Ko ga je blokirala na facebooku, je ponorel. Postojnčanka spregovorila o napadalcu, ki jo je 16-krat zabodel

Pripravila Vesna Lovrec
14.11.2021 17:40

Mesec po nečloveškem napadu z nožem je 22-letna Vanja Zgonec novinarki Slovenskih novic opisala svojo kalvarijo in ji potrdila, kdo je moški, ki jo je najmanj 16-krat zabodel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Dvaindvajsetletna Postojnčanka Vanja Zgonec, ki jo je 12. oktobra letos z nožem vsaj 16-krat zabodel dve leti starejši sodelavec, je po čudežu preživela. Bila je v komi, med operacijo se ji je trikrat ustavilo srce, zdaj pa je o napadu in o dnevu, ko je skoraj umrla, spregovorila za Slovenske novice.

Novinarki Moni Černe je potrdila, da je moškemu, ki je v priporu in mu zaradi poskusa umora grozi najmanj 15 let zapora, ime Hristijan Bozov. Spoznala ga je več mesecev pred napadom, v službi v podjetju Eurobox v Podskrajniku, kjer sta delala v isti hali v proizvodnji, prav tako storilčeva žena. Bozov se je očitno zagledal v 22-letnico, česar ji ni direktno priznal, se je pa zaradi njegove pretirane pozornosti in čudnega obnašanja počutila nadlegovano. Bala se ga sicer ni, je pa v službi prosila za prerazporeditev v drugo izmeno, ker z njim ni več mogla delati. Ker Bozova to ni ustavilo in jo je nadlegoval še naprej, je dala odpoved v službi, ko je dal odpoved še on, pa se je odločila, da bo ostala v službi. Takrat se je tudi pogovorila z njim in verjela, da jo bo pustil pri miru, saj se je medtem že zaposlil drugje. Zgončeva je prekinila prijateljstvo z njim tudi na družbenem omrežju Facebook, kar pa je Bozova razjezilo. Kot je povedala novinarki Slovenskih novic, jo je nekaj dni pred napadom prišel v službo vprašat, zakaj je ravnala tako.

Mlada ženska se napada ne spominja dobro. Preden je dvignil roko nad njo, je stopil v kontakt z njo pod pretvezo, da se morata nujno sestati, ker ima neke informacije, ki jih je o njej dobil v službi. V ponedeljek, 12. oktobra, se je ob šestih zjutraj vračala iz nočne izmene.

Sodelavec jo je pripeljal do Postojne, nakar je pot nadaljevala peš proti Tržaški cesti. Bozov jo je čakal pri srednji gozdarski šoli in jo povabil v avto, a je vabilo zavrnila in mu rekla, naj ji pove kar na licu mesta. Takrat se je začelo. Šestindvajsetletnik jo je zagrabil za vrat in napadel z nožem. Vanja Zgonec se spominja samo prvih treh vbodov in glasnega dretja storilca, drugega ne. Njene krike na pomoč je slišal nekdanji sodelavec Uzeiri Fisnik. Vanja je prepričana, da bi Bozov svojo namero dokončal, če se Fisnik ne bi zagnal proti njemu. Šele takrat je namreč zabadanje v njo prenehal in zbežal. "Kričal sem nanj, da ne more delati tega. Dvignil je glavo, me pogledal, vzel nož in sedel v avto," je za Svet na Kanalu A dogajanje povzel Fisnik. "Ko sem hotel poklicati reševalce na pomoč, ni šlo. Ne vem, ali so mi zmrznili prsti ali telefon. Poskušal sem in poskušal, pa ni šlo."

Pomoč so nato poklicali mimoidoči, hudo ranjeno so reševalci prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Posledice najmanj 16 silovitih vbodov so bile možganske kapi, poškodovana jetra, luknja v srcu, prebodena pljuča.

"S 30 litri krvi so mi reševali življenje. Dva dni so me operirali in zašili oziroma operirali vse notranje organe, tudi aorto, vse, razen črevesja," je Zgončeva pripovedovala Slovenskim novicam, hvaležna Fisniku, ki je pregnal napadalca, in kirurgom ter osebju v bolnišnici, ki so v dveh dneh naredili čudež. Posledice napada, psihične in fizične, ji bodo ostale vse življenje, a je presrečna, da lahko govori, hodi in napreduje iz dneva v dan.

Hristjan Bozov je še vedno v priporu. Kriminalisti so ga ovadili zaradi poskusa umora, za kar mu grozi najmanj 15 let zapora. Obtožnica proti njemu še ni vložena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta