Celjsko: Vlomilca z nitkami obsodili, napovedala sta pritožbo

Gordana Possnig Gordana Possnig
27.12.2021 15:26

Na celjskem okrožnem sodišču se je z razglasitvijo sodbe končalo sojenje Gruzijcema, ki sta v Celju serijsko vlamljala v stanovanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Obtoženi tujci so bili člani večje mobilne mednarodne kriminalne združbe. Foto: Gordana POSSNIG

 

 

Gordana Possnig

Celjsko okrožno sodišče je minuli teden z izrekom visokih zapornih kazni končalo sojenje gruzijskima vlomilcema, ki sta do predlani serijsko vlamljala po celjskih stanovanjskih soseskah. Beka Karadze bo v zaporu ostal pet let in pol, Zurab Nizharadze pa štiri leta in deset mesecev. Obema so v izrek všteli tudi kazni, ki so jima ju za isto početje pravnomočno prisodili že na kranjskem okrožnem sodišču. Sedem vlomov sta Gruzijca izvedla v sostorilstvu, sicer pa je skupno število kaznivih dejanj precej manjše, kot ki sta jih bila obdolžena na začetku sojenja. Del obtožb (skupaj sta bila obtožena enajst kaznivih dejanj velikih tatvin) je tožilstvo umaknilo, sodnica Ingrid Lešnik ju je oprostila dveh kaznivih dejanj. Naložila jima je tudi, da morata delno povrniti škodo, za preostanek škode pa je sodišče oškodovance napotilo na pravdo. Dvojica je iz stanovanj kradla predvsem denar in zlatnino, občasno tudi moške obleke, torbe in kozmetiko.

Sprva so na zatožni klopi sedeli trije Gruzijci. Prvoobtoženega Luko Tsakadzeja so izločili iz postopka, saj so ugotovili, da se s preostalima dvema res ne pozna in da se je z njima seznanil v celjskem priporu. Obsojena Gruzijca, ki se ju je zaradi načina vlamljanja oprijel izraz "nitkarja", sta največ vlamljala v celjski soseski Plava laguna ter v Malgajevi, Kajuhovi in Škapinovi ulici v knežjem mestu.

Spomnimo, da so kriminalisti ob prijetju trojice lansko pomlad razkrili, da je preiskava pokazala, da so Gruzijci člani večje tako imenovane mobilne mednarodne kriminalne združbe, ki za pomagalo pri vlomih uporablja nitko ali lepilo. Scenarij je bil naslednji: vrata in podboje vhodnih vrat v večjih stanovanjskih blokih so povezali z zelo tanko neopazno nitko, ki se je pretrgala, ko je kdo odprl vrata. Če je bila nitka ob njihovem ponovnem obisku pretrgana, je bil to znak, da so lastniki doma, če je nitka ostala cela, so se lotili dela. Vlamljali so s specialnim orodjem, vrtanjem v ključavnice in lomljenjem. Oškodovancem sta Gruzijca povzročila za okoli 80 tisoč evrov materialne škode.

Sodba za vlomilca ni pravnomočna in prav hitro tudi ne bo, saj sta njuna zagovornika Niko Praznik in Primož Poklič že napovedala pritožbo. Ali se bo pritožilo tudi tožilstvo, se bo tožilka Maja Lajh, ki je za tujca terjala višjo kazen, odločila po preučitvi sodbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta