"Iz vsega srca vam povem resnico": Brani se, da mu je kovance po ropu podtaknil policist

Damijana Žišt
14.07.2021 07:06
Milenko Hudorovac edini od petih obtoženih ne priznava krivde za rop župnika Ivana Petriča v župniji Rovte - Logatec, ki ga je enkrat že okradel.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na kravati, s katero je bil zvezan župnik, so našli DNK Milenka Hudorovca. Foto:Jaka GASAR/DNEVNIK
Jaka Gasar/Dnevnik

"Iz vsega srca vam povem resnico, da nikogar nisem oropal. Storil sem veliko kaznivih dejanj, nikoli ropa. Ne bi mi padlo na pamet, da bi oropal starejšega človeka," je prejšnji teden Milenko Hudorovac zanikal sodelovanje pri ropu 72-letnega župnika Ivana Petriča iz župnije Rovte - Logatec, ki je bil v noči na 30. januar letos žrtev petih roparjev. Storilci so župniku ukazali, naj leže na tla z obrazom navzdol, mu zvezali noge z njegovo kravato, roke pa s pasom. Po dejanju so odnesli okoli 12 tisoč evrov in spominske kovance, ki jih župnik deli ob krstu in obhajilu. Oškodovani župnik je na sodišču povedal, da je usodnega večera zaspal na kavču pred televizijo, ko ga je sredi noči prebudil čuden zvok. Mislil je, da je pred vhodnimi vrati kakšna mačka. A ko jih je odklenil, je vanj skočil moški in ga porinil nazaj, drugi pa je v srbohrvaščini vpil, naj mu takoj izroči denar, nakar so ga prisilili, da jim je izdal, kje sta ključa od pisarne in sefa. Po tem so ga oropali. Povedal je še, da se je zelo bal za svoje življenje, saj je sladkorni bolnik in ga je skrbelo, da bo padel v komo. Štirje obtoženi so se za svoje dejanje že pokesali in bili obsojeni, Milenko Hudorovac, ki je bil že 31-krat obsojen, pa sodelovanja v ropu ni priznal.

Med branjem zagovora so ga oblile solze

Hudorovac se ni zagovarjal s prostim govorom, ampak je svoj zagovor bral. "V župniji Rovte sem bil pred leti, tako da si ne bi upal še enkrat nazaj. Šel sem krast, ukradel sem nekaj malega in to je bilo to. Da pa bi koga oropal, na to nikoli v življenju nisem pomislil," je bral obtoženi. Tistega večera po ropu župnika ga je policija dobila v bližini Ivančne Gorice skupaj z ostalimi obtoženimi, v avtomobilu pa je bil najden tudi ukradeni denar. "Nisem bil z njimi v Rovtah, nisem ropal. Tisti popoldan sem šel s taksijem najprej v Ljubljano, nato v Žiri, šel sem po drogo, saj sem dnevno zaužil več gramov heroina ali kokaina. Ko sem želel nazaj domov, nisem imel več denarja za taksi, zato sem hodil peš ob avtocesti. Nameraval sem do bivše žene v Grosupljem, da bi me peljala domov. Med hojo sem poklical Mlakarja, ki mi je povedal, da se vrača iz Logatca in da me bo pobral nekje na avtocesti, kar se je tudi zgodilo pri odcepu Šmarje - Sap," je v svojem zagovoru zapisal obtoženi. Ko je bral o svoji družini, ima sedem otrok, pa so ga premagale solze. "Ne morem brati," je dejal in sedel na zatožno klop. Zato je njegova odvetnica Sergeja Bogunovič prosila sodnika Marka Justina, da je do konca prebral obtoženčev zagovor. "Prosim vas, da me spustite iz pripora, obljubim, da bom doma in skrbel za svojo družino. Doma nimamo pitne vode in mora partnerka vsak dan z avtom po vodo s 50-litrskim sodom kilometer od doma. Prej sem to počel jaz," je še zapisal obtoženi v svojem zagovoru.

​Obtoženčev zet prenesel njegov DNK

Milenko Hudorovac je odgovarjal tudi na vprašanja tožilstva, obrambe in sodišča. Na vsako vprašanje je imel odgovor. Ko ga je tožilka vprašala, kako lahko pojasni najdbo spominskih kovancev, last župnije Rovte - Logatec, v svoji torbici ob aretaciji, je obtoženi povedal: "Ko so nas policisti aretirali, mi je eden dejal, naj mu izročim torbico. Čez nekaj časa mi jo je vrnil. Potem so nas odpeljali na policijsko postajo Moste v pridržanje in mi je drug policist pogledal torbico, v kateri so se čudežno znašli kovanci. Seveda je jasno, kako so prišli vanjo, tisti prvi policist, ki mi je vzel torbico, jih je vanjo podtaknil." Dodal je, da ga čudi, da je policist v torbici našel le spominske kovance iz župnije Rovte - Logatec, ni pa našel droge, ki je bila v torbici.

Na vprašanje tožilke, ali pozna ostale obtožene, je dejal, da jih pozna, v avtomobilu, ki ga je vozil Mlakar, je bil tudi njegov zet Sandi Brezar. Kje so bili tisto noč potniki iz Mlakarjevega vozila, ni vedel povedati, govoril je le o sebi, in sicer da je šel po drogo. Tožilko je še zanimalo, ali lahko pojasni, kako so preiskovalci na kravati, s katero je bil zvezan župnik, našli njegov DNK. "Doma imam rokavice za delo, nimam pa garaže, zato rokavice ležijo okoli hiše. Verjetno jih je vzel zet Sandi in šel z njimi ropat. V rokavicah so bile moje DNK-sledi, ki jih je Sandi, ki si je nataknil rokavice in jih očitno med ropanjem snel, prenesel na kravato," je skušal biti prepričljiv obtoženi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta