Božo Plut prisilno privedli na sodišče

Damijana Žišt
30.04.2021 19:19
Zastopnica Društva za zaščito pravic otrok in mater samohranilk Ostržek je obtožena pomoči pri kaznivem dejanju odvzema mladoletne osebe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtožena Boža Plut se za zdaj na sodišču ne zagovarja.
Robert Balen

Policisti Policijske postaje Litija so v četrtek zaradi izdane prisilne privedbe na ljubljansko okrožno sodišče privedli Božo Plut, zastopnico Društva za zaščito pravic otrok in mater samohranilk Ostržek, obtoženo pomoči pri kaznivem dejanju odvzema mladoletne osebe. Gre za tako imenovani primer koroške deklice.

Plutova se je od vložitve obtožnice, kar se je zgodilo v letu 2014, sojenju uspešno izogibala, tudi zaradi zdravniških opravičil. V četrtek je vendarle sedla na zatožno klop in prisluhnila očitkom tožilstva. Zagovarjati se še ni hotela. Napovedala je, da se bo po tem, ko bo sodišče zaslišalo vse priče. Sojenje se nadaljuje 24. junija, čeravno odvetnik obtožene Andrej Žabjek ocenjuje, da bo zadeva takrat že zastarala.

Zgodba o še ne šestletni deklici s Koroškega se je pred leti zapletla, ko so se njeni starši razšli in se oče ni sprijaznil, da jo je sodišče dodelilo materi, zato ji deklice ni hotel predati. Zatrjeval je, da je bila hči v mamini družini spolno zlorabljena, čeprav dokazov za to ni bilo in je tožilstvo njegovo prijavo zavrglo. Očetu v bran so takrat stopili tudi zakonca Matic in Jerneja Munc iz svetovalnice Akcija! ter njuna takratna tesna sodelavka Natalija Markač. Vsi imenovani, otrokov oče in njegovi starši so bili kasneje obtoženi vpletenosti v dekličino izginotje (deklico so leto kasneje našli v Ljubljani z babico). Dekličin oče je bil obsojen na dve leti in osem mesecev zapora, oba njegova starša na devet mesecev hišnega zapora, prav tako Munc, ki ga je doletela še triletna prepoved opravljanja poklica. Jerneji Munc je sodišče prisodilo eno leto zapora, kazen je smela odslužiti z delom v splošno korist. Markačevo pa so obsodili na pogojno kazen dve leti zapora z dveletno preizkusno dobo.

Tožilstvo Plutovi očita, da je deklica na njenem domu bivala takoj po izginotju, od marca do junija 2011. K njej je prišla z babico. Plutova naj bi bila otroku onemogočala vsakršne stike z vrstniki in delavci centra za socialno delo oziroma pomoč strokovnih delavcev, ki bi morali biti vključeni v otrokov razvoj, čeprav je vedela za sodne odločbe, po katerih bi morala biti deklica izročena materi. Po vložitvi obtožbe je Plutova za naš časopis izjavila, da deklice nikoli ni skrivala in da so tako v Centru za otroke in mladostnike v Ljubljani kot na policiji vedeli, da je pri njej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta