Domačin ustrelil enkrat, policist dvakrat

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizorišče streljanja, kjer so v nekaj sekundah odjeknili trije streli
Leo Caharija/primorske Novice

V sredo zvečer so pred večstanovanjsko hišo v Ozeljanu v nekaj sekundah odjeknili trije streli. S puško kalašnikov je 61-letni moški najprej grozil policistom, nato si je sodil sam. Dvakrat je proti domačinu ustrelil tudi policist, podrobnejša preiskava in sodna obdukcija trupla pa bosta pokazali, kakšno je bilo sosledje strelov. Na glavi moškega naj bi namreč odkrili tri strelne rane.

Večstanovanjska hiša v Ozeljanu je bila v sredo zvečer prizorišče streljanja. V nekaj sekundah so odjeknili kar trije streli. Na novogoriški policijski upravi so pojasnili, da je v sredo ob 18.44 moški iz Ozeljana poklical na novogoriški operacijsko-komunikacijski center (OKC) in grozil, da bo storil samomor.

"Ob tem je policistom tudi grozil z orožjem in jih pozval, naj na kraj, od koder jih je klical, pridejo popolno bojno opremljeni," je pojasnil direktor novogoriške policijske uprave Evgen Govekar.

S puško kalašnikov nad policiste

Najprej se je tja odpeljala ena policijska patrulja. "Osrednji namen je bil, da bi policista preprečila to grožnjo s samomorom ter da bi zaščitila sosede," je dodal Govekar. Ob prihodu patrulje do manjšega bloka v Ozeljanu v smeri proti Vogrskemu je 61-letni moški odprl vrata svojega stanovanja v pritličju, v rokah pa držal dolgocevno vojaško orožje, avtomatsko puško, v kateri je bil vstavljen nabojnik. Po naših ugotovitvah je šlo za puško kalašnikov.

 

Moški se je po besedah Govekarja nato zatekel v svoje stanovanje, policisti pa so blokirali vhod vanj in pozvali stanovalce sosednjih stanovanj, naj bodo previdni. Policijska patrulja je zavarovala kraj in o tem obvestila OKC, ki je v Ozeljan poslal še več policijskih patrulj.

Moški se je nato pojavil na terasi svojega pritličnega stanovanja, kjer je v temi sedel, še vedno pa je v rokah držal puško. "Policist ga je pozval, naj odloži orožje ter da se mirno pogovorita, a tedaj je že odjeknil strel iz vojaškega orožja. Policist v blokadi je uporabil orožje in v smeri balkona dvakrat ustrelil," je povedal Govekar. Ker je moški na balkonu obmiroval, so se policisti balkonu približali in ugotovili, da si je moški s strelom vzel življenje. Neuradno naj bi ga policist obakrat zadel v glavo, saj naj bi preiskovalci na glavi pokojnega domačina odkrili tri strelne rane.

Sosledje strelov bo izdala preiskava

Ogled kraja dogodka je v sredo zvečer prevzela preiskovalna sodnica novogoriškega okrožnega sodišča, o varnostnem dogodku pa so policisti obvestili tudi novogoriško tožilstvo.

 

"Novogoriška policijska uprava se je iz preiskave povsem izločila, prevzeli so jo kriminalisti ljubljanske policijske uprave, ki pri tem sodelujejo s kriminalistično policijo generalne policijske uprave." Poleg strokovnjaka iz forenzičnega laboratorija si je kraj streljanja ogledal tudi strokovnjak sodne medicine z ljubljanskega inštituta za sodno medicino, kjer bodo opravili obdukcijo trupla 61-letnika, da bi ugotovili točen vzrok njegove smrti. Obdukcijo je odredila preiskovalna sodnica. "Natančen potek strelov bo pokazala preiskava, ki trenutno še vedno intenzivno poteka," je še dejal Govekar.

Kriminalisti pri obravnavi dogodka preverjajo okoliščine suma storitve preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi ter nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem, saj je imel moški prepovedano orožje. Policisti med drugim ugotavljajo še, kako je dobil puško kalašnikov in strelivo. Njuna posest namreč ni dovoljena.

V. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je takoj po seznanitvi z dogodkom, v katerem je policist uporabil strelno orožje, imenoval komisijo, ki bo preiskala vse okoliščine varnostnega dogodka in ocenila, ali je policist strelno orožje uporabil zakonito in strokovno.

Kot je še izdal Govekar, so policisti 61-letnika pred leti že obravnavali zaradi kaznivega dejanja z elementi nasilja, zaradi česar je odsedel zaporno kazen.

Novogoriški policisti so strelno orožje nazadnje uporabili leta 2019 v primeru napada ilegalnega migranta iz Iraka, ki je na Vogrskem z olfa nožem poškodoval taksista in grozil policistu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta