonjenih. Odrejenih je bilo 1520 strokovnih pregledov za droge, od katerih je bilo 235 pozitivnih, 929 oseb pa je strokovni pregled odklonilo.

Od 81 umrlih na naših cestah do letošnjega 26. novembra je torej zaradi alkohola umrlo 26 ljudi. Med vozniki, ki so pijani povzročili nesrečo, je enajst voznikov avtomobilov, en voznik traktorja in en tovornjakar, sedem motoristov in štirje mopedisti ter dva kolesarja. V večini primerov sta bila ob alkoholiziranosti vzroka smrtnih prometnih nesreč neprilagojena hitrost (12 smrtnih žrtev) in nepravilna stran oziroma smer vožnje (osem mrtvih).

Najmlajši pijani voznik star 17 let

Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom v letošnjem letu znaša 1,4 promila. V primerjavi z lanskim letom se je povprečna stopnja znižala, lani je znašala 1,57 promila. Povzročitelj smrtne prometne nesreče z najvišjo stopnjo alkohola je imel 2,72 promila, šlo je za kolesarja. Letošnji rekorder med vsemi povzročitelji prometnih nesreč je imel kar 3,59 promila alkohola. Najstarejši alkoholizirani povzročitelj prometne nesreče s smrtnim izidom je imel 65 let, najmlajši pa 17 let.

Agencija za varnost prometa in partnerji v tokratni akciji še opozarjajo: "Vsakdo je odgovoren za svoja dejanja in odnos do drugih. Tudi v prometu, kjer egoizem in objestnost nimata kaj iskati. Pozivov za odgovorno vožnjo ni nikdar preveč. Bodite odgovorni, vozite trezni!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta