Goljufija: Izbruh obtožene nad "trenerjem za življenje"

Tamara Krivec, Dnevnik
06.02.2022 18:00

Nikoli nisem prejel nobenega denarja od Martine Veseljko, tudi nikakršnih navodil ji nisem dajal, je pričal Boštjan Novak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Obtožena goljufije Martina Veseljko vztraja, da je sama žrtev v piramidi višje od nje postavljenih nadrejenih.

Jaka Gasar

Kmalu bo minilo leto dni, odkar je v priporu na Igu Martina Veseljko, svetovalka za osebni in poslovni razvoj. Po navedbah tožilstva je namreč dve udeleženki njenih energijskih življenjskih treningov ogoljufala za skupno 180 tisoč evrov. Ženski naj bi ji bili denar posodili, da bi ga vložila v donosen, zakonit posel v Švici, v zameno bi poleg vračila mesečno prejeli še nagrado. Na neki točki so se vračila ustavila. Videti je, da gre za zapleten primer goljufije po piramidni shemi.

Od Veseljkove naj bi bil šel del denarja prek Boštjana Novaka do najvišje postavljenega v shemi Saše Ignjatovića, ki naj bi bil trenutno v Dominikanski republiki, del za poplačilo upnikov, ki so na enak način vložili denar in so jim terjatve že zapadle. "Ne vem, kako dolgo poznam Martino, sva se pa srečala na treningu za življenje. Poslovno nisva nikoli sodelovala," je po kosih in na osnovi številnih vprašanj zagovornika Roka Petriča, tožilca Boštjana Valenčiča in sodnice Maje Povhe počasi razlagal Novak. Večine stvari se vsaj v prvo ni spomnil. Po krajšem razmisleku v spremljavi vzdihov in nemirnega topotanja stopala ob tal – zdelo se je, da mu je pričanje povsem odveč - je povedal, da sta z Martino Veseljko morda kdaj šla na kavo, morda sta kdaj komunicirala tudi po telefonu. Po letih v gostinstvu je Novak zamenjal kariero. Sedaj svojim strankam pomaga do boljšega življenja nasploh. Dela prek pogodbe s slovaškim podjetjem Secrets of Universe, Skrivnosti vesolja. Tako kot Veseljkova je tudi on trener. Svojega dela ne opravlja za denar, mu pa stranke plačajo ure, v katerih jim pomaga do odgovorov za boljše rezultate v življenju.

"J...e se vam zame!"

"Martina mi ni nikoli izročila nobenega denarja. Vsaj ne, da bi se spomnil. Nikoli ji tudi nisem dajal nikakršnih navodil," je pričal Novak, potrdil pa je posel s Švicarji, s katerimi se je nekoč v družbi Ignjatovića tudi srečal. Denar je vložilo več ljudi, tudi sam, skupno naj bi šlo za okoli dva milijona evrov. Švicarji naj bi bili kupili neko bančno garancijo, a se je posel zatem sfižil. Do danes niso dobili povrnjenega niti enega evra, je zatrdil. Ko bo denar prišel, baje se Švicarji še vedno zelo trudijo za to, bodo dobili vsi povrnjen vložek.

"Sprenevedaš se! Zaprta sem zaradi vas, ne zaradi sebe. Sama sem delala moralno in etično. J...e se vam zame! Že eno leto sem v priporu. Obtožujejo me goljufije, pa nisem nič storila. Jaz sem v priporu, ne vi!" je naenkrat izbruhnilo iz obtožene. Novaku je rekla, naj z Ignjatovićem vendarle prineseta dokumente, ki bodo dokazali njeno nedolžnost. "Povejte, da nisem nikogar ogoljufala. Denarja, ki mi ga je Sašo obljubil, ni bilo. On je ogoljufal mene," je vztrajala. Sodnica Povhe je dopustila "spontano soočenje". Novak ji je odvrnil, da je sam ni nikoli zavajal in da on pač ni Sašo in naj ne "teži" njemu. Sašo je tisti, ki ima vse podatke, potrdila in dokumente. "Verjamem, da ta posel obstaja. Švicarjem verjamem. Sašo ni vzel denarja," je razlagal. "Zakaj me Sašo ni prišel rešit, ko je izvedel, da sem v priporu? Če je tako moralen in etičen, naj vendarle pride sem z dokumenti!" je še zadnjič skušala do odgovora priti obtožena. "Jaz nisem Sašo," je prejela v odziv.

Se bo "glavni" javil sodišču?

Tožilec trdi, da je obtožena vnaprej vedela, da njeni domnevni žrtvi obljubljenega ne bosta dobili. Sama vztraja, kar je nedavno potrdil še njen partner, da je ubogljivo delala le to, kar sta ji naročila Ignjatović in njegov krog. Šibko in ranljivo so jo izkoristili, počeli so lahko, kar so hoteli, on je bil zanjo bog (klicala ga je mojster), zanj je bila pripravljena umreti. Hvaležna mu je bila, da ji je s treningi rešil življenje. Naslednji na vrsti za pričanje je prav on, a ker naj bi bil v Dominikanski republiki, kjer ga je Novak pred kakima dvema letoma tudi obiskal, se bo skušala sodnica Maja Povhe z njim s pomočjo telefonske številke in elektronskega naslova zmeniti za zaslišanje prek video konference. Tožilec je predlagal, naj ga o pričanju obvesti Novak, ko sta že ravno v (rednih) stikih. Kaj se bo izcimilo iz tega, če sploh kaj, bo znano na naslednjem naroku 18. februarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta