Kriminalista, ki so ga septembra aretirali zaradi konoplje, izpustili iz hišnega pripora

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
13.11.2019 15:19

Višji sodniki v Kopru so pritrdili odvetnici Moniki Mavsar, da pri kriminalistu Matjažu Hrovatinu, osumljenem proizvodnje konoplje, ne obstaja nevarnost, da bi dejanje ponovil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kriminalisti so v vikendu v okolici Kopra našli dobra dva kilograma posušenih delcev konoplje, na parceli pa posekali osem sadik te rastline. Fotografija je simbolična.
Pu Celje

Visoki uslužbenec policije Matjaž Hrovatin, ki so ga konec septembra aretirali zaradi suma, da se ukvarja s proizvodnjo prepovedane konoplje, po poročanju Primorskih novic ni več v hišnem priporu. Njegova zagovornica Monika Mavsar je za časnik že pred novembrskimi prazniki napovedala, da se bo pritožila zoper sklep o podaljšanju pripora, ker po njenem prepričanju ni razlogov za ta ukrep. Višji sodniki so pritožbi obrambe ugodili. "Višje sodišče je štelo, da niso podane konkretne okoliščine in dejanja, ki bi kazala na to, da bo moj klient ponovil kaznivo dejanje. Prav tako okoliščine storitve kaznivega dejanja kot tudi teža očitanega kaznivega dejanja po mnenju Višjega sodišča v Kopru niso takšne, da bi kazale na to, da bo dejanje ponovljeno," je Večeru razložila Mavsarjeva.
Hrovatin kaznivo dejanje zanika in se brani z razlago, da zasežena konoplja sploh ni bila njegova in tudi ne namenjena za nadaljnjo preprodajo, ampak zgolj lajšanju zdravstvenih težav njegovega očeta. Specializirano državno tožilstvo je zoper oba, Hrovatina in njegovega očeta, zahtevalo uvedbo sodne preiskave, čemur je Okrožno sodišče v Kopru tudi sledilo. Obramba bo na višjem sodišču poskusila zrušiti tudi to odločitev. "Do konca tedna bom vložila pritožbo," je napovedala odvetnica.
Dokler se ni ujel v past preiskovalcev, je bil Hrovatin na koprski policijski upravi šef skupini kriminalistov, ki preiskuje kazniva dejanja s področja drog. Njegovi kolegi so na podlagi anonimne prijave najprej zbirali obvestila zoper njegovega očeta in mu zaradi suma, da goji prepovedano konopljo, pričeli tajno slediti. "Z izvajanjem teh ukrepov (tajno sledenje, op. p.) so koprski kriminalisti septembra letos potrdili informacijo, da pri izvrševanju kaznivega dejanja sodeluje tudi kriminalist, zaposlen na Policijski upravi Koper," je konec septembra o sumih zoper visokega uslužbenca policije razkrila tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec. Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je 28. septembra sklenila, da je treba Hrovatinu izreči izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in prepovedati opravljati delo za čas trajanja kazenskega postopka, zato so mu odvzeli službeno orožje in mu onemogočili dostop do vseh internih evidenc policije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta