Brata zanikata odgovornost za polomljene okončine žrtev

Vesna Lovrec
01.11.2021 17:17
Julija je Bajram Sahiti v Mariboru povozil Mustafo B. in mladoletno Pio P. Tožilstvo zatrjuje, da je to storil namerno, na prigovarjanje Orhe Sahitija, obtožena pa krivdo zanikata.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za Bajrama Sahitija (levo) je tožilka v zameno za priznanje predlagala pet let in deset mesecev zapora, za Orho Sahitija pa tri leta, a sta ponudbo oba zavrnila. 
Vesna Lovrec

Zaradi incidenta, ki sta ga povzročila 18. julija v Mariboru, sta pred mariborsko okrožno sodnico Vanjo Verdel Kokol prejšnji teden stopila brata Orha in Bajram Sahiti.

Tisto nedeljo se je med četrto in peto uro zjutraj v industrijski coni ob Beloruski ulici zgodila huda prometna nesreča. V njej sta se hudo poškodovala Mustafa B. in mladoletna Pia P. Ko so policisti prispeli na kraj, jim je bilo nemudoma jasno, da se pred na parkirišču v Beloruski ulici ni zgodila klasična prometna nesreča, ampak je voznik audija namerno trčil v oškodovanca zaradi predhodnega spora. Mustafa B. je domnevno pristopil do bratov Sahiti in jima očital, da sta mu na parkirišču poškodovala avtomobil. Moški so se sprli, nakar je Orha Sahiti mlajšemu bratu v romskem jeziku naročil, naj Mustafo B. povozi, zatrjuje tožilstvo. Bajram Sahiti je reagiral in res zapeljal v oškodovanca, poleg katerega je stala mladoletnica.  Oškodovanca nista imela časa odskočiti, Bajram Sahiti je z avtomobilom trčil v oba.

Prekvalifikacija sprva očitanega dejanja

Žrtvi sta utrpeli poškodbe v spodnjem delu telesa. Z reševalnim vozilom so ju odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, storilca pa sta s kraja zbežala. Vpleteni v spor so se poznali, zato policisti niso imeli veliko dela z izsleditvijo storilcev.

Ker je šlo za namerno povoženje, očitek o povzročitvi nesreče iz malomarnosti za preiskovalce ni prišel v poštev. V dogodku so prepoznali naklepno dejanje in Bajrama Sahitija kazensko ovadili zaradi poskusa uboja, njegovega brata pa zaradi napeljevanja k temu dejanju in ju privedli pred preiskovalnega sodnika. Ta je po zaslišanju zoper oba odredil pripor. Stekla je sodna preiskava, v njej pa se je zgodil preobrat. Obramba je vztrajala, da je poskus uboja pretiran očitek, na koncu se je s tem strinjalo tudi tožilstvo in po končani preiskavi dejanje prekvalificiralo. Bajramu Sahitiju tako tožilstvo v obtožnici zdaj očita, da je povzročil dve hudi telesni poškodbi, Orhi Sahitiju pa, da ga je k temu napeljal. Poškodbe oškodovancev so resnično hude. Od dogodka je minilo že tri mesece, onadva pa se še vedno zdravita. Zaradi tega se njuna pooblaščenca še nista izrekla, kaj oziroma koliko zahtevata od obtoženih zaradi številnih zlomov v predelu spodnjih okončin.

Tožilka je nepopustljiva

Zelo jasna pa je bila glede svoje zahteve okrožna tožilka Ivanka Slana. Orhi Sahitiju je dala na mizo ponudbo, da bo v primeru, če krivdo prizna, zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju zanj predlagala tri leta zapora. Njegovemu mlajšemu bratu pa je predstavila, da bi tožilstvo v zameno za priznanje za vsako od očitanih dejanj predlagalo kazen tri leta zapora oziroma enotno kazen pet let in deset mesecev zapora. Orha Sahiti je ponudbo zavrnil brez posvetovanja s svojima odvetnikoma Borisom Marčičem in Tanjo Kompara in sodnici rekel: "Krivde ne priznam." Ob pogledu na Bajrama Sahitija pa se je zdelo, da pri odločitvi okleva. Vskočil je njegov zagovornik, odvetnik Andrej Kac, in sodnico prosil za nekaj minut odmora. Ko sta se vračala v sodno dvorano, je bil obtoženi trdno odločen, da se bo prepustil sojenju. "Saj nisem morilec," je izgovarjal predse, sodnici pa rekel: "Nisem kriv!"

Verdel Kokolova je pričetek sojenja razpisala za 16. november, odvetniki pa so že razkrili, da bo v postopku glavni adut obrambe, predvsem za Orho Sahitija, romski jezik. Z neposrednim zaslišanjem več naštetih prič se bosta odvetnica Kompara in njen kolega Marčič med drugim trudila dokazati, da je njun klient svojemu bratu v romskem jeziku rekel "zbeživa", ne pa, da naj povozi oškodovanca. Sojenje se bo vrtelo tudi okrog tega, v kakšnem stanju sta bila obtožena.

Za Bajrama Sahitija je bilo ugotovljeno, da je imel v organizmu med 1,48 in 2,06 grama alkohola na kilogram telesne teže, zagovornika Orhe Sahitija pa sta poudarila, da tiste noči njunemu klientu niso odvzeli krvi, je pa bil brez dvoma precej pijan tudi on, saj je po njunih besedah popil približno enako količino alkohola kot brat. Za obrambo je pomemben tudi podatek o opitosti oškodovanca Mustafe B. Po besedah odvetnice Tanje Kompara namreč ne gre spregledati dejstva, da je bilo na kraju tistega jutra veliko ljudi, precej zmede in kričanja, zato se postavlja vprašanje, ali je oškodovanec pravilno razumel, kdo je komu kaj rekel v romskem jeziku.

Odvetnik o skrajni sili

Tožilka vztraja, da je Orha Sahiti bratu v romskem jeziku rekel, naj Mustafo B. povozi, obramba pa obtoženega brani, da to niso bile njegove besede, saj naj bi bil Orha Bajramu v romskem jeziku dobesedno rekel le: "Spizdiva!" V tej zvezi sta Kompara in Marčič sodišču predlagala zaslišanje očividke Danijele S., ki vpletenih menda ne pozna, je pa po odvetničinih besedah videla, kako so Orho Sahitija vlekli iz audija, ta pa je v tistem brata pozval, da zbežita. Odvetnik Kac si v postopku želi tudi sodno izvedeniško mnenje travmatologa, ker bi rad dokazal, da sta bila obtožena še pred povoženjem oškodovancev vpletena v pretep - po njegovem prepričanju sta bila onadva napadena -, in sta torej morebiti ravnala v skrajni sili. Predlagal je tudi, da bi sodišče v postopku izvedlo ogled kraja dejanja in na kraju samem zasliševalo že predlagane očividce dogajanja. Tožilka Slana je njegovim predlogom nasprotovala. "Ni šlo za nikakršno hipno ravnanje obtoženega. Med njegovim ravnanjem in posledico je pretekel določen čas, torej to ni bila skrajna sila," je stališče tožilke, zadnjo pa bo o predlogih seveda reklo sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta