Iz zapora je na sodišče prispelo navodilo, da mora biti obtoženi umora na obravnavi vklenjen

Damijana Žišt Damijana Žišt
14.03.2022 17:26

Na nadaljevanju sojenja Žarku Gorenjcu, obtoženemu umora žene, je sodišče zaslišalo dve priči. Povedali sta, da se je pokojna moža bala in se je hotela ločiti od njega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žarko Gorenjc se umora ne spominja, ga pa obžaluje.
Robert Balen

"Njen mož je bil ljubezen njenega življenja, zaljubljena je bila vanj, zanj bi vse naredila. Oboževala ga je, govorila je, kako je lep, popoln. Tudi če sem kdaj posumila, da je z njo kaj narobe, je vedno dejala, 'ah, saj bo, je bila polna luna' ali kaj podobnega. O tem, da je bilo kaj narobe med njo in možem, ni veliko govorila, če pa je kaj mimogrede omenila, ga je zelo zagovarjala. Nazadnje sem jo videla, ko sem jo, dva ali tri dni, preden je umrla, peljala k odvetnici, ker se je želela ločiti. Tedaj sem videla, da je čisto na tleh, bilo jo je zelo strah, zelo jo je skrbelo, hotela je stran od moža. Rekla mi je, da jo bo ubil, če bo to naredila. Sklepala sem, da je mislila, da če bo šla od njega, zato je iskala način, kako oditi, da ne bo znorel," je danes na nadaljevanju sojenja 43-letnemu Žarku Gorenjcu, obtoženemu umora svoje 36-letne žene Jasne, povedala priča Alenka More. S pokojno sta bili več kot deset let prijateljici in sodelavki na eni izmed ljubljanskih fakultet, kjer je Jasna delala v študentskem referatu. Umor se je zgodil 5. marca lani na domačem naslovu v Dolah pri Polici.

Zagovarja se, da se umora ne spomni

Gorenjca so  pred sodni senat pripeljali pravosodni policisti, saj je v priporu, na sodišču pa se zagovarja ob pomoči odvetnika Marka Makuca. Na prošnjo odvetnika, da bi mu policisti sneli lisice z rok, je predsednik sodišča Bernard Tajnšek dejal, da je iz Zaporov Ljubljana, kjer je obtoženi v priporu, prejel dopis, v katerem piše, da mora imeti Gorenjc roke vklenjene med sojenjem iz varnostnih razlogov. "Ja, vendar pa lahko sodišče odloči drugače, saj se obtoženi na takšen način ne more zagovarjati, ničesar si ne more zapisati. Prosimo, da mu vklenete noge, kot ste storili na prejšnji obravnavi, roke mu pustite proste," je dejal Makuc. Sodni senat je nato odločil, da bo Gorenjc sojenje spremljal brez lisic na rokah, a z lisicami na nogah. Obtoženi je sebe v svojem zagovoru na sojenju prejšnji teden prikazal kot žrtev, češ da je bila žena psihično nasilna do njega, da ga je nadzorovala in zasledovala ter da je bil zato pogosto na bolniški. Njuno nesoglasje se je povečalo, ko sta zaradi korone oba delala od doma. Zato je on predlagal ločitev, bal pa se je, da bi mu Jasna odpeljala tedaj komaj leto in pol staro hčerko. Povedal je še, da se trenutka, ko je ugasnilo ženino življenje, ne spominja, zavedel se je šele, "ko sem bil nad njo in je negibna ležala". Ženin umor sicer zelo obžaluje.

Tašča ji je svetovala, naj potrpi

Priča Alenka More je še povedala, da je bila Jasna dolga leta polna življenja, prijazna, vedno nasmejana, pripravljena pomagati. "Ko se je pripravljala na poroko, je cvetela, bila je videti zelo srečna. Naredila sem ji poročno obleko. S poroke mi je poslala nekaj fotografij. Čez nekaj mesecev pa je njen žar ugasnil, postajala je zagrenjena. Z mano in s sodelavci ni več hodila na kave ali novoletne zabave, držala se je bolj zase. Vmes se je zgodila še korona in smo veliko delali od doma, tako da se nisva videvali v živo. Približno dva tedna prej, preden je umrla, me je poklicala sodelavka Klara in vprašala, ali lahko prideta z Jasno k meni, ker Jasna potrebuje oblačila. Prišli sta, Jasna mi je povedala, da gre k odvetnici, ker tako ne more več živeti. Posodila sem ji jakno in šal, našla sem še superge. Rekla je, da se mora tako zamaskirati, ker ima odvetnica pisarno v bližini Banke Slovenije, kjer je delal njen mož, in da je ne sme videti. Bila sem zelo pretresena, saj nisem vedela, da je z njo tako zelo hudo," je pripovedovala priča. Na prostor za priče je stopila tudi odvetnica Vesna Sodja, s katero se je 11. februarja lani po telefonu pogovarjala Jasna Gorenjc. "Povedala mi je, da se želi ločiti od moža, čeprav jo skrbi, kako bo on živel brez nje. Zanimalo jo je, kako bi lahko od moža odšla s hčerko, saj bo znorel, ko bo izvedel za ločitev. Na moje vprašanje, ali je bil kdaj nasilen do nje, je dejala, da je bil in da je tedaj šla k zdravnici. Svetovala sem ji, naj gre še na center za socialno delo in na policijo, ponudila sem se, da grem z njo. Rekla je, da na policijo ne gre, saj ji nihče ne bo verjel, da jo mož maltretira in je nasilen do nje, saj je bivši policist in ima pomembno službo v Banki Slovenije. Rekla je še, da jo ves čas nadzira, kliče jo vsakih petnajst minut in preverja, kje in s kom je, pregleduje jih mobilni telefon in računalnik," je izjavila priča. Pokojna je odvetnici tudi zaupala, da obtoženi pogosto uživa kokain in da je enkrat že hotela zapustiti moža, ker je bil do nje nasilen. Vendar je ostala, saj ji je tašča svetovala, naj ostane in potrpi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta