(FOTO) Udar strele na Malem Triglavu poškodoval 18 planincev, reševalcem jo je zagodlo tudi vreme

STA, M.R.
15.07.2022 18:38

Udar strele na Malem Triglavu je danes okoli 15. ure poškodoval 18 planincev, od tega dva huje, so sporočili s kranjske policijske uprave (PU). Oba so se helikopterjem zvečer prepeljali v ljubljanski klinični center.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reševanje planincev na Kredarici
Gorska Reševalna Zveza Slovenije

Ostali planinci bodo do sobote počakali na Kredarici, z njimi pa so tudi zdravnica in gorski reševalci. Gorski reševalci iz Mojstrane, Kranjske Gore in Rateč so skupaj z dežurno ekipo gorske reševalne službe na Brniku in helikopterjem slovenske policije zaradi megle namreč ostali ujeti na Kredarici.

Po podatkih kranjske policijske uprave je bila posadka z novim helikopterjem dlje časa pripravljena na vzlet in je izkoristila prvo in edino možnost, da so v zelo slabih vremenskih razmerah poleteli v dolino in uspešno zaključili prvi del intervencije.

Strela naj bi večkrat udarila na območje, kjer so bili pohodniki, poročajo s PU Kranj. Skupina planincev se je namreč vračala s Triglava proti Malemu Triglavu in Kredarici. Po podatkih policije je udar strele huje poškodoval enega planinca, ki zaenkrat ni v življenjski nevarnosti, druge pa lažje.

Fotografija je simbolična. 
Gorska Reševalna Zveza Slovenije

Ekipa gorskih reševalcev je s policijskim helikopterjem na območje Triglava priletela v normalnem vremenu, ki se je vmes zelo poslabšalo in zahtevalo pristanek helikopterja, poročajo s kranjske policijske uprave.

Ekipa je zaradi tega začela s klasičnim reševanjem, pri čemer so s pomočjo še drugih pohodnikov, gorskega vodnika in osebja Kredarice vse udeležence udara strele uspešno pospremili do Kredarice. Enega so morali nositi, ekipa policijskega helikopterja pa je z letom omogočila, da so vsi poškodovanci dobili pomoč zdravnika in reševalcev, so sporočili s policije.

Zaradi večjega števila poškodovanih in slabega vremena je bil aktiviran tudi helikopter Slovenske vojske in gorski reševalci, ki pomagajo pri reševanju in poskušajo opraviti transport vsaj huje poškodovanega pohodnika v zdravstveno ustanovo. Intervencija pa po navedbah policije tako še poteka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta