Deset let zapora za uboj s sekiro

29.10.2021 19:54
Štefanu Mavriju, ki je marca s sekiro pokončal znanca, so sodili zaradi umora. A ker nihče natančno ne ve, kaj se je dogajalo, je sodnik dejanje prekvalificiral.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodba zoper Štafana Mavrija še ni pravnomočna. Foto: Nataša BUCIK OZEBEK/DNEVNIK
Nataša Bucik Ozebek/dnevnik

Idrijčan Štefan Mavri je včeraj sodišče zapustil z desetletno zaporno kaznijo. Sodnik Igor Majnik mu jo je prisodil za uboj pivskega prijatelja oziroma dobrega znanca Petra Mohoriča.

Drama se je dogajala marca letos v Mohoričevem podstrešnem stanovanju v Spodnji Idriji, ko je Mavri s topim delom kovinske sekire dvakrat udaril po Mohoričevi glavi. Zatem prijatelju ni pomagal, temveč se je zgolj umaknil iz stanovanja. Mohorič je zaradi poškodb kasneje umrl, s poškodovano glavo so ga na postelji čez nekaj dni našli šele sosedje, ki so postali pozorni na njegov poštni nabiralnik, saj se je v njem kopičila pošta.

Tožilka je Mavriju očitala umor, ker naj bi bil izkoristil gostoljubje svojega prijatelja in ga na zahrbten način pokončal. A sodnik za to najhujšo obliko kaznivega dejanja ni našel dovolj dokazov. Kaj točno se je med 8. in 12. marcem letos dogajalo v Mohoričevem stanovanju, namreč ostaja nepojasnjeno. Prič ni, Mohorič je svojo zgodbo odnesel s seboj, Mavri pa je v zagovoru priznal le, da ga je enkrat po pomoti udaril s sekiro po glavi. "Ne vemo, kaj se je dogajalo pred in med obravnavanim kaznivim dejanjem in po njem. Ni jasno, ali je oškodovanec sedel, ležal ali mogoče spal. Ni jasno, ali sta se pred tem kaj sprla. Podplutba na oškodovančevi roki ni pojasnjena, lahko da se je branil pred sekiro, a tega ne vemo zagotovo," je o neodgovorjenem našteval sodnik. Pri višini kazni pa vseeno ni mogel spregledati tega, da je Mavri zlorabil prijateljstvo, da je prijatelja oziroma dobrega znanca zapustil, ne da bi mu dal pomoč ali poklical reševalce. Mavrija so idrijski policisti kot osumljenca prijeli dva dni po najdbi trupla. Sosedje so povedali, da sta se z žrtvijo pogosto družila in da je bil Mavri reden obiskovalec v njihovi večstanovanjski hiši.

Zanimivo je, da se je Mavri na novogoriškem sodišču letos znašel v dveh vlogah - kot žrtev in kot osumljeni. Nekaj mesecev pred ubojem se je namreč v kleti idrijskega stanovanja vpletel v kurilni spor, ki se je prav tako končal z zamahom sekire, le da je bil tokrat žrtev on. Danijel Peternelj, sin njegove partnerke, se je nad njim razhudil, ker ni poskrbel za ogrevanje stanovanja, v katerem je živela tudi starejša gospa, Peterneljeva babica. Ker Mavri ni kazal interesa za to, da bi ga Peternelj naučil, kako se kuri in kako se očisti peč, je slednji iz tnala izruval največjo od treh sekir. Sreča v nesreči je bila, da se je pri tem snela s toporišča in je proti žrtvi zamahnil le z lesenim ročajem. Peternelj jo je na sodišču odnesel s kaznijo zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe in ne zaradi poskusa uboja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta