Goljufija: Za glavnega v piramidni shemi bi umrla

Na sojenju Martini Veseljko so nadaljevali zaslišanje prič. Med drugim njenega partnerja, ki trdi, da je obtožena zgolj žrtev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Martina Veseljko zdaj biva v priporu na Igu.

Jaka Gasar

Na ljubljanskem sodišču še vedno sodijo Martini Veseljko, ki naj bi bila dve udeleženki njenih energetskih življenjskih treningov ogoljufala za skupno 180.000 evrov. Izkoristila naj bi bila njuno zaupanje in jima natvezila, da zbira denarna sredstva, ki jih bo vložila v donosen (zakonit) posel, menda v Švici, vsekakor pa da bo denar bogato oplemenitila. A domnevnih oškodovancev, ki pa je niso kazensko ovadili, je očitno več. "Z Veseljkovo sem leta 2018 sklenil več posojilnih pogodb za skupno 97.500 evrov. Denar naj bi z obrestmi dobil nazaj v enem letu. V začetku sem dobil nekaj malega, kasneje pa nič več. Pozival sem jo, klical - vsakič mi ga je obljubila, a ga ni bilo," je denimo pričal Franc P. Enako se je zgodilo Borutu N., ki je obtoženki s posojilno pogodbo tudi predal skoraj sto tisočakov. "Želel sem oplemenititi denar, a sem dobil plačan le prvi obrok," je med drugim izjavil.

Tudi Mandela zaprt, pa je postal predsednik

Očitno gre za zapleten primer goljufije po piramidni shemi. Del denarja naj bi šel od Veseljkove prek Boštjana Novaka do najvišje postavljenega v tej shemi Saše Ignjatovića, nekdanjega znanega igralca namiznega tenisa. Del pa za poplačilo drugih upnikov, ki so na enak način vložili denar in so jim terjatve že zapadle. Ali je obtoženka kaj denarja zadržala zase, tudi še ugotavljajo. Da so zadaj Ignjatović (nekdaj povezan z nenavadno sekto hepihepi), Novak in še nekateri, je prepričan tudi obtoženkin zunajzakonski partner Štefan K. Kot je zatrdil v torek, je ona pravzaprav žrtev tega kroga, saj je delala po njegovih navodilih.

"Ignjatović jo je izkoristil, ker je vedel, da je šibka, ranljiva. Z njo je lahko počel, kar je hotel. Mislila je, da je mali bog, zanj bi bila pripravljena dati življenje. Prepričana je, da ji je v preteklosti, ko je bila pri njem na treningu, rešil življenje. Da jo je spodbudil, da je zapustila nekdanjega moža. Eno leto sem se trudil, da bi jo prepričal, da Ignjatović ni tisto, kar misli, da je. Govoril sem ji, da je za tisti trening plačala 15.000 evrov. In da je pred leti tudi sama od delitve premoženja z bivšim možem 25.000 do 30.000 evrov vložila v Ignjatovićev posel, pa ni dobila nič povrnjenega," je pričal.

Štefan K. pravi, da je žrtev goljufov tudi sam. Kajti tudi sam je vložil denar: Ignjatović mu je tako dolžan okoli 130.000 evrov, s tem, da 515 evrov mesečno odplačuje za dva kredita. Ta denar je dajal obdolženki, ki ji je Ignjatović naročil, koga naj z njim poplača. "Pokrival sem dolgove, ki bi jih morala pokriti on in preostala banda," je bil odločen na prostoru za priče. Zatrdil je tudi, da partnerka nikogar ne bi zavestno oškodovala in da je živela zelo skromno. Po njeni aretaciji je stopil v stik z Novakom in mu očital, da je zaradi njih končala v priporu. "Tudi Nelson Mandela je bil zaprt 25 let, pa je postal predsednik, mi je na to odgovoril Novak," je dejal. Njegovo pričanje je spremljala tudi ena od oškodovank v tem postopku Barbara Ž. Komentirala je, da jo zelo moti, da se Veseljkova nazadnje prikazuje kot žrtev. Ignjatoviću je morda res verjela, ampak če je njen partner ugotovil, da gre za goljufijo, zakaj sta z njim še naprej toliko časa sodelovala, se je na glas spraševala.

"To je kult"

Zaslišali so tudi Iztoka S., ki je Veseljkovi odobril dve posojili. Enega je s hipoteko zavarovala druga oškodovanka Mirjana M. O., pri drugem je bil porok za plačilo v uvodu omenjeni Franc P. Ker obrokov ni plačevala, sta bila prisiljena kredit poplačati onadva. Po besedah Iztoka S. sta mu Veseljkova in Mirjana M. O. povedali, da bo šel denar iz posojila za povečanje posla, za treninge, večjo dvorano in tako dalje. Šele kasneje je izvedel, da to ni res. Da je šel denar "naprej" in da je v ozadju Ignjatović. "Zgodbam, da daš 100. 000 evrov posojila in boš dobil 150.000 evrov, ne verjamem ... Če bi prej vedel, da je v ozadju Ignjatović, se ne bi vpletal. Martini sem povedal, da če je denar pristal pri njem, ga ne bo več videla. Že enostavno googlanje pokaže njegovo povezavo s Špelo Peternel (sekta hepihepi, op. a.). Toda Martina je verjela vanj, stoodstotno mu je zaupala. To je kult ..." je povedala priča, ki pozna tudi Boštjana Novaka. Tudi ta naj bi bil čisto pod Ignjatovićevim vplivom. Tako Ignjatović kot Novak sta sicer predlagana za pričo. Kako bodo na sodišče spravili prvega, ki naj bi bival v Dominikanski republiki, je veliko vprašanje. Novaku pa so ravno pred kratkim prek detektiva vročili vabilo in naj bi ga zaslišali prihodnji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta