Koliko smrtnih žrtev smo zaradi nesreč z električnimi skiroji zabeležili v Sloveniji?

Miha Raičevič Miha Raičevič
04.03.2022 09:25

V zadnjih letih se povečuje število nesreč, v katere so udeleženi vozniki električnih skirojev. Ta teden je voznik tega prevoznega sredstva na kraju nesreče tudi umrl. Septembra lani so mediji poročali tudi o hudi nesreči, ki jo je v središču Ljubljane doživel 19-letni sin znanega slovenskega glasbenika. Čelade ni nosil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voznik električnega skiroja mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo​. ​Na zadnji strani električnega skiroja mora biti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa mora imeti rumene ali oranžne bočne odsevnike.
Profimedia

V torek je bil malo po polnoči v Ljubnem ob Savinji v prometno nesrečo udeležen voznik električnega skiroja. Policija je zapisala, da je 52-letnik vozil iz smeri bencinskega servisa proti središču Ljubnega in ob tem z desnim bočnim delom skiroja zadel v robnik hodnika za pešce, padel in se tako hudo poškodoval, da je na kraju nesreče umrl. 

Na generalni policijski upravi, ki posebej beleži tudi nesreče uporabnikov električnih skirojev, so nam potrdili, da je to prva smrtna žrtev med vozniki električnih skirojev v Sloveniji. 

Vsako leto več nesreč, te so vse hujše

Sicer so najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo uporabnikov e-skirojev neupoštevanje pravil o prednosti, neprilagojena hitrost, napačna stran oziroma smer vožnje, ugotavlja agencija za varnost prometa (AVP). Od septembra 2019, ko je policija začela posebej spremljati nesreče in prekrške voznikov električnih skirojev, so zabeležili 178 nesreč z udeležbo voznikov e-skirojev. Leta 2020 so jih zabeležili 51, od tega so jih 30 vozniki povzročili sami. Trije uporabniki skirojev so bili huje poškodovani, 38 pa lažje.

Lani je bilo zabeleženih 109 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi tudi vozniki električnih skirojev, od tega so ti vozniki skoraj dve tretjini (68) nesreč povzročili sami. Kar 16 oseb je bilo v teh nesrečah huje poškodovanih, 74 pa lažje. Do drugega marca je bilo letos zabeleženih 9 nesreč z udeležbo električnega skiroja. V treh letih v 116 zabeleženih nesrečah vozniki e-skirojev niso uporabljali zaščitne čelade, opozarjajo na AVP. 

Od lani nova pravila

Avgusta lani je v veljavo stopil prenovljen zakon o pravilih cestnega prometa, ki natančneje ureja tudi uporabo tega med ljudmi vse bolj priljubljenega prevoznega sredstva. Čelada je obvezna za voznike do 18. leta starosti. V AVP pa vsem voznikom priporočajo, naj čelado vseeno uporabljajo.

Glede na spremenjeno zakonodajo morajo vozniki e-skirojev voziti po površinah, namenjenih kolesarjem. Kjer teh površin ni, pa morajo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje do 50 kilometrov na uro. 

Najvišja dovoljena hitrost e-skirojev je omejena na 25 kilometrov na uro. Na prometnih površinah, kjer si prostor delijo kolesarji, pešci, vozniki e-skirojev in drugi udeleženci, lahko vozijo z maksimalno hitrostjo pešca, torej do največ 5 kilometrov na uro. AVP poziva, naj pešce nase opozorijo z zvočnim signalom, sicer pa uporabniki e-skirojev med vožnjo ne smejo ovirati ali ogrožati pešcev in kolesarjev.

Policija v zadnjih letih beleži vse več prekrškov med vozniki električnih skirojev. Leta 2019 je ugotovila 16 kršitev, leta 2020 79, lani 246, letos pa že 33. Posebne nacionalne akcije za večjo varnost te vrste voznikov za zdaj pristojni organi še niso organizirali, so jo pa za letos že napovedali. V sodelovanju med AVP in policijo bo potekala od 18. do 24. aprila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.