Kriminalisti preiskujejo sumljivo smrt porodnice v UKC Maribor

ČK
18.03.2022 06:00

V UKC Maribor so sprejeli žensko v 39. tednu nosečnosti. Ginekologinja ji je svetovala porod s carskim rezom, v bolnišnici pa so se najprej odločili za obrat ploda. Dva dni po porodu je umrla. Vključila se je policija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaupala je stroki v porodnišnici in po naših informacijah z lastnoročnim podpisom privolila v predlagani postopek.
Andrej Petelinšek

Sumljiva smrt novorojenčka, ki se je v mariborski porodnišnici zgodila 26. januarja, še ni preiskana, v začetku marca pa se je tam zgodila še ena tragedija, zaradi katere so mariborski kriminalisti odprli predkazenski postopek. Prvega marca so v porodnišnico sprejeli žensko v 39. tednu nosečnosti, rodila je zdravega otroka, 4. marca pa je v bolnišnici umrla.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor smo preverili, kaj se je zgodilo. "Ves čas bivanja v porodnišnici je bilo stanje ploda in matere popolnoma normalno. Opravljen je bil carski rez, otrok je bil kmalu po porodu v dobrem stanju. Po porodu se je stanje porodnice močno poslabšalo. Preseljena je bila v intenzivno enoto. Pacientka je umrla 4. marca," so sporočili iz UKC Maribor in dodali, da so o dogodku obvestili policijo, nadaljnje analize pa so bile opravljene na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

Policijska uprava Maribor pa je bila v odgovoru še bolj skopa. "Primer je v predkazenskem postopku, v okviru katerega zbiramo obvestila. Glede na to in predvsem zaradi občutljivosti primera vam več podatkov ne moremo posredovati," je pojasnil tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl. Po naših neuradnih podatkih kriminalisti preiskujejo tudi to, ali so se v bolnišnici pravočasno odločili za carski rez. Ženska naj bi bila namreč v bolnišnico prišla s pisnim mnenjem ginekologinje, da se priporoča carski rez, saj je bil plod v maternici v medenični vstavi (ni bil obrnjen z glavo navzdol), kar utegne pri porodu po običajni poti pomeniti težavo. Kljub temu so porodnici ob sprejemu v porodnišnico menda svetovali, da se najprej opravi obrat ploda. Zaupala je stroki in po naših informacijah z lastnoročnim podpisom privolila v predlagani postopek. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi bila porodnico pri tem obšla slabost, medicinsko osebje je nemudoma opravilo carski rez, otroka so rešili, stanje matere pa se je domnevno zaradi notranjih krvavitev tako hudo poslabšalo, da jim ji življenja ni uspelo rešiti. Umrla je dva dni po porodu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta