Grožnja organiziranega kriminala: Cepiva kot tarča kriminalnih združb

Elizabeta Planinšič
09.12.2020 18:00
Številne države članice EU so že objavile svoje načrte cepljenja v boju proti koronavirusu. Mednarodna policijska združenja pozivajo k večji pozornosti glede morebitne vpletenosti kriminalcev v razvoj in distribucijo cepiv
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na trgu se pojavijo ponarejene različice cepiva proti koronavirusu, da se zadosti povpraševanju. Foto: Reuters
Reuters

Interpol, mednarodna organizacija kriminalistične policije, je v svojih 194 državah članicah sprožil globalno opozorilo organom pregona, s katerim opozarja, naj se pripravijo na mreže organiziranega kriminala, ki ciljajo na cepiva proti koronavirusu - fizično in po spletu. Opozorilo Interpola opisuje morebitne kriminalne dejavnosti v zvezi s ponarejanjem, krajo in nezakonitim oglaševanjem cepiv proti koronavirusu in gripi in dodaja, da je pandemija že sprožila oportunistično in plenilsko kriminalno vedenje brez primere. Vključuje tudi kazniva dejanja, ko so posamezniki oglaševali, prodajali in dajali lažna cepiva.

"Ker se številna cepiva proti koronavirusu približujejo odobritvi in ​​globalni distribuciji, bosta nujni zagotavljanje varnosti dobavne verige in prepoznavanje nedovoljenih spletnih mest, ki prodajajo ponarejene izdelke. Potreba po usklajevanju med organi pregona in zdravstvenimi regulativnimi organi bo prav tako imela ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti posameznikov in dobrega počutja skupnosti," menijo v Interpolu.

"Ko se vlade pripravljajo na uvedbo cepiv, kriminalne organizacije načrtujejo vdor v dobavne verige ali njihovo prekinitev," meni Jürgen Stock, generalni sekretar Interpola. In doda: "Kriminalne mreže bodo usmerjene tudi na nič hudega slutečo javnost z lažnimi spletnimi stranmi in lažnimi zdravili, kar bi lahko pomenilo veliko tveganje za zdravje in celo življenje. Bistveno je, da so organi kazenskega pregona čim bolj pripravljeni na napad vseh vrst kriminalnih dejavnosti, povezanih s cepivom, zato je Interpol izdal to splošno opozorilo," zaključi generalni sekretar Stock.

Poleg cepiva je vse bolj pomembno tudi testiranje na virus, kar pa prinaša kriminalnim tolpam novo možnost za vzporedno proizvodnjo in distribucijo nepooblaščenih in ponarejenih kompletov za testiranje.

Ponarejena cepiva znatno tveganje za javno zdravje

Na bojazen izkoriščanja pandemije koronavirusa za zločinsko delovanje mednarodnih tolp opozarja tudi Europol - evropski policijski urad. Evropska agencija za zdravila (EMA) je napovedala, da bo zaključila oceno prve pogojne vloge za dovoljenje za promet s cepivom proti covidu-19 pred koncem leta. Številne države članice EU so že objavile svoje načrte cepljenja, zato Europol poziva k večji pozornosti med državami članicami in tretjimi državami glede morebitne vpletenosti kriminalcev v postopek razvoja in distribucije cepiv. Že aprila letos je Europol napovedal morebitno škodo zaradi prevar, ko združbe ponujajo svoje različice cepiva.

Ker bo cepivo dragoceno, se mednarodne tolpe prilagajajo povpraševanju in se z drugih kriminalnih področij preusmerjajo na tista, ki so v ospredju zaradi pandemije. V Europolovem novembrskem poročilu je bilo med ugotovitvami navedeno, da je distribucija ponarejenih farmacevtskih izdelkov in takih brez ustreznih standardov, skupaj s preventivnimi cepivi, postala ena izmed pomembnejših kriminalnih dejavnosti. Pa ne gre le za cepiva proti koronavirusu. Zaradi pandemije se je povečalo tudi povpraševanje po cepivih proti gripi, v številnih državah pa teh primanjkuje. Veliko povpraševanje lahko ljudi spodbudi, da cepivo poiščejo drugje. Zato se lahko na trgu pojavijo ponarejene različice, da se zadosti povpraševanju. Na trgih temnih spletnih mest so že bili oglasi z blagovnimi znamkami pristnih farmacevtskih podjetij, ki so v zaključni fazi testiranja za cepivo proti koronavirusu. Ta ponarejena cepiva so lahko znatno tveganje za javno zdravje, če so neučinkovita ali celo nevarna, saj se v laboratorijih proizvajajo brez zahtevanih higienskih standardov. Z nelegalnih trgov pa se lahko hitro uvedejo na zakoniti trg in v njegovo distribucijo. Zato Europol spodbuja države članice, naj izmenjajo vse ustrezne informacije o kriminalnih dejavnostih, povezanih s cepivom proti koronavirusu in gripi.

Jürgen Stock: "Ko se vlade pripravljajo na uvedbo cepiv, kriminalne organizacije načrtujejo vdor v dobavne verige ali njihovo prekinitev."
Interpol

Fiktivna prodaja bioloških zdravil

Tudi slovenski policisti so prejeli obvestila obeh mednarodnih policijskih organizacij o sumu kaznivih dejanj, ki jih mednarodne kriminalne združbe izvršujejo v povezavi z zdravili in cepivi. "Med navedenimi so omenjene tudi tatvine zdravil, kjer storilci ukradejo prava zdravila ali cepivo in jih preko fiktivnih podjetij in poslov ponovno distribuirajo v redne prodajne verige za zdravila. Tak primer smo pred leti že obravnavali v Sloveniji, ko je bila v Italiji iz grosističnega skladišča za zdravila ukradena večja količina bioloških in drugih zdravil za rakave bolnike in preko dveh fiktivnih podjetij v Sloveniji navidezno prodana nazaj v Italijo," razlagajo v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave. In dodajajo, da so jih mednarodna policijska združenja opozorila tudi na primere, ko ponarejena zdravila, ki so praviloma tudi zdravju škodljiva, storilci takih kaznivih dejanj distribuirajo preko javnih spletnih strani direktno uporabnikom. V tem primeru gre za zdravila, ki po standardih in kvaliteti ne ustrezajo pravim zdravilom in jih kriminalne združbe kot ponaredke izdelujejo v praviloma za to neustreznih prostorih.

"Slovenska policija do sedaj ni prejela prijave o morebitnih ponaredkih oziroma obravnavala kaznivega dejanja, ki bi bilo v povezavi z opisanimi kaznivimi dejanji in zdravili ter cepivi, ali kakšnih drugih nepravilnosti glede prodaje cepiva v povezavi z epidemijo," še razlagajo kriminalisti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta