Hokej obesil na klin in pristal v priporu

Damijana Žišt Damijana Žišt
27.10.2020 00:00

Nekdanji zelo obetavni mladi hokejist Beno Čuden se je zaradi kaznivih dejanj znašel v priporu, sodili mu bodo zaradi očitkov iz več obtožnic v Ljubljani in Kopru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Beno Čuden je obtožen cele serije kaznivih dejanj.

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča bi danes moral sesti 22-letni Beno Čuden iz Ljubljane, ki je bil v mlajših selekcijah eden najboljših hokejistov. Njegova zelo obetajoča hokejska kariera pa se je končala, saj je pristal v ljubljanskem priporu zaradi več kaznivih dejanj.

Danes bi se moral pred sodnico Nino Drozdek Draganić opraviti predobravnavni narok za obtoženega, a se ni. Sodnica je namreč morala najprej odločiti, ali se zoper Čudna združijo kar štiri obtožnice, vse zadeve pa so v fazi predobravnavnih narokov na ljubljanskem okrožnem sodišču. Danes bi se moral Čuden izjasniti o morebitnem priznanju krivde za očitke iz obtožnice, kjer mu tožilec Mitja Kozole očita nadaljevano kaznivo dejanje tatvine. Poleg tega so zoper njega vložene še obtožnica za kaznivo dejanje tatvine in povzročitev splošne nevarnosti, obtožnica za dve kaznivi dejanji velike tatvine, kjer je soobtoženi krivdo po obtožnici že priznal in mu je že bila izrečena sodba, ter obtožnica za rop.

Sodnica Drozdek Draganićeva je nato odločila, da bo vse štiri postopke zoper Čudna združila in mu bodo sodili le pred enim sodnikom za vsa očitana dejanja, in sicer pri njej. Zaradi tega je bil narok preložen na 17. november. Čuden se na sodišču zagovarja ob pomoči odvetnika Petra Kobentarja in je še v kazenskem postopku na koprskem okrožnem sodišču, ker naj bi bil skupaj s pajdaši kradel motorje.

Vlomila v tri garaže in ukradla smuči

Ker se danes v Ljubljani zoper Čudna ni opravil predobravnavni narok, tožilec tudi ni predstavil obtožnice, prav tako ni znano, kaj se Čudnu konkretno očita v preostalih treh obtožnicah. Kljub temu pa smo izvedeli, da tožilec nekdanjega hokejista bremeni, da je julija lani z mladoletnim pajdašem storil nadaljevano kaznivo dejanje tatvine. V Ljubljani naj bi bila vlomila v tri garaže, iz dveh nista odnesla ničesar, iz ene pa smuči.

Čudna in sostorilca so policisti prijeli na podlagi posnetka vloma v zadnjo garažo, ki ga je posnela neka občanka, nato pa so, da so prišli do pravih dokazov o kaznivem dejanju, opravili tudi druga preiskovalna policijska dejanja. Kazensko so ju ovadili, stekla je sodna preiskava, vložena je bila obtožnica. Glede na to, da je Čuden v priporu, sodnica Drozdek Draganićeva, ki mu bo sodila, ne bo imela težav z zagotavljanjem njegove navzočnosti na sodišču, saj ga bodo na sojenje pripeljali pravosodni policisti. Je pa imela več težav koprska okrožna sodnica Barbara Franca, ki septembra letos, ko je bil Čuden še na prostosti, ni mogla opraviti predobravnavnega naroka zoper njega, saj ga ni bilo na sodišče. Policista Policijske postaje Ljubljana Vič sta iz Ljubljane na narok pripeljala enega od štirih sostorilcev, 22-letnega Ljubljančana Ervina Mehmeda Čauševića, sodnici pa sta pojasnila, da Čudna nista mogla privesti, ker ga policisti niso našli.

​Dva krivdo že priznala

Koprski tožilci Čudnu očitajo kaznivo dejanje velike tatvine in poskus velike tatvine v sostorilstvu. Poleg Čudna in Čauševića naj bi bili pri kaznivih dejanjih v Kopru sodelovali še Jasmin Beganović, Miroslav Milojević in Petra Baumkircher, ki so se, tako jim očita tožilstvo, združili zato, da bi kradli. Iz obtožnice izhaja, da so se obtoženi 6. maja 2018 okoli tretje ure zjutraj s kombijem Renault Master peljali po Kopru in pred blokom na Cesti na Markovec 5 ukradli motorno kolo KTM, vredno 2500 evrov. Nato so še vlomili v garažno hišo Prisoje in tam ukradli trikolesni motor Quadro, vreden 6800 evrov. Tudi tega so naložili v kombi, a jih je očividec zalotil in poklical policiste. Ukradena motorja so, sicer poškodovana, policisti vrnili lastnikoma. Na koprskem sodišču sta dva domnevna pajdaša Bena Čudna krivdo že priznala, in sicer Petra Baumkircher in Ervin Mehmed Čaušević. Baumkircherjeva je bila obsojena na pogojno kazen, Čauševića pa je sodnica obsodila na enotno pogojno kazen 23 mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, saj mu je izrekla kazen za tatvine motorjev in v kazen vštela še izrečeno kazen, ki mu jo je lani izreklo postojnsko sodišče zaradi premoženjskih deliktov. Tedaj je bil obsojen na pogojno kazen 16 mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Koprsko sodišče mu je naložilo tudi plačilo 1733 evrov enemu od oškodovancev ukradenega motorja in stroške policijske privedbe. Obtoženi Jasmin Beganović je krivdo zanikal, Miroslav Milojević, ki že prestaja zaporno kazen na Dobu zaradi drugih kaznivih dejanj, pa se o krivdi, prav tako kot Čuden, še ni izjasnil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta