Kruta smrt deklet v gorečem avtomobilu po petih letih še brez epiloga

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
15.02.2022 06:00

Jan J. je leta 2017 povzročil tragično nesrečo, v kateri sta umrli dekleti, stari 18 in 19 let. Dolgo so ugotavljali, kdo je vozil megana, ki je po trčenju zgorel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakonca, ki sta bila prva na kraju nesreče, sta iz gorečega avtomobila potegnila voznika in sopotnika, do deklet pa se ni bilo več mogoče prebiti.
Gasilska Brigada Maribor

Aprila bo minilo pet let od strahovite nesreče, ki se je zgodila v Sladkem Vrhu in terjala življenji Patricije R. in Anje Koren, starih 18 in 19 let. Tisto nedeljo, 23. aprila 2017, nekaj minut čez polnoč, so se štirje mladi z renaultom megane peljali proti Šentilju, kjer so nameravali nadaljevati sobotno zabavo v novoodprtem zabavišču, a jim je načrte preprečila prometna nesreča. Pri odcepu za Ceršak je močno počilo. Voznik je v nepreglednem ovinku zapeljal na levi vozni pas in tam kljub zaviranju trčil v renault clia. Megana je po čelnem trčenju odbilo na bližnji travnik, zaradi iskre ob silovitem trku se je vnelo gorivo, avtomobil je zagorel. Zakonca, ki sta pripeljala mimo in videla nesrečo, sta poskušala pomagati. Voznika in sopotnika na sprednjih sedežih sta rešila, do deklet na zadnjih sedežih pa se nista mogla prebiti, saj jima ni uspelo razbiti stekel na zadnjih vratih avtomobila, po katerem se je ogenj hitro širil. Mladenki sta umrli ujeti v razbitinah gorečega avtomobila.

Preživela v nesreči, danes 24-letni Mariborčan Jan J. in leto mlajši Aljoša K. iz Ceršaka, so z reševalnim vozilom odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor. Kateri od njiju je povzročil nesrečo, pa preiskovalcem dolgo ni uspelo dokazati, saj sta policistom oba zatrjevala, da nista sedela za volanom. Vključili so se izvedenci za preiskavo prometnih nesreč in z najnovejšo tehnologijo zbrali dokaze, ki so utemeljili sum, da naj bi bil nesrečo povzročil Jan J. Dve leti in pol po nesreči (19. decembra 2019) je mariborsko tožilstvo zoper njega vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje, ki pa ni takoj postala pravnomočna. Obdolženi je zoper očitke tožilstva ugovarjal, zunajobravnavni sodni senat pa več kot osem mesecev ni odločil, ali je njegov ugovor utemeljen. Zadeva se je časovno še dodatno zapletla, saj se je primer zaradi preobremenjenosti mariborskega sodišča 9. septembra 2020 preselil na manj obremenjeno Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu. Tam so že mesec kasneje zoper obtoženega izvedli predobravnavni narok, a je ta stekel mimo javnosti, saj s(m)o spremljevalci zgodbe na razpisano sojenje čakali v Mariboru.

Preverili smo, kako daleč je kazenski proces zoper Jana J. Iz odgovora Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu izhaja, da obtoženi na predobravnavnem naroku očitane krivde ni priznal. Prvo glavno obravnavo je sodišče razpisalo pred enim letom, 4. februarja, zatem še pet obravnav, a se sojenje še ni končalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta