Hitrost na cestah: Ministrstvo za nižje kazni za manjše prekoračitve

Miha Raičevič Miha Raičevič
07.11.2020 07:00

Prehitra vožnja je eden najpogostejših vzrokov za nesreče z najhujšimi posledicami, a kljub temu se je ministrstvo za infrastrukturo odločilo, da predlaga zakon, s katerim bi nekoliko znižali predvidene globe za ta prekršek

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne glede na to, na kateri cesti je storjen prekršek, pa znižanje kazni za najhujše prekoračitve niso predvidene.
Pu Novo Mesto

Ministrstvo za infrastrukturo pripravlja popravke zakona o pravilih cestnega prometa, s katerimi med drugim znižuje predvidene kazni za prekoračitev hitrosti. Na ministrstvu so nam pojasnili, da je predlog teh sprememb trenutno v strokovni presoji in usklajevanju, saj da gre za "zelo kompleksno problematiko, ki vključuje več deležnikov".

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je za STA povedal, da bo šel zakon kmalu v vladno proceduro. Da predlagajo znižanje kazni za prehitro vožnjo, so se odločili, ker ocenjujejo, da je kazen ob prekoračitvi hitrosti za 10 ali 20 kilometrov na uro previsoka. "Naše kazni so v vrhu, med najvišjimi v Evropi," opozarja minister. Kazen za prehitro vožnjo za deset kilometrov na uro znotraj naselja v Sloveniji znaša 250 evrov (polovička 125 evrov), v Avstriji pa le okrog 40 evrov, je navedel. Dodal je, da so preučili tudi vprašanje, ali bodo s tem ogrozili prometno varnost, in ugotavljajo, da višja kazen ne pomeni tudi manj nesreč in manj smrtnih žrtev.

"Ljudi je treba ozaveščati, da vozijo bolj previdno. Zaupamo posameznikom, voznikom, da so previdni, objestnim voznikom pa ostanejo poštene kazni. Kdor prekorači hitrost na recimo 100 kilometrov na uro v naselju, bo še vedno ob izpit in 1200 evrov," je poudaril minister.

500 evrov namesto 1000

Po predlogu, ki je javno dostopen na vladnih spletnih straneh, bi se tako za prekoračitev dovoljene hitrosti za do 10 kilometrov na uro v območju za pešce, območju umirjenega prometa in območju skupnega prometnega prostora globa znižala s sedanjih 80 evrov na 60, globa za prekoračitev nad 10 kilometrov na uro do vključno 20 bi se znižala s 300 evrov na 250, globa za prekoračitev nad 20 kilometrov na uro do vključno 30 pa bi se znižala s 1000 evrov na 500. A pri slednji kršitvi se stranska sankcija kazenskih točk povečuje s 5 kazenskih točk na 7. Enako znižane kazni so predvidene tudi za prekoračitve hitrosti na območju omejene hitrosti.

Nekoliko nižjo kazen predlog predvideva tudi za najnižjo prekoračitev hitrosti v naselju, kjer je hitrost praviloma omejena na 50 kilometrov na uro. Prekoračitev za od 5 do 10 kilometrov na uro bi po novem kaznovali s 60 evri in ne več 80 evri. Takšno znižanje kazni je predvideno tudi za prekoračitev hitrosti za 10 do 20 kilometrov na uro zunaj naselja. Tiste, ki bodo zunaj naselja vozili 20 do 30 kilometrov na uro prek omejitve, bi po zadnjem predlogu kaznovali s 130 evri in ne več 160 evri.

Znižanje kazni pa je predvideno tudi za prekoračitve na avtocesti in hitri cesti. Vozniki, ki bodo na teh cestah prehitri za 10 do 20 kilometrov na uro, bi morali po predlogu plačati 40 evrov kazni in ne več 80. Takšna kazen je trenutno predvidena za prekoračitve do 30 kilometrov na uro. A po predlogu bi tiste, ki hitrost na omenjenih cestah prekoračijo za od 20 do 30 kilometrov na uro, kaznovali s 60 evri. Vozniki, ki so na hitri cesti ali avtocesti prekoračili hitrost nad 30 kilometrov na uro do vključno 40, pa bi po predlogu plačali 130 evrov in ne več 160, kot je to sedaj.

Ne glede na to, na kateri cesti je storjen prekršek, pa znižanje kazni za najhujše prekoračitve niso predvidene. Tisti, ki bo v območju za pešce prehiter za več kot 30 kilometrov na uro, oziroma bo v naselju ali zunaj njega hitrost prekoračil za več kot 50 kilometrov na uro, bo plačal 1200 evrov kazni, hkrati pa bo dobil še 18 kazenskih točk, kar pomeni, da bo ostal brez izpita. Prekoračitve omejitve hitrosti za več kot 60 kilometrov na uro na avtocesti bodo še naprej kaznovane z enako visoko globo in 9 kazenskimi točkami.

Pomemben je kontinuiran nadzor

Na agenciji za varnost prometa so ob tem poudarili, da je predvsem pomembna kontinuiteta nadzora, saj je izjemno pomembno, da se vozniki zavedajo, da so lahko vsak trenutek podvrženi nadzoru. "To se je pokazalo tudi na podlagi podatkov prikazovalnikov hitrosti, ki izkazujejo, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo bolj previdno tudi tedaj, ko nadzor ni očiten," so odgovorili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta