Grozljiva nesreča v Bolgariji: V makedonskem avtobusu večina potnikov zgorela

Boris Jaušovec
23.11.2021 17:10

Ponoči je avtobus, ki se je vračal iz Carigrada, pred Sofijo prebil zaščitno ogrado avtoceste, se prevrnil in zgorel. Med 46 smrtnimi žrtvami so zelo mladi ljudje, tudi dvanajst otrok, preživelo je le sedem potnikov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potniki so spali, ko so zaslišali glasno eksplozijo. Foto: EPA

Vassil Donev

V hudi in grozljivi nesreči avtobusa z makedonskimi registracijami je na zahodu Bolgarije umrlo najmanj 46 ljudi, je sporočilo bolgarsko notranje ministrstvo. Avtobus je na avtocesti pri kraju Bosnek, 40 kilometrov južno od Sofije, okoli druge ure zjutraj trčil v zaščitno ogrado na avtocesti, jo prebil, se prevrnil in zagorel. Med žrtvami je tudi več otrok, več so jih zaradi opeklin odpeljali v bolnišnico, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vzrok za nesrečo danes še preiskujejo. Avtobus je registriralo podjetje Besa Trans iz Skopja. Podjetje organizira potovanja in nakupovalni turizem v Carigradu. Na avtobusu so bili pretežno mladi, ki se vračali z ekskurzije v Turčiji, poroča makedonska tiskovna agencija MIA. Makedonski premier Zoran Zaev se je skupaj z ministrom za zdravje Venkom Filipčejem in zunanji ministrom Bujarjem Osmanijem že ponoči odpravil v Sofijo. Pred tem je za MIA povedal: "Sem v stiku z bolgarskim premierom Stefanom Janevom. Govoril sem tudi s preživelim, ki je povedal, da so na avtobusu spali, ko se je zaslišala glasna eksplozija. Uspelo jim je razbiti eno od avtobusnih oken in rešiti nekaj ljudi. Na žalost drugim ni uspelo. To je grozljiva nesreča, saj je dvanajst žrtev otrok, preostali so mladi ljudje, stari od 20 do 30 let." Večina jih je iz Makedonije.

Nesrečo je preživelo nekaj potnikov. Po poročanju Al Džazire so jih v bolnišnico v Sofiji prepeljali sedem. Najmlajši med njimi je star 15 let, nihče med njimi pa ni v smrtni nevarnosti. Skupaj naj bi bilo na avtobusu 51 potnikov in dva voznika, je poročal bolgarski radio. Načelnik policije Stanimir Stanev je dejal, da je med žrtvami dvanajst takih, ki so bili mlajši od 18 let, med njimi dvojčka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Voznik naj bi bil v nesreči takoj mrtev, zato ni utegnil odpeti avtobusnih vrat. Večina žrtev naj bi bila državljanov Severne Makedonije albanske narodnosti, je dejal namestnik bolgarskega generalnega tožilca Borislava Sarafova. Po besedah odpravnika poslov na makedonskem veleposlaništvu v Sofiji Vladimirja Krastevskega naj bi bila med žrtvami tudi srbski in belgijski državljan. Številne žrtve, saj so trupla zoglenela, so danes še skušali identificirati.

Odsek ceste, kjer se je zgodila nesreča, leži na hribovitem območju in je znan po pogostih nesrečah, piše Slovenska tiskovna agencija (STA). Kraj nesreče je obiskal bolgarski premier, ki opravlja tekoče posle, Janev ter globoko prizadet sorodnikom žrtev izrazil sožalje: "To je velika tragedija!" Pretresen zaradi nesreče je tudi bolgarski notranji minister Bojko Rašov, ki je dejal, da česa tako grozljivega še ni videl in da je to težko vzdržati: "Zoglenela trupla ležijo drug na drugem na kupu." Iz Bolgarije so sporočili, da je to bila najhujša prometna nesreča v zgodovini države. Prebivalci Sofije so se zgrnili pred makedonsko veleposlaništvo, kjer pred njim v znak pietete polagajo cvetje in rože.

Glavni in odgovorni urednik skopskega dnevnika Nova Makedonija Aleksandar Dimovski nam je dopoldne po telefonu zatrdil, da je po vrnitvi premiera Zaeva iz Bolgarije predvidena izredna seja makedonske vlade. "Medtem so v državi že razglasili tridnevno žalovanje in zastave na vseh državnih poslopjih spustili na pol droga," je dodal. V Severno Makedonijo prihajajo izrazi sožalja z vsega sveta, tudi od predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta