Goljufija: Lažni policist v priporu

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
25.10.2022 15:53

Vsaj 20 tisoč evrov naj bi bil izplen dveh moških, ki sta se predstavljala za kriminalista

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če sumite, da se nekdo lažno izdaja za policiste, lahko to preverite s klicem na številko 113.
Igor Napast

Pred dobrima dvema tednoma so iz murskosoboške policijske uprave sporočili, da so policisti 12. oktobra prejeli prijavo, da sta dva neznana storilca po telefonu lažno prepričala starejšo oškodovanko, da sta kriminalista in da bo z njima odšla na pošto, kjer bo dvignila denar, da bosta preverila pristnost bankovcev. "Storilca sta prišla domov po oškodovanko in jo s svojim vozilom odpeljala na več različnih pošt, kjer je oškodovanka dvignila denar in ga predala storilcem. Po prejemu denarja sta storilca s kraja odšla in oškodovanko pustila na pošti," je zapisala tiskovna predstavnica Policijske uprave (PU) Murska Sobota Suzana Rauš.

Preteklo nedeljo pa so, je z novimi podatki postregla Suzana Rauš, z intenzivnim zbiranjem obvestil izsledili enega od storilcev, in sicer na območju celjske policijske uprave. Policisti so 45-letnemu osumljencu odvzeli prostost, po opravljeni hišni preiskavi in vseh zbranih obvestilih pa je bil včeraj popoldan s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja goljufije in lažnega izdajanja za uradno osebo priveden k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je zanj odredil pripor. Kot je poročal Vestnik, je Branko Palatin, predsednik Okrožnega sodišča Murska Sobota, povedal, da so za osumljenca pripor odredili zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti.

Po navedbah Vestnika osumljenec stanuje na območju PU Celje, naslov enega od prebivališč pa ima tudi v Nemčiji. Starejši oškodovanki naj bi bila s sotrpinom odnesla vsaj 20 tisoč evrov. Policisti pa nadaljujejo zbiranje obvestil, da bi prišli na sled še drugemu neznancu. "Pozivamo morebitne oškodovance, ki enakih ali podobnih dejanj niso naznanili, da to storijo čim prej in pokličejo na telefonsko številko 113 ali se oglasijo na najbližji policijski postaji," v sporočilu za javnost niza Suzana Rauš in dodaja, da policisti opozarjajo na previdnost pri tovrstnih poskusih goljufij. "Ko so občani v dvomih, ali gre za lažno izdajanje za policiste, lahko to preverijo s klicem na številko 113."

Podobnih primerov, ko se neznanci predstavljajo za policiste ali kriminaliste, je bilo v zadnjem času več. Pred dvema tednoma so primer obravnavali celjski policisti. Moški, star okoli 30 let, visok okoli 185 centimetrov, močnejše postave, svetlih srednje dolgih las, s poraščeno brado in oblečen v belo majico, je poklical oškodovanko in se ji lažno predstavil kot policist. Rekel ji je, da preverja bančno uslužbenko, ki v banki izdaja denar, in jo prepričal, da je na banki dvignila denar, ki naj bi ji ga takoj vrnil, a ga je vzel in pobegnil s kraja dogodka. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta