Prometna varnost: Vožnja s skiroji končno urejena

Tamara Krivec, Dnevnik
11.08.2021 20:00
Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa končno urejajo tudi vožnjo z električnimi skiroji. To sploh v urbanih središčih vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo pa je lahko zelo nevarno
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V pešconi morajo skiroisti prilagoditi vožnjo hitrosti pešcev. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Danes so začele veljati spremembe v kar 33. členih Zakona o pravilih cestnega prometa (ZprCP-F). Nekatere od njih, denimo zavijanje v desno ob rdeči luči na semaforju ali zvišanje kazni za uporabo mobitela za volanom, so bile plod dolgoletnih razprav, druge, recimo nižanje kazni za prekoračitev hitrosti v naseljih, so bile sprejete ekspresno. Spet tretje so bile nujne - zdaj imamo končno zakonsko urejeno področje e-skirojev.

Zunaj naselja ni dovoljeno

In kakšna so nova pravila? Vozniki lahkih motornih vozil (pri katerih konstrukcijsko določena največja hitrost ne presega 25 km/h), kamor poleg skirojev sodijo še invalidska vozila in rolke na električni pogon, lahko odslej vozijo le še po kolesarskem pasu, stezi ali poti. Kjer teh površin ni ali pa niso prevozne, lahko vozijo ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro. Skiroje lahko v prometu vozijo starejši od 14 let, a tudi otroci od dvanajstega leta dalje s kolesarskim dovoljenjem. Zaščitna čelada je obvezna za skiroiste do 18. leta starosti, priporočena pa za vse. Ponoči mora biti skiro ustrezno osvetljen (podobno kot kolesa).

Z električnim skirojem vožnja zunaj naselja ni dovoljena, prav tako ne po pločniku, kar je bila doslej široko razširjena praksa. Zagrožena kazen za neupoštevanje tega pravila je 40 evrov, v Parizu je na primer 135 evrov. Je pa veliko višja kazen za uporabo mobilnega telefona tako med vožnjo s kolesom kot e-skirojem in sicer 120 evrov (doslej je bila 40 evrov). Lahko pa se uporabniki e-skirojev vozijo po območjih za pešce, a je treba vožnjo prilagoditi hitrosti pešcev, kar v praksi pomeni pod 10 kilometrov na uro, v povprečju od štiri do pet. Vožnja v pešconah je problematična zlasti v večjih mestih, kjer zlasti poleti mrgoli pešcev, nič kaj manj pa ni ne kolesarjev ne uporabnikov e-skirojev. Ravno prejšnji teden je v Ljubljani eden od slednjih pridirjal iz smeri Zmajskega mosta in malo naprej od Mesarskega na vso moč trčil v natakarico s pladnjem, polnim piva. Sicer se ji je opravičil in ji pomagal pobrati črepinje, a je bližnje srečanje vendarle poskrbelo za nekaj slabe volje. Nekaj minut kasneje je moški znova s preveliko hitrostjo odpeljal dalje.

Grozljiv seznam poškodb

Čeravno se je po trku obdržal na nogah, pa bi mu ob padcu zelo prav prišla zaščitna čelada, ki je ni nosil. Po zakonu mu je res ni treba, a podatki UKC Ljubljana razkrivajo, da je ta več kot dobrodošla. Do 9. avgusta letos so tam zaradi padca s skirojem (statistike ne ločujejo med skiroji in e-skiroji) pregledali že 346 ljudi, lani vse leto 478, predlani 390, leta 2016 pa denimo "le" 183. Kot prava grozljivka se bere seznam poškodb pri padcih - več kot polovica si jih je poškodovala glavo, med hujšimi poškodbami v ljubljanskem kliničnem centru navajajo zlom nosu, lobanje, ličnih kosti, spodnje čeljustnice, zdravniki pa so postavili še diagnoze pretresa možganov, zlome reber, ledvenega vretenca, ključnice, različnih delov rok … Smrtnih žrtev pri nas na srečo še nismo zabeležili, je pa v zadnjih nekaj več kot treh letih v Parizu, Bruslju, Barceloni, Stockholmu in Londonu umrlo nekaj deset ljudi. Med njimi so bili tako uporabniki e-skirojev, v katere so trčili avtomobili ali tovornjaki, kakor tudi pešci. Daindevetdesetletno žensko je sredi Barcelone namreč do smrti povozil prav eden od njih.

Tudi pri nas so policisti že poročali o hujših prometnih nesrečah pri vožnji s skirojem. Celjski policisti so tako nedavno obravnavali prometno nesrečo, v kateri se je hudo poškodoval 42-letni voznik električnega skiroja. Voznik je skiro vozil pod vplivom alkohola, zapeljal je s pločnika, izgubil oblast nad vozilom, padel in se huje poškodoval. Policisti so letos zabeležili že 44 prometnih nesreč z udeležbo skiroistov (od tega 24 na območju Policijske uprave Ljubljana), lani v celem letu 51, od tega 35 na območju PU Ljubljana. Tako letos kot lani so bili v okoli 60 odstotkih nesreč povzročitelji prav oni. Najpogostejša vzroka za te nesreče sta neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilni premik z vozilom, navajajo v Generalni policijski upravi (GPU). Kar se tiče kaznovanja prekrškarjev, pa bodo policisti v začetnem obdobju skiroiste predvsem ozaveščali in opozarjali na nova pravila v cestnem prometu, povezana z njimi. Pooblastila za nadzor nad njihovim početjem bodo imeli tudi mestni redarji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta