Janković tožilki očita, da ga preganja samo zato, da dela cirkus

Damijana Žišt
05.11.2021 13:32
Zoran Janković na predobravnavnem naroku danes ni priznal očitane davčne zatajitve. Njegovih sinov ni bilo na sodišče, je pa sodnica štela, da krivdo prav tako zanikata, saj sta zoper obtožnico ugovarjala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sinova se bosta Zoranu Jankoviću (ob njem odvetnik Janez Koščak) v sodni dvorani pridružila 7. decembra. Foto: Damijana ŽIŠT
Damijana ŽIŠT

"Spoštovana sodnica, krivde po obtožnici ne priznam. Specializirano državno tožilstvo (SDT) me osem let šikanira in preganja za nekaj, kar nisem storil. Poročilo Finančne uprave Republike Slovenije (Furs), ki je tedaj res ugotovila določene nepravilnosti, je po naših pritožbah končno ugotovila, da nisem storil nič narobe in da ni nobenih nepravilnosti. Kako bi bil torej kriv, če ni nepravilnosti. Zato ne razumem tožilke, zakaj me še kar naprej preganja. To dela zaradi cirkusa in javnosti," je na današnjem predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču pred sodnico Mojco Kocjančič povedal župan Ljubljane Zorana Jankovića. Skupaj s sinovoma Damjanom in Juretom Janković se je znašel na zatožni klopi, ker je tožilka Blanka Žgajnar jeseni 2019 na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožnico zaradi domnevno spornih poslov prodaje delnic Mercatorja. Obtožena je tudi pravna oseba, podjetje Electa Inženiring iz Ljubljane, katerega lastništvo je župan leta 2004 prenesel na sinova. Obtoženih županovih sinov danes ni bilo na predobravnavni narok. Ker sta ugovarjala zoper obtožbo, je sodnica smatrala, da krivde tako kot njun oče ne priznavata, zato je zoper trojico razpisala sojenje po rednem postopku. Pričelo se bo 7. decembra.

Očitana korist v višini 103 tisoč evrov

Tožilstvo Zorana Jankovića bremeni, da se je z vrsto zapletenih poslovnih transakcij izognil plačilu davka. Uradno je 47.000 delnic Mercatorja, imenovanih MELR, prodal podjetju Electa Inženiring. Tožilstvo je prepričano, da je podjetje nadzoroval župan in bil tako lastnik delnic, ki so bile pri Electa Inženiring "parkirane" le za čas do prodaje. Iz obtožnice izhaja, da Zoran Janković z namenom izognitvi plačila davka Davčnemu uradu Ljubljana za leto 2006 ni predložil napovedi za odmero davka od dobička iz kapitala. Prijavil ni niti doseženega dobička v znesku okoli 689 tisoč evrov iz dejanske odsvojitve 47 tisoč vrednostnih papirjev MELR, čeprav je bila takšna prijava po zakonu obvezna. Tako se je, izhaja iz obtožnice, izognil plačilu 15-odstotnega davka od dobička kapitala v znesku nekaj več kot 103 tisoč evrov. Pri tem sta mu pomagala sinova, trdi tožilstvo. Damijan Janković tako, da je kot direktor podjetja Electa Holding iz Ljubljane, ki ga je z bratom ustanovil samo z namenom izvršitve za tožilstvo spornega posla, s Factor banko decembra 2004 sklenil pogodbo o kratkoročnem kreditu, z namenom zagotoviti denar za nakup omenjenih delnic, ki jih je navidezno kupilo podjetje Electa Inženiring, izhaja iz obtožnice. Nato pa je Jure Janković v imenu podjetja Electa Inženiring od očeta kupil 47 tisoč delnic MELR. Na omenjenem podjetju so bile delnice "parkirane" do 10. aprila 2006, ko so bile prodane kupcu Deutsche Bank AG London, z namenom, da se Zoran Janković izogne plačilu davka od dobička iz kapitala od osvojitve delnic MELR, trdi tožilstvo. Izplačilo kupnine pa je bilo Zoranu Jankoviću zagotovljeno v obliki neobdavčenega vračanja brezobrestnega posojila družbe Electa Inženiring. Tako si je, trdi tožilstvo, Zoran Janković pridobil protipravno premoženjsko korist v višini nekaj več kot 103 tisoč evrov, zaradi česar ga obtožnica bremeni zatajitve finančnih obveznosti, njegovima sinovoma pa tožilstvo očita pomoč pri tem dejanju.

Furs odpravil vse odločbe

Odvetnik Janez Koščak iz Odvetniške družbe Čeferin, ki zastopa Zorana Jankovića, je dejal, da tusi sam ne razume, zakaj tožilstvo ni umaknilo obtožnice. "Furs je maja oziroma oktobra letos v novem inšpekcijskem davčnem pregledu ugotovil, da pri Zoranu Jankoviću ni bilo nobenih nepravilnosti," trdi Koščak. V dokaz svojih trditev je v sodni spis vložil omenjene dokumente, ki jih je sicer že pred časom poslal tudi na specializirano državno tožilstvo, zato je pričakoval umik obtožnice. Furs, ki je pred leti res ugotovil določene nepravilnosti pri Jankoviću, zaradi česa je prišlo do vložitve obtožnice, je po pritožbah obrambe "priznal svojo napako in odpravil vse odločbe za nazaj, ker ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti," je še poudaril Koščak. 
Sicer pa je Jankovićeva obramba sodišču predlagala, naj na sojenju zasliši Ivana Simiča, ki je v obravnavanem obdobju Jankovića zastopal v davčnem postopku in danes vodi Furs. Simič je mesto vršilca dolžnosti direktorja Fursa zasedel z junijem, vlada ga je za polni mandat na čelu Fursa imenovala z 18. novembrom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.