Korupcija v zdravstvu: Priči nista obremenili zdravnika

Damijana Žišt
22.03.2021 19:58
Na nadaljevanju sojenja zaradi korupcije v zdravstvu, kjer na zatožni klopi sedita Prekmurca, priznani zdravnik Zoran Milošević in njegov sin, sodišče nadaljevalo zaslišanje prič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi zdravnik Zoran Milošević ne priznava očitkov tožilstva v obtožnici. Foto: Bojan VELIKONJA/DNEVNIK
Bojan VELIKONJA/Dnevnik

Pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje v korupcijski aferi v zdravstvu, kjer sodijo Prekmurcema, priznanemu zdravniku Zoranu Miloševiću, vodji dejavnosti intervencijske nevrologije UKC Ljubljana, in njegovemu sinu Mihaelu Miloševiću Štambergerju. Obtožena se zagovarjata kot nedolžna. Tožilec Iztok Krumpak iz specializiranega državnega tožilstva Miloševiču očita, da je za pridobitev in ohranitev posla dobave medicinskega materiala za zapiranje možganskih anevrizem od podjetja Emporio Medical zase zahteval in sprejel okoli 143.000 evrov. Denar je bil nakazan na njegov bančni račun na Hrvaškem in na švicarski bančni račun njegovega sina. Sin naj bi bil denar z računa nekajkrat dvignil in ga izročil očetu. Miloševiču tožilstvo očita kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja daril in pranja denarja, sinu pa pranje denarja.

Nad zaposlenimi izvajali mobing

​Na prejšnji obravnavi je sodišče zaslišalo štiri priče, predsednica senata sodnica Marjeta Dvornik pa je prebrala tudi zapisnike zaslišanj nekaterih zaposlenih v UKC Ljubljana, torej Miloševićevih sodelavcev. Slednji so opisovali postopke dela na tem oddelku in kako so potekali javni razpisi, v zvezi s katerimi niso bile ugotovljene nobene posebnosti. Danes je na prostor za priče stopil Klemen Prosen. Prosen je bil od 2007 do 2012 kot referent nabave in logistike zaposlen v podjetju Valentis Pharmaceuticals, Emporio Medical je bila njihova sestrska družba. Sam ni imel nobenih opravkov z Zoranom Miloševićem, tedaj sploh ni vedel zanj, njemu pa je bil nadrejen Gregor Jurkovič. Pozna sicer Ano Jurkovič in Urško Jurkovič, neposredno mu nista dajali nobenih nalog, morda sta jih naročali preko Jurkoviča, tega pa ne ve. Podjetje, kjer je bil zaposlen, je skrbelo za spremljanje prodaje in zalog medicinske opreme za Emporio Medical. O tem je delal mesečna poročila. Glede podjetja Newport Medical je povedal, da je bilo podjetje Emporio Medical njihovo hčerinsko podjetje, lastnik naj bi bila družina Jurkovič.

Na vprašanje obrambe, kako so poslovali Jurkovičevi, je Prosen izpovedal, da je družbo Valentis Pharmaceuticals zapustil 2011, ker niso plačevali. "Zalagal sem svoj denar za potne stroške, Gregor Jurkovič in njegova družina so pogosto izvajali mobing. Pogosto sem jih moral opominjati, da so mi izplačevali potne stroške, denar je šel drugam namesto za plačilo zaposlenih. Začeli so tudi graditi skladišče in poslovne prostore v Grosupljem. Veliko so dolgovali tudi dobaviteljem, kriza v podjetju se je začela okoli 2010," je pričal. Danes je bil zaslišan tudi stečajni upravitelj podjetja Emporio Medical Peter Zorčič. Povedal je, da stečajni postopek podjetja še poteka, da pa je največje premoženje, ki ga ima propadlo podjetje, poslovni prostor in skladišče v Grosupljem. Na vprašanje tožilca, kako ocenjuje sodelovanje lastnikov podjetja Emporio Medical, družine Jurkovič, je priča dejala: "Če morem opisati z eno besedo, bi rekel, da so ovira. Ni pa bilo popolne ignorance, poznamo še hujše primere." Na dodatno vprašanje tožilca, ali je v stečajni dokumentaciji zasledil ime Zoran Milošević, pa je stečajni upravitelj odgovoril, da ne.

​Parlamentarna komisija bi vpogledala v sodni spis

​Sodnica Marjeta Dvornik je na današnji obravnavi sporočila, da je sodišče prejelo zaprosilo parlamentarne preiskovalne komisije, ki ugotavlja odgovornost nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, za posredovanje gradiva, ki se nanaša na nabave.

Sodnica je povedala, da je vodstvo sodišča komisiji odgovorilo, da je možen vpogled podatkov na sodišču ob predhodnem soglasju sodnika, ki rešuje zadevo. Zato je sodnica podala soglasje za vpogled v sodni spis, kot podlago za to pa navedla 13. člen zakona o parlamentarni preiskavi.

Po opozorilu tako tožilca Iztoka Krumpaka in zagovornikov obtoženih, da to ni upravičeno v tej fazi postopka, je Dvornikova dejala, da po ponovno preučila zaprosilo komisije. Tožilec je senat obvestil še, da bo dopolnil dokazni predlog za pridobitev bančnih podatkov iz Švice. Sodišče mu je naročilo, naj to stori do naslednje glavne obravnave, ki bo 31. marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta