Gorske nesreče: Previdno v gorah, ne naredite klasičnih napak! Kaj pa, če vas ujame nevihta?

Primož Knez, Dnevnik
13.08.2021 17:18
Gorski reševalci, planinska zveza in policija v en glas opozarjajo na previdnost v gorah. Posredovanj je ogromno, letos žal tudi že 22 nesreč s smrtnim izidom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jani Bele: "Na turo se dobro pripravite, pravilno opremite, izberite turo, primerno svojim sposobnostim."

Nočna intervencija GRS Kranjska Gora in GRS Bovec. Reševanje nemških turistov, ki so se neprimerno opremljeni in obuti v poznih popoldanskih urah podali na zahtevno pot na Malo Mojstrovko! V zgodnjih jutranjih urah smo jih varno pospremili v dolino." To je bila današnja objava Gorske reševalne zveze Slovenije. V tem primeru so pohodniki naredili prav vse narobe. Niso bili primerno opremljeni, na pot so šli odločno prepozno in izbrali so za njihovo usposobljenost očitno povsem napačno in predvsem nevarno pot. Turistka je gorske reševalce ob 21.24 (!) obvestila, da pogreša moža in dve hčeri. Našli so jih nepoškodovane tik pod vrhom Male Mojstrovke, kjer so obtičali zaradi teme. Pomagali so jim do prelaza Vršič, kjer so imeli parkiran avto. Ob tem je treba dodati, da pot na Malo Mojstrovko ni ravno za začetnike ...

V četrtek, se pravi sredi tedna, je bilo posredovanj več. Prav tako na Prisojniku je najstniku na glavo padel kamen, izgubil je ravnotežje in zdrsnil nekaj deset metrov nižje. Pohvalno in v tem primeru odločilno je bilo, da je imel fant na glavi čelado. Na območju Komne je helikopter pomagal planincu, ki si je pri padcu poškodoval glavo, na Svinjaku pa so reševali padalca.

Nepoučeni turisti

Jani Bele: "Na turo se dobro pripravite, pravilno opremite, izberite turo, primerno svojim sposobnostim."

Omenjeni nemški turisti z Male Mojstrovke po zatrjevanju Janija Beleta z GRZS niso edini tak letošnji primer prepoznega odhoda v gore. "Turisti pridejo na Vršič, pogledajo table za gorske ture, vidijo, da je pot recimo dolga dve uri, in si rečejo 'to bo pa že šlo' ter se v športnih copatih in kratkih hlačah odpravijo navkreber. Imeli smo več klicev pohodnikov, ki so ob sedmih zvečer klicali, da so še najmanj dve uri do koče ali do doline," je pojasnil Bele. Gorski reševalci tako prosijo turistično zvezo in vse turistične delavce, naj turistom vendarle pojasnijo, da je naše visokogorje zahtevno in ni kar za vsakogar. "Pred nami je še en počitniški vikend, ko v hribih pričakujemo veliko obiskovalcev. Zato ponovno opozarjamo: na turo se dobro pripravite, pravilno opremite, izberite turo, primerno svojim sposobnostim. S seboj imejte zadostno količino hrane in pijače, predvsem pa se odpravite dovolj zgodaj. Vroče bo!" zelo konkretno opozarjajo gorski reševalci.

Precenjevanje sposobnosti

Letos so posredovali že 375-krat. Lani je bilo v celem letu intervencij 483. Lažje poškodovalo se je 67 planincev, težje 111, in kar je najbolj pretresljivo, umrlo je že 22 ljudi. "Nič kaj spodbudno ni, da gorski reševalci na terenu še vedno srečujemo neprimerno opremljene posameznike, ki precenjujejo svoje sposobnosti. Z gora skoraj dnevno pospremimo planince, ki so obnemogli ali pa ne upajo sestopiti po isti poti, po kateri so prišli. Veliko je tujcev iz največjih alpskih držav, za katere bi pričakoval, da imajo visoko stopnjo planinske ozaveščenosti," pa je dejal strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec Matjaž Šerkezi. Ob tem je še opozoril, naj planinci pred odhodom preverijo, ali je planinska koča na njihovem cilju odprta, če bi želeli prespati, pa je obvezna rezervacija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta