Da je trikrat spolno zlorabil slabotno osebo, očitajo 69-letnemu Ljubljančanu

Damijana Žišt
19.03.2021 19:15
Ker naj bi bil trikrat spolno zlorabil tedaj 66-letno oškodovanko, se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču zagovarjal 69-letni upokojeni Ljubljančan, ki krivde na predobravnavnem naroku ni priznal.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvetnica je oškodovanko ocenila za neverodostojno, češ da ni bil obtoženi ta, ki je "lazil za njo, ampak je ona silila v njega". Fotografija je simbolična. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Zaradi očitkov ljubljanskega tožilca Darka Novaka, da je storil tri kazniva dejanja spolne zlorabe slabotne osebe, se je na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča pred sodnico Dejo Kozjek znašel 69-letni Ljubljančan Borut Gregor Klopčar. Upokojeni Klopčar je bil do zdaj dvakrat kaznovan na ljubljanskem okrajnem sodišču, enkrat že daleč nazaj zaradi kaznivega dejanja zatajitve in zaradi groženj na škodo iste oškodovanke, zaradi katere je tudi sedaj v kazenskem postopku. Obsojen je bil na pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Kazen pa so lani jeseni potrdili višji sodniki. Zdaj mu preti bistveno višja kazen, saj je za kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe predpisana kazen do osmih let zapora.

Oškodovanko silil k spolnim dejanjem

​Tožilec Darko Novak je predstavil obtožnico, v kateri obtoženemu očita spolna kazniva dejanja zoper danes 69-letno oškodovanko, ki velja za slabotno osebo, saj so jih pred leti zaradi hude oblike shizofrenije celo odvzeli opravilno sposobnost. Zlorabil naj bi jo bil v letu 2018. Prvič neznanega dne v bližini Tržaške ceste 118 v Ljubljani, ko jo je zgrabil za roko in zvlekel v bližnji park, kjer naj bi ji bil začel odpirati bluzo in jo grabiti za prsi, z drugo roko pa se je držal za spolni ud in jo nagovarjal k spolnemu odnosu. Drugo kaznivo dejanje pa je po navedbah tožilstva neznanega dne in na neugotovljenem kraju Novak storil na način, da je pristopil k oškodovanki, ji pokazal umetni penis in jo nagovarjal, naj se z njim spolno zadovolji. Tudi tretjič jo je domnevno zlorabil v letu 2018, takrat je k oškodovanki pristopil v družbi neznanega moškega in ji zagrozil, da bosta oba z njo "kavsala".

Dogodki so jo zelo prestrašili

Obtoženi krivde na predobravnavnem naroku ni priznal. Ko ga je sodnica vprašala o njegovem premoženjskem stanju, je povedal, da je lastnik dveh stanovanj in sedmih garaž v Ljubljani, bivalne prikolice v Izoli in dveh avtomobilov. "Imam pa tudi zelo veliko denarja, nekaj na banki, nekaj pa v sefu, tega je več kot dovolj do konca mojega življenja," se je na sodišču pohvalil Klopčar. Na izrecno vprašanje sodnice, koliko je tega denarja, pa ni hotel odgovoriti. Pooblaščenka oškodovanke, odvetnica Irena Hacin Kölner, je na predobravnavnem naroku zoper obtoženega zaradi duševnih bolečin, ki jih je s posegom v njeno spolno nedotakljivost povzročil 69-letnici, priglasila premoženjskopravni zahtevek v višini štiri tisoč evrov. "Dogodki so zelo močno prestrašili oškodovanko, ima nočne more, močno pa se je poslabšala tudi njena osnovna bolezen, zaradi česar je bila nekaj mesecev po zadnjem dogodku hospitalizirana. Zdravniki so ji tudi morali povečati dozo zdravil. Obtoženega se zelo boji," je razložila odvetnica.

Obtoženega se zelo boji

​Ker je predobravnavni narok namenjen tudi temu, da obramba in tožilstvo predlagata, kateri dokazi naj se izvedejo na sojenju, je odvetnica obtoženega Barbara Dolhar Gabrovec iz odvetniške pisarne Kozinc & partnerji dejala, da se strinja z zaslišanjem prič, ki jih je v obtožnici že predlagal tožilec. Predlagala pa je tudi zaslišanje obtoženčeve izvenzakonske partnerke, ki bo lahko povedala o značaju oškodovanke, s katero sta nekoč bili prijateljici in sta se družili. Poleg navedenega je odvetnica predlagala še zaslišanje natakarice enega izmed ljubljanskih lokalov. Ta naj bi potrdila, da je imela oškodovanka prepoved vstopa v lokal, saj je nadlegovala goste. Takšno prepoved naj bi imela še v drugih lokalih, je dodala odvetnica, ki je oškodovanko ocenila za neverodostojno. "Dejstvo je, da obtoženi ni lazil za oškodovanko, temveč je ona silila v njega," je dejala odvetnica. "Zahtevam pa neposredno zaslišanje oškodovanke, tukaj, da jo vidim, da jo jaz lahko zaslišim. Če tega zaslišanja ne boste odobrili, bo to pomenilo bistveno kršitev kazenskega postopka," je bila ostra Dolhar Gabrovčeva, medtem ko je z roko kazala na mesto, kje naj obtožena stoji med zaslišanjem. Na zahtevo odvetnice sta se odzvala tožilec in pooblaščenka oškodovanke. Tožilec je dejal, da "vi že lahko nekaj zahtevate, sodišče pa bo odločilo glede zaslišanja oškodovanke". Pooblaščenka pa je dejala, da sodišče prosi, naj oškodovanko zaslišijo tako, da ne bo obtoženega v sodni dvorani, ali pa prek videokonference, saj se obtoženega še vedno zelo boji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta